Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdina legendárneho protestu na OH 1968 sa dočkal odmeny. Až po smrti

Austrálsky šprintér Peter Norman sa 12 rokov po smrti dočkal oficiálneho ocenenie za to, že pri vyhlásení víťazov dvestovky na olympijských hrách 1968 v Mexiku podporil Američanov Tommieho Smitha a Johna Carlosa v ich proteste proti diskriminácii černochov.

30.04.2018 12:54
Peter Norman Foto:
Peter Norman (vľavo) počas slávnostného ceremoniálu na OH 1968.
debata

Austrálsky olympijský výbor mu za statočný postoj udelil najvyššie vyznamenanie. Okrem Normana boli ocenení ešte Ian Thorpe, Shane Gouldová, Cathy Freemanová a Raelene Boyle.

Pri jednom z najslávnejších, ale aj najkontroverznej­ších momentov olympijskej histórie zdvihli víťazný Smith s bronzovým Carlosom pri hymne ruku v čiernej rukavici zaťatú v päsť a dali tak najavo podporu radikálnemu černošskému hnutiu Black Power. Strieborný Norman ich podporil odznakom so symbolom organizácie pre ľudské práva, ktorý mal pripnutý na drese.

Obaja Američania nezostali len pri vztýčenej pästi, každý na inej ruky, a so sklonenými hlavami. Smith si okolo krku uviazal šatku ako znak hrdosti a v ľavej ruke držal krabicu s olivami, symbolmi mieru. Carlos mal na krku korále, ktoré mali symbolizovať obete otroctva a rasizmu. Obaja boli navyše bosí v čiernych ponožkách, aby poukázali na chudobu Afroameričanov.

Smith aj Carlos boli dva dni po svojom proteste vylúčení z amerického tímu a po návrate do vlasti ich kritizovali americké médiá aj časť verejnosti. Austrálsky olympijský výbor nikdy nepriznal, že by Normana za účasť v proteste potrestal. Tamojšia vláda sa mu však neskôr ospravedlnila za to, že nebol nominovaný na nasledujúce OH, hoci sa na hry v Mníchove kvalifikoval.

Keď Norman v roku 2006 zomrel, Smith aj Carlos pri pohrebe pomáhali niesť rakvu. „Bol sám vojak v poli. Väčšina ľudí v Austrálii nerozumela tomu, prečo by mal biely chlapík podporiť černochov. Peter však nikdy neustúpili, nezatváral pred ničím oči, neodvracal tvár,“ spomínal Carlos.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Norman #OH 1968