Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pán opaskov fajčil a opíjal sa. V škole ho bili

Londýn 2012, finále olympijského turnaja v ťažkej váhe. Favorizovaný Roberto Cammarelle plánuje obhajobu zlata z Pekingu, v ceste mu stojí posledná prekážka - domáci zelenáč Anthony Joshua. "Vedel som, že je dobrý. Už keď som s ním prehral na majstrovstvách sveta, mal kvalitu. Raz z neho bude veľký šampión," spomínal taliansky boxer na tesnú prehru s vtedy 22-ročným mladíkom.

02.04.2018 16:51
debata
Anthony Joshua a jeho opasky majstra sveta. Foto: Reuters, ANDREW COULDRIDGE
BOX EAVYWEIGHT/JOSHUA-PARKER Anthony Joshua a jeho opasky majstra sveta.

Joshua potvrdil jeho slová v sobotu v noci. Pred 80-tisícovým nadšeným davom v Cardiffe zdolal v taktickej bitke Novozélanďana Josepha Parkera na body. Získal titul šampióna štvrtej prestížnej organizácie, k postu absolútneho kráľa v superťažkej váhe mu chýba posledný opasok.

„Urobím všetko, aby som ho vybojoval. Chcem pokračovať po ceste, ktorú predo mnou vyšliapali legendy,“ myslí Joshua už na unifikačný súboj.

Trénerovi zlomil ruku

Narodil sa vo Watforde, severozápadne od Londýna. Rodičia, obaja mali nigérijské korene, sa rozviedli, keď mal malý Anthony štyri roky. So súrodencami zostali s matkou, ale museli sa uskromniť v malom byte v drsnej štvrti mesta.

Ako 11-ročného ho matka zobrala do Nigérie, kde potrebovala vybaviť rodinné záležitosti. Chlapca umiestnila do tamojšej školy. Tam spoznal, čo je to bitka. „Učitelia pravidelne tĺkli žiakov, väčšinou bez dôvodu. Ušlo sa aj mne. Nechápal som to,“ spomínal.

V puberte sa z neho stal problémový mladík. Chodil za školu, opíjal sa, fajčil marihuanu. Aká-taká pozitívna zmena prišla až s boxom. V roku 2007 vstúpil do amatérskeho klubu Finchley Boxing. Po pár tréningoch ho kouč zobral do ringu na sparing s boxerskými lapami.

„Keď som začul ten rev, vedel som, že je zle. Sean hromžil od bolesti, ruku mal napuchnutú a napokon skončil v nemocnici. Anthony mu zlomil niekoľko kostičiek. Jediným úderom,“ vraví John Oliver o svojom parťákovi Seanovi Murphym. Rešpektovaní tréneri zobrali talentovaného mladíka s problematickým detstvom do opatery a stáli na začiatku jeho kariéry.

Boxerský galavečer v Cardiffe: Joshua vs. Parker Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Anthony Joshua (vľavo) a Joseph Parker pred...

Drogy v kufri rok pred olympiádou

Zdalo sa, že vďaka boxu Joshua zabudne na život s partiou. Stalo sa, ale nie tak úplne. V roku 2009 strávil niekoľko mesiacov vo väzení za pouličné bitky. Po prepustení musel na nohe nosiť elektronický náramok, ktorý monitoroval jeho pohyb.

O dva roky takmer prišiel o účasť na domácej olympiáde, kde napokon vybojoval zlato. Policajti ho zastavili po tom, ako na svojom mercedese prekročil rýchlosť na problémovom úseku. Keď vystúpil z auta oblečený v súprave britskej reprezentácie a na požiadanie otvoril kufor, muži zákona sa nestačili čudovať.

V športových taškách sa nachádzalo 240 gramov marihuany. Obvinili ho z držby ‚ľahkej‘ drogy s úmyslom predaja, hrozil mu návrat za mreže na niekoľko rokov. Kompetentní však potiahli za nitky. Joshua dostal podmienku, pokutu a nariadenie odrobiť sto hodín verejno-prospešných prác.

Na rok ho suspendovali z britského olympijského tímu, dištanc mu vypršal tesne pred začiatkom Hier. Amatérsku kariéru zakončil ziskom olympijského zlata a rovnako dominantný je aj medzi profesionálmi. Pred súbojom s Parkerom vyhral všetkých dvadsať duelov v profiringu pred časovým limitom.

Sobotňajší triumf bol síce bez knokautu, ale Joshuu priblížil k vytúženému vrcholu. „Chcem byť najlepší z najlepších. Vždy som ním chcel byť,“ tvrdí šampión.

Introducing you 2 the sweet science of boxing Hit & don't get hit

Príspevok, ktorý zdieľa Anthony Joshua (@anthony_joshua),

debata chyba
Viac na túto tému: #box #Anthony Joshua #Joseph Parker