Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hámor čaká pod Everestom na okno v počasí

Správy od kamaráta Vitora nie sú optimistické. Na prvé májové dni hlási meteorológ z Lisabonu zamračenú oblohu, sneženie, vietor.

28.04.2018 05:00
debata (2)
Peter Hámor. Foto: facebook.com/himalayadventures/
Peter Hámor Peter Hámor.

Také počasie prevláda momentálne v základnom tábore pod Everestom vo výške 5 370 metrov nad morom. Horolezec Peter Hámor by už najradšej vyrazil na vrchol. Spolu s rumunským parťákom Horiom Colibasanuom majú mimoriadne ambiciózny plán. Plánujú unikátny výstup, ktorý by mal spojiť Mount Everest (8848 m) a Lhoce (8516 m).

„Neostáva nič iné len sa obrniť trpezlivosťou a čakať, že sa počasie umúdri. Od Vitora by sme radi počuli optimistickejšie správy, ale s tým sa nedá nič robiť. Aj v minulosti vždy našiel optimálny čas na výstup a chlapci mu absolútne veria. Vlani určil presne dva dni, keď bolo výborné počasie, ale teraz by im nestačili, potrebujú na úspešný výstup viac času. Everest je obrovitá hora, tam sa podmienky často menia a sú nestále. A s počasím sú rok čo rok tuším čoraz väčšie problémy. Napriek tomu Peter a aj my všetci s ním dúfame, že výstup bude môcť v najbližších dňoch začať,“ približuje Mária Hámorová, ktorá je s manželom v častom kontakte a má informácie z prvej ruky.

Popradský horolezec je už tri týždne v základnom tábore pod trojicou najvyšších hôr sveta – Everest, Lhoce, Nuptse. Pôvodne predpokladal, že by mohol vyraziť na vrchol na začiatku mája, ale teraz sa zdá, že bude musieť korigovať svoje plány. Zatiaľ vybudovali len predsunutý tábor vo výške 6400 metrov, kde si postavili aj stan a pendlujú medzi ním a základným táborom.

Do Nepálu vyrazil pred šiestimi týždňami, v polovici marca. Absolvoval podľa plánu aklimatizáciu pod osemtisícovkou Manaslu. Sprevádzala ho aj manželka a zopár kamarátov.

„Užili sme si jednu z najpokojnejších oblastí západných Himalájí, vyskúšal som si výstroj, naštartoval telo a preladil hlavu na výškový režim,“ informoval o tejto časti expedície 53-ročný popradský horolezec, ktorý vlani zvládol výstup na Dhaulágirí a stal sa prvým Slovákom, ktorý vystúpil na všetkých štrnásť osemtisícoviek.

„Prešli sme cez sedlo Manaslu, ktoré leží nad päťtisíc metrov, aklimatizácia prebehla úspešne, Peter sa cíti dobre,“ približuje Mária Hámorová, ktorá sa vrátila domov pred týždňom. Podobný aklimatizačný program absolvovala v Himalájach s manželom už veľakrát.

„Ak ma teraz niečo predsa len prekvapilo, tak po prílete do Káthamndu a potom aj v ďalších dňoch bolo teplejšie, príjemnejšie ako vlani, nebola mi taká zima ako zvyčajne. Ale pod Everestom sú už opäť drsnejšie podmienky. V piatok na chvíľu prestalo fúkať, ale zasa husto snežilo.“

Po aklimatizačnom pobyte sa Hámor vrátil do Káthmandu. „Tam som sa už stretol s Horiom, jeho ženou a priateľmi. Nasledovalo sušenie, balenie, pár hodín presedených na ministerstve, doplnenie výstroja a potravín, príprava nákladu na transport do základného tábora, potom ranný let do Lukly,“ približoval program na začiatku apríla.

V základnom tábore začínajú štvrtý týždeň pobytu. ,„Nenudia sa, stále je čo robiť. Niečo opravia, zašijú, vyrazia do okolia na nejakú prechádzku. Peter má so sebou počítač a popoludní, keď sa rýchlo stmieva a je chladno, tak si pozrie nejaké filmy,“ doplnila Mária Hámorová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Hámor #Himaláje