Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec krvácania. Katom C2 sú federácie

Mnohí experti ju označujú za kráľovskú vodnoslalomársku disciplínu. Nie však kompetentní, ktorí prispeli k jej expresnému zániku.

26.03.2018 08:00
OH 2016: Vodný slalom mužžov Foto: ,
Vodní slalomári bratranci Ladislav a Peter Škantárovci po zlate v olympijskom deblkanoe.
debata

Pred rokom a pol celé Slovensko jasalo. Sledovalo suverénny marš bratrancov z Pienin za zlatou olympijskom medailou z Ria. Deblkanoisti Ladislav a Peter Škantárovci vstúpili do histórie. Slovenskej – ako pokračovatelia trojnásobnej zlatej radosti bratov Petra a Pavla Hochschornerovcov – i svetovej.

Žiaľ, v najhoršom zmysle slova. Stali sa s veľkou pravdepodobnosťou poslednými olympijskými víťazmi v kategórii C2. Vlani totiž Medzinárodný olympijský výbor vyradil deblkanoe z programu OH 2020 v Tokiu a v sobotu Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) nezaradila C2 do programu Svetového pohára ani majstrovstiev sveta. Bol pri tom aj zástupca športovcov na pôde ICF Alexander Slafkovský.

"Po lanských majstrovstvách sveta rozoslala ICF všetkým federáciám dotazník, kde mali krajiny oznámiť, koľko cédvojek pošlú na konkrétne preteky vo Svetovom pohári i MS. Najväčším problémom bolo to, že tohtoročné MS v Riu de Janeiro by boli neoficiálne, nakoľko by sa nezúčastnil požadovaný počet šiestich krajín – prišlo by len päť v celkovom počte siedmich lodí. Z hľadiska SP by boli neoficiálne dve kolá,” približuje Slafkovský.

Slovenský reprezentant v singlekanoe vidí najväčší problém vo financovaní kategórie i prístupu národných federácii k C2.

"Dá sa povedať, že kategóriu C2 odpískali národné federácie, ICF už len urobila očakávané rozhodnutie a nezaradila cédvojky do programu SP ani MS. Zo strany federácii je to alibistický krok. Boli názory, aby sa ukončilo toto krvácanie. Federácie však nechceli byť katmi a ukončiť cédvojky vo svojich krajinách, a tak nechali to urobiť za nich ICF,” myslí si Slafkovský. Slovenský kanoista roka 2017 vedel som o tomto hlasovaní už od januára. Na stretnutí ICF navrhoval, aby kategória dokončila nadchádzajúcu sezónu. Neúspešne.

"Za rýchlym úpadkom C2 vidím nezaradenie tejto kategórie do olympijského programu v Tokiu. Federácie dostávajú na neolympijske športy a disciplíny omnoho menej peňazí. Menšie a neskôr aj väčšie krajiny vytláčali C2 na okraj, lebo si túto kategóriu nemohli dovoliť poriadne financovať,” hovorí.

„Dá sa povedať, že kategóriu C2 odpískali... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Alexander Slafkovský „Dá sa povedať, že kategóriu C2 odpískali národné federácie,“ vraví Alexander Slafkovský.

Deblkanoistov nahradí v budúcnosti kategória C2mix. Slafkovský nepredpokladá, že sa v programe najbližších dvoch olympiád táto disciplína objaví. Takisto si nemyslí, že sa kategóriu C2 mužov podarí v blízkej budúcnosti vzkriesiť.

"Rozhodnutie o nezaradení C2 do kalendára MS a SP sa týka sezóny 2017/2018. Nemyslím si však, že sa to neskôr zmení. Pochybujem, že niekto bude túto kategóriu rozvíjať. Mladí to nechcú jazdiť, starí končia a federácie na to nemajú peniaze,” dodáva Slafkovský.

debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom #Ladislav a Peter Škantárovci #C2