Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Polmiliardové odškodné. Univerzita zaplatí za Nassarove zverstvá

Michiganská štátna univerzita sa dohodla na odškodnom vo výške 500 miliónov dolárov (425 000 000 eur) s viac ako 300 ženami a dievčatami, ktoré sexuálne zneužíval športový lekár Larry Nassar.

17.05.2018 07:40
koláž Foto: ,
Larry Nassar a jeho obete.
debata (3)

Bývalý lekár americkej gymnastickej reprezentácie, ktorého odsúdili k niekoľkým trestom na desiatky rokov, mal na univerzite jedno zo svojich pracovísk.

Zástupcovia univerzity sa dohodli na odškodnom s právnikmi 332 obetí Nassara s pomocou mediátora. Podľa dohody bude 425 miliónov vyplatených aktuálne známym obetiam a zvyšných 75 miliónov bude odložených pre ďalšie prípady, ktoré sa ešte môžu objaviť.

Univerzitu obviňujú z toho, že ignorovala a zľahčovala sťažnosti na Nassara už od 90-tych rokov minulého storočia. Škola však odmieta, že by sa zneužívanie snažila ututlať.

„Je nám veľmi ľúto, čím si obete a ich rodiny museli prejsť. Obdivujeme odvahu, ktorá im umožnila rozprávať ich príbeh,“ uviedol predseda predstavenstva univerzity Brian Breslin.

Nassar sa na súde priznal k zneužívaniu žien a dievčat počas lekárskych vyšetrení. Rovnako bol odsúdený za držbu detskej pornografie a do konca života už pravdepodobne z väzenia nevyjde.

Medzi zneužitými dievčatami boli aj americké olympijské víťazky v gymnastike Jordyn Wieberová, Aly Raismanová, Gabby Douglasová, McKayla Maroneyová či Simone Bilesová.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sexuálne zneužívanie #gymnastika #Larry Nassar