Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trénuje po večeroch. Japonský úradník v Bostone odolal počasiu i súperom

"Zrejme chce na seba upútať trochu pozornosti počas najslávnejšieho maratónu sveta," smiali sa mu komentátori.

18.04.2018 15:30
Juki Kawauči Foto: ,
Juki Kawauči v cieli Bostonského maratónu.
debata (1)

Na poslednej míli už ich rétorika znela úplne inak. „Predbieha lanského víťaza Geoffreya Kiruia z Kene a mieri za víťazstvom!“ kričali nadšením.

Úradník Juki Kawauči napísal v pondelok jednu z najkrajších kapitol prestížneho Bostonského maratónu. „V 122-ročnej histórii sa nezrodilo také prekvapenie,“ zhodli sa viaceré americké médiá.

Potreboval ďalší deň dovolenky

Tridsaťjedenročný vytrvalec nemá trénera ani sponzora, ktorý by mu pomohol s nákladmi na letenku do hlavného mesta štátu Massachusetts. Trénuje po večeroch, prípadne keď má voľno. Niekedy musí pracovať dlho do noci. Nakoľko sa chcel zúčastniť bostonského podujatia, musel si vziať dovolenku.

„Chcel som všetkým ukázať, že sa dá súťažiť s najlepšími aj vtedy, keď máte prácu ako ja,“ hovoril po pretekoch Kawauči.

Juki Kawauči počas upršaného Bostonského maratónu. Foto: SITA/AP, Steven Senne
Juki Kawauči Juki Kawauči počas upršaného Bostonského maratónu.

Nechýbalo veľa a desiatky zvedavých novinárov by na tlačovej konferencii po pretekoch čakali na prekvapujúceho víťaza márne.

„Volal mi z hotela a pýtal sa ma, či si môže vziať ešte jeden deň dovolenky, lebo má v Bostone nejaké povinnosti. Zablahoželal som mu, počínal si skvele. Samozrejme, že som mu dal deň voľna,“ povedal Jasuhiro Mitsui, riaditeľ školy, kde Kawauči pracuje.

„Svojej záľube sa venuje mimo pracovných hodín. Na preteky chodí cez víkendy alebo v rámci voľna. Držíme mu palce,“ dodal Mitsui.

Keď Kawauči presunul svoj let na druhý deň, mohol sa pred kamerami vyznať zo svojich pocitov. Na pomoc mu musel prísť aj prekladateľ.

„Mal som odísť v utorok ráno, lebo v stredu idem do roboty. Musel som si vybaviť ešte jeden deň voľna,“ smial sa japonský atlét. „Je to najkrajší deň môjho života. Ani jeden človek v Bostone by nepovedal, že sa stanem víťazom práve ja. Dokázal som, že maratón je disciplína, v ktorej nemôžete povedať, čo sa stane až dovtedy, kým nie je koniec,“ vyhlásil víťaz.

Juki Kawauči sa teší zo senzačného triumfu. Foto: SITA/AP, Elise Amendola
Juki Kawauči Juki Kawauči sa teší zo senzačného triumfu.

Mal najsilnejšieho ducha

Kawauči sa narodil v roku 1987. V tom istom roku ovládol Bostonský maratón jeho krajan Toshihiko Seko. Dlhý 31-ročný japonský víťazný pôst ukončil v konkurencii, ktorú experti aj organizátori označili za najsilnejšiu, aká v Bostone štartovala.

„Vyhrať jedny z najkvalitnejších pretekov na svete je veľký úspech. Zvíťazil v podmienkach, ktoré všetci nenávidia. On si však v nepriaznivom počasí udržal najsilnejšieho ducha zo všetkých,“ chválil Seko svojho nasledovníka pre japonskú televíziu NHK.

Práve nepriaznivé počasie nahralo novému japonskému hrdinovi do kariet. Dážď, chlad a nepríjemný vietor dával namáhaným svalom poriadne zabrať. Kawauči premenil nečas na výhodu.

„Bežal som niekoľko maratónov v takomto počasí. Vždy som hovoril, že behanie v chladnom počasí mi viac sedí. Rozhodol som sa, že to napálim hneď od začiatku a roztrhám štartové pole od úvodných metrov. S odstupom času som len bežal dopredu. Netušil som, či som prvý alebo druhý. Zistil som to až neskôr,“ opisoval.

Kawauči sa na stupňoch víťazov počas tónov japonskej hymny rozplakal. Domov si vezie neskutočný zážitok, zápis do histórie a tučný šek na 150-tisíc amerických dolárov. Dnes však mal nastúpiť na ďalšiu osemhodinovú zmenu.

„Behám 26 rokov, bol to môj 81. maratón v kariére. Odohral sa v najhorších podmienkach, aké som kedy zažil. Nečakal som, že zažijem niečo také. Som šťastný, splnil sa mi sen. Všetka drina sa oplatila,“ uzavrel Kawauči.

Japonec sa chystá aj na budúcoročný maratón. A elitní súperi si na drobného úradníka určite budú dávať väčší pozor ako naposledy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bostonský maratón #Juki Kawauči