Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi chcú dlhšiu hymnu. Kradnete peniaze deťom, zúri Janda

Podľa prezidenta Českého olympijského výboru (ČOV) Jiřího Kejvala je hymna tejto krajiny príliš krátka a pri dosiahnutých úspechoch českých športovcov by mala znieť omnoho dlhšie.

29.03.2018 16:42
Martina Sáblíková Foto: ,
Rýchlokorčuliarka Martina Sáblíková s českou vlajkou.
debata (3)

Spomenutá organizácia v stredu prostredníctvom Českého rozhlasu Vltava oficiálne predstavila štyri navrhované verzie novej hymny. Terajšia národná pieseň Čechov má 45 sekúnd. ČOV navrhuje jej predĺženie o pol minúty, čiže na 75 sekúnd.

„Sme športovci, bojujeme o to, aby sme boli najlepší na svete a chvíle na stupňoch víťazov sú veľké momenty,“ povedal Kejval na stredajšej tlačovej konferencii.

„Naším cieľom nie je meniť zákony alebo niekomu niečo nariadiť. Chceme diskutovať, prísť s novým pohľadom na vec. Veď pri športe sa hymna hrá jednoznačne najčastejšie. Znovu otvárame otázky, či by hymna nemala byť monumentálnejšia a či by nemala mať dve slohy tak, ako sa spievala pôvodne. V časoch spoločného štátu sme mali českú a slovenskú časť, tej našej teraz chýba nejaké zakončenie,“ skonštatoval Kejval.

Ohľadne uvedeného návrhu by mala prebehnúť rozsiahla diskusia, túto tému otvorila aj Česká únia športu.

Nová verzia českej hymny vzbudila veľa rozruchu nielen medzi občanmi ČR, ale aj medzi športovcami.

Bývalý olympionik a úspešný skokan na lyžiach Jakub Janda bol pobúrený do takej miery, že šéfovi ČOV Kejvalovi napísal list.

„Úlohou a poslaním Českého olympijského výboru je starať sa o olympijskú myšlienku a dbať o rozvoj českého športu. Namiesto toho tu vidíme aktivity, ako sú otváranie debát o štátnych symboloch,“ napísal Janda, držiteľ striebornej a bronzovej medaily z MS, a pokračoval:

„Nechcem si ani domýšľať, koľko peňazí bolo na túto aktivitu vynaložených. Namiesto toho, aby tieto financie išli na rozvoj športu, obzvlášť mládežníckeho, tak sa minuli na totálne zbytočnosti. To sú peniaze, ktoré zase niekto zobral deťom.“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jakub Janda #česká hymna #Český olympijský výbor