Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Alibizmus! Zapichli nám dýku do srdca, hnevajú sa zlatí Slováci

V sobotu sa ním prehnalo obrovské sklamanie. Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) vyradila kategóriu deblkanoistov z programu Svetového pohára i majstrovstiev sveta.

26.03.2018 23:00
medaila, Rio, Peter škantár Foto: ,
Peter Škantár so zlatom z olympiády v Riu de Janeiro.
debata (3)

Vodný slalomár Peter Škantár (35), člen zlatej posádky z olympiády v Riu de Janeiro (s bratrancom Ladislavom Škantárom), považuje tento verdikt za definitívny koniec kategórie C2. „Bolo by oveľa korektnejšie, keby nás zrušili hneď po minuloročných MS,“ vraví rodák z Pienin.

Ako ste prijali rozhodnutie ICF o vyradení kategórie C2 z programu MS a SP?

Veľmi ťažko. Situácia nebola jednoduchá už po minuloročnom vyradení našej kategórie z olympijského programu, no že to dopadne až takto, to som nečakal. Je obdivuhodné, ako zopár ľudí z ICF a jednotlivých federácií bez mihnutia oka dokáže vymazať niekoľko desaťročí histórie tejto kategórie.

Očakávali ste takýto radikálny krok?

Deblkanoe som venoval 26 rokov života. Koniec tejto kategórie som si nikdy nepripúšťal. Nie preto, že by to mohlo ovplyvniť našu kariéru, ale preto, že táto atraktívna disciplína je neoddeliteľnou súčasťou vodného slalomu.

Sezóna sa začína o niekoľko týždňov. Nepovažujete načasovanie tohto verdiktu za nešťastné?

Je mi ľúto, že si ľudia vo vedení ICF, MOV a národných federácií neuvedomili, že vyradením C2 z OH nezrušili len disciplínu, ale de facto celú kategóriu z hľadiska budúcnosti. Som si istý, že mohli prísť aj s inou alternatívou. Bolo by korektnejšie, keby nás zrušili po minuloročných MS. Takto nám zapichli dýku do srdca. Veľa z nás robilo všetko pre to, aby sme mohli ísť na všetky preteky. Hľadali sme finančné prostriedky a oni to teraz len tak zrušia. Považujem to za alibistický krok – nielen od ICF, ale aj všetkých národných federácií, ktoré sa k tomu postavili ľahostajne. Presne tak, ako to bolo aj pri vyradení z OH.

Ladislav Škantár (vpredu) s bratrancom Petrom. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Škantárovci Ladislav Škantár (vpredu) s bratrancom Petrom.

ICF sa obhajuje tým, že zaslala na národné federácie dotazník s účasťou lodí na jednotlivých pretekoch SP a MS. Nakoľko hrozili dve neoficiálne kolá SP, aj neoficiálne MS, kategóriu C2 vyradili…

Vo veľa prípadoch sa k tomu federácie postavili ľahostajne – tak, ako je to v prípade 99 % dotazníkov, ktoré ICF posiela. Je škoda, že o takom dotazníku nevedia športovci vôbec nič, na náš názor sa nik nespýta. Jednotlivé federácie to nepodporili, ale niet sa čomu čudovať. Chyba nastala hneď na začiatku, keď ICF dovolila, aby kategóriu vyradili z programu OH. Je jasné, že neolympijský šport federácie nemajú šancu rovnako podporovať ako olympijský.

Cítite hnev kvôli rozhodnutiu ICF?

Nie. Cítim skôr ľútosť voči mladším kolegom z našej kategórie a ich rodičom, ktorí mali s deťmi veľké športové sny. Verili, že ich ratolesti robia niečo krásne a zmysluplné. Veľakrát deti podporovali aj z posledných finančných zdrojov a možno aj na úkor súrodencov. ICF a MOV im jediným rozhodnutím vzali sen, ktorý nikdy nepremenia na realitu.

Existuje šanca, že sa C2 vráti do programu MS a SP?

Pri momentálnom zmýšľaní kompetentných si to neviem predstaviť.

Ako sa dá sponzorom vysvetliť, že vašu disciplínu vyradili krátko pred začiatkom sezóny?

Bude to pre nás ťažký oriešok. Chceme sa však všetkým sponzorom, ktorí nás v týchto ťažkých časoch podržali, poďakovať.

Zľava: Kanoisti Peter Škantár a Ladislav... Foto: SITA, Marek Mrvis
OH 2016: TB po príchode vodných slalomárov Zľava: Kanoisti Peter Škantár a Ladislav Škantár počas neformálnej TB po príchode vodných slalomárov z OH 2016 v Riu de Janeiro.

Kam povedú vaše ďalšie kroky?

Pripravujeme sa na ME v Prahe. Musíme si však vybojovať miestenku a to aj napriek tomu, že sme získali medailu na MS, vďaka ktorej sú iní v ostatných kategóriách už prednominovaní. Bez ohľadu na to, či by C2 pokračovala, sme sa však vlani rozhodli, že sa budeme venovať aj zjazdu na divokej vode, konkrétne šprintom.

Ako rozhodnutie prijali vaši najbližší?

Nie je to jednoduché ani pre rodinu, ktorá nás počas celej kariéry podporovala. Všetci sme žili vodným slalomom a tešili sa spoločne z každého úspechu. Máme skvelú rodinu, ktorá pri nás vždy stála – v dobrom aj v zlom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom #Ladislav a Peter Škantárovci #Peter Škantár