Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krutý verdikt! Súťaže deblkanoistov vyradili z MS aj zo Svetového pohára

Deblkanoisti nebudú vo vodnom slalome súťažiť na majstrovstvách sveta ani vo Svetovom pohári. Medzinárodná federácia ICF zo slovenského pohľadu mimoriadne úspešnú disciplínu na sobotňajšom kongrese v Tokiu s okamžitou platnosťou vyradila z programu.

24.03.2018 11:29 , aktualizované: 12:13
Škantárovci, olympiáda Foto: ,
Škantárovci ostanú možno poslednými olympijskými víťazmi v deblkanoe.
debata (21)

Namiesto toho chce dať väčšiu podporu zmiešanému deblkanoe, ktoré má potenciál na zaradenie do olympijského programu.

Naopak mužské deblkanoe z programu olympijských hier 2020 v Tokiu už pred časom vyradili a tým sa začal ich úpadok. Už vlani na Svetových pohároch počet lodí klesal a na majstrovstvách sveta sa deblkanoisti lúčili so svojou kategóriou. Tušili, že na tohtoročnom šampionáte v ďalekom Riu de Janeiro sa potrebný počet šiestich krajín nezíde.

Medzinárodná federácia ICF si urobila prieskum medzi národnými zväzmi a zistila, že záujem naozaj nie je veľmi vysoký.

„Nie sme schopní priblížiť sa minimálnemu počtu federácií potrebnému na to, aby sme mali oficiálnu kategórii C2 mužov,“ uviedol na webe federácie prezident výboru pre vodný slalom Jean-Michel Prono. Preto kategóriu z programu vyradili.

„Cédvojka“ bola donedávna výkladnou skriňou slovenského vodného slalomu, ale aj celkovo športu pod Tatrami. Súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci sú trojnásobní olympijskí víťazi (2000, 2004, 2008) a tiež bronzoví medailisti z OH 2012. Bratranci Peter a Ladislav Škantárovci pridali zlato v C2 na OH 2016.

Medzinárodná federácia stavila na zmiešané deblkanoe, ktoré by vzhľadom na dôraz Medzinárodného olympijského výboru na rodovú vyrovnanosť zapadalo do olympijského programu.

„C2 mix má potenciál dostať sa na olympiádu. Kľúčové je, že by sme nepotrebovali zvýšiť počet našich športovcov a že by sme potrebovali len jednu sadu medailí,“ doplnil prezident ICF José Perurena.

Aktualizujeme…

21 debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom #Pavol a Peter Hochschornerovci #Ladislav a Peter Škantárovci