Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šanca na návrat C2? Je nulová

Trojnásobní šampióni spod piatich kruhov Peter a Pavol Hochschornerovci. Ich nasledovníci z Ria 2016 Ladislav a Peter Škantárovci. Majstri Európy spred dvoch rokov Tomáš Kučera a Ján Bátik. Aj talentovaní Matúš Gewissler a Tomáš Skákala.

28.03.2018 06:00
Peter Hochschorner, Pavol Hochschorner Foto: ,
Peter a Pavol Hochschornerovci završujú zlatý hetrik na olympiáde v Pekingu 2008. S veľkou pravdepodobnosťou zostanú najúspešnejším deblkanoistami v histórii.
debata (1)

Všetci ôsmi slovenskí reprezentanti sa nedobrovoľne musia rozlúčiť s vodnoslalomárskou disciplínou C2 a premýšľať čo ďalej. „Od roku 2000 sme v nej na olympiáde vždy získali medailu. Patrili sme k špičke. Musíme však rozhodnutie Medzinárodnej kanoistickej federácie (ICF) akceptovať a prispôsobiť sa tomu,“ hovorí Lukáš Giertl, športový riaditeľ Slovenskej kanoistiky, sekcie divokých vôd.

Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) v sobotu vyradila kategóriu C2 z programu Svetového pohára a majstrovstiev sveta. Čo to znamená pre zväz?

Nie je to šťastné rozhodnutie, som z neho sklamaný. Nerozumiem, prečo k takémuto kroku došlo.

Ovplyvní to vodný slalom na Slovensku?

U nás je C2 veľmi úspešnou kategóriou. Od roku 2000 sme v nej vždy získali medailu pod piatimi kruhmi. Patrili sme k špičke, je to veľká strata. Navyše, od začiatku vodného slalomu bola C2 súčasťou histórie. Musíme však rozhodnutie ICF akceptovať.

Akým spôsobom to chcete dosiahnuť?

Ťažko povedať presnú koncepciu. Deblkanoistov má nahradiť zmiešaná dvojica. Na MS juniorov vlani v Čunove skončila naša posádka na 4. mieste, v rámci MS seniorov v Pau bola ôsma. Zložiť loď nebude problém. Pre mňa je skôr otázkou, či je C2 mix tou správnou voľbou.

Prečo?

Nahradiť divácky veľmi zaujímavú, silnú a najaktraktívnejšiu vodnoslalomársku disciplínu týmto mixom nie je šťastné. Možno na ICF majú veľké oči aj smerom k olympiáde, ale pretekári nemusia mať o túto disciplínu záujem a budú sa radšej venovať individuálnym disciplínam. Jedna vec je zložiť loď z dvoch skvelých individualít povedzme z C1 mužov a C1 žien. Druhá je, či im to bude fungovať. Tretia – vychovať takéto dvojice od mlada, čo potrvá niekoľko rokov. Ako federácia na to budeme musieť čo najrýchlejšie zareagovať, nakoľko nechceme zaostať a tvrdiť muziku.

Bude podľa vás C2 mix na olympiáde?

Ťažká otázka. Možno keby som mal krištáľovú guľu, vedel by som vám to povedať (smiech). Všetko závisí od komunikácie ICF s Medzinárodným olympijským výborom o zaradení tejto disciplíny do programu Hier. Viem, že by ICF chcela presadiť aj slalom cross. Osobne si však nemyslím, že vodnému slalomu povolia viac disciplín ako mal doteraz.

Vráťme sa k deblkanoe mužov. Nenabúralo vám rozhodnutie ICF iba niekoľko týždňov pred začiatkom novej sezóny plány?

Sezóna sa našťastie ešte nerozbehla, takže sme nemuseli nič platiť vopred. Žiadnu logistiku ani hotely. Keby áno, bolo by to omnoho komplikovanejšie a aj nákladnejšie. Je však na škodu veci, že ICF sa už po vyradení C2 z olympiády nedokázala jednoznačne vyjadriť, či budú deblovky pokračovať. Nechávali to skôr tak, že keď lode prídu, budú pretekať. Hoci to bola platná kategória vo vodnom slalome, takýmto spôsobom sa to robiť nedá. ICF nechala kategóriu len tak prežívať a napokon ju pustila k vode.

Lukáš Giertl. Foto: facebook.com/lukas.z.giertl
Lukáš Giertl Lukáš Giertl.

ICF argumentuje tým, že mužské deblkanoe upadalo. Dostali ste dotazník o nominácii lodí na jednotlivé preteky, ktorý zasielal ICF?

Áno, na zväze sme ho vypĺňali. Už v roku 2016 bola nastavená politika dotazníkov. Niektoré krajiny fungujú tak, že ak nejde o olympijskú disciplínu, nedostanú zo štátneho rozpočtu ani korunu, prípadne len nejaké drobné. Príkladom je trebárs Veľká Británia. Keď C2 vyradili z tokijských hier, kategóriu okamžite stopli. Tí chalani by nemali za čo trénovať, chodiť na sústredenia. Nemali inú možnosť, museli s C2 skončiť. A tak Briti nemali koho nominovať. Vodný slalom má u nás bohatú históriu, nepripúšťali sme si takýto záver a stav. Nastavenie ICF chtiac-nechtiac prinútilo federácie vyplniť dotazník tak, aby napokon C2 vyradili z programu MS a SP.

Počet lodí na niektorých pretekoch SP však ubúdal…

Je fakt, že mnoho lodí po olympiáde v Riu skončilo, ale približne dvadsať najlepších zostalo. Patria k nim majstri sveta, Európy, olympijskí šampióni i víťazi Svetového pohára od čoho sa, pochopiteľne, odvíjali aj ich platy a podpora od sponzorov. Chceli medzi sebou súperiť aj naďalej.

Z kategórie C2 už nie je olympijská disciplína. Ako bude pokračovať podpora deblkanoistov od zväzu?

Neviem, ako na situáciu bude reagovať Ministerstvo školstva ani ďalšie kompetentné orgány. Je to čerstvá a citlivá informácia. Nemyslím si, že chlapci budú končiť. Predpokladám, že sa preorientujú na vodný zjazd, konkrétne šprint. Niektorí chlapci majú prostriedky na prípravu, ktoré si zabezpečili sami, prípadne im vyplynuli z predošlých výsledkov. Napríklad Škantárovci sú olympijskými víťazmi, Kučera s Bátikom sú majstrami Európy spred dvoch rokov. Počítame s tým, že naše lode pôjdu na ME v Prahe. Tam bude kategória oficiálna, nakoľko spadá pod Európsku kanoistickú federáciu (ECF). Je veľmi pravdepodobné, že to budú rozlúčkové preteky deblkanoistov. Slovenská kanoistika je pripravená reprezentačné lode podporiť, aby v Tróji dosiahli čo najlepšie výsledky.

Slovenskí deblkanoisti Ladislav Škantár a Peter... Foto: SITA, Martin Medňanský
Ladislav Škantár a Peter Škantár Slovenskí deblkanoisti Ladislav Škantár a Peter Škantár s olympijskou medailou v disciplíne C2 na OH 2016 v Riu.

Je to podľa vás definitívny koniec C2?

Je nulová šanca, že sa to zmení. Základne na svete nie sú. Trvalo by ďalších minimálne 12 rokov, kým by sa ich podarilo znova naštartovať a vychovala by sa nová generácia. Deblkanoe je špecifická disciplína. Trvá dlho, kým sa obaja v lodi zosúladia. Ťažko budete robiť šport, ktorý už nemá olympijskú budúcnosť. Mladí sa postupne rozptýlili medzi kajakárov a kanoistov. Podobne ako národné federácie zaregistrovali úpadok kategórie a podľa toho sa aj rozhodli v nej ďalej nepokračovať. Nebudeme podporovať kategóriu, ktorá nemá budúcnosť na olympiáde.

Aké je riešenie Slovenskej kanoistiky vo vzniknutej situácii?

Včera sme absolvovali trénerskú radu, kde sme tento problém rozoberali. Náš záver musí odobriť ešte Výkonný výbor Slovenskej kanoistiky. V priebehu týždňa by sme mali zaujať oficiálne stanovisko, o ktorom budeme informovať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol a Peter Hochschornerovci #Ladislav a Peter Škantárovci #C2 #Lukáš Giertl