Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf MOV Thomas Bach sa stretol s lídrom KĽDR Kim Čong-unom

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach sa v KĽDR stretol s Kim Čong-unom. S vodcom komunistického režimu absolvoval polhodinový oficiálny program a 45-minútový neformálny rozhovor počas sledovania futbalového zápasu v hlavnom meste Pchjongjangu.

30.03.2018 19:16
Thomas Bach Foto:
Thomas Bach.
debata

Podľa Bacha má Kim Čong-un záujem, aby športovci z KĽDR nadviazali na nedávne zimné olympijské hry a zúčastnili sa aj na podujatiach pod piatimi kruhmi v Japonsku 2020 a ZOH v Pekingu o dva roky neskôr. „Mali sme veľmi plodné stretnutie. Kim Čong-un má veľmi jasnú víziu o úlohe športu v spoločnosti, vzdelávaní a zdraví obyvateľstva,“ povedal Bach.

Šéf MOV pricestoval do KĽDR vo štvrtok, aby s lídrami izolovaného režimu prediskutoval rozvoj športu v krajine. Okrem Kim Čon-una sa stretol aj s ministrom športu, ktorý okrem účasti na spomenutých podujatiach prisľúbil participáciu aj na tohtoročných olympijských hrách mládeže v argentínskom Buenos Aires.

„Táto snaha je plne podporovaná Kim Čong-unom. Ubezpečili ma, že šport hrá veľkú úlohu v ďalšom rozvoji krajiny,“ dodal Bach.

Účasť KĽDR na nedávnych ZOH v Pjongčangu, na ktorých sa predstavil spoločný tím hokejistiek, prispela k deeskalácii napätia v regióne. Južnú Kóreu navštívila na otváracom ceremoniáli ZOH 2018 delegácia zo severu, prvýkrát na najvyššej úrovni od konca vojny v 50-tych rokoch. Oba štáty sú pritom technicky stále vo vojnovom stave, keďže konflikt ukončila iba dohoda o prímerí.

KĽDR dokonca vyjadrila ochotu diskutovať s USA o svojom jadrovom programe. „Je to jeden z cieľov olympijského hnutia – budovať mosty a cez ne potenciálne urovnávať politické konflikty. Dúfam, že prostredníctvom olympijského ducha zaistíme trvalý mier na polostrove,“ uviedol Bach.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #Thomas Bach #Medzinárodný olympijský výbor