Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hámor vyráža na Everest. Je čoraz drahší

Peter Hámor, ktorý stál na všetkých štrnástich vrcholoch osemtisícoviek (na Annapurne dva razy) a minuloročným výstupom na Dhaulágirí skompletizoval Korunu Himalájí, sa pokúsi o zaujímavú horolezeckú kombináciu. Vo štvrtok potvrdil svoj definitívny plán: rád by vystúpil na najvyššiu horu planéty Mount Everest (8848 m) a ak to umožnia podmienky, bude pokračovať na Lhoce (8516). Slovenský horolezec odlieta do Himalájí v piatok.

15.03.2018 17:51
Peter Hámor Foto: ,
Horolezec Peter Hámor pred expedíciou do Nepálu.
debata

Hámor vystúpil na vrchol Mt. Everestu pred dvadsiatimi rokmi. Bola to vôbec jeho prvá úspešná osemtisícovka. A zároveň jediná, ktorú zdolal s pomocou umelého kyslíka. Odvtedy už absolvoval všetky výstupy takzvaným ľahkým štýlom, to znamená nielen bez pomoci kyslíka ale aj nosičov.

Jeho spolulezcom bude už tradičný parťák, Rumun Horia Colibasanu. Ten bol na Evereste vlani, na vrchol vyšiel takzvanou normálkou bez kyslíka ako prvý Rumun. Prvým ich spoločným vrcholom bolo Makalu v roku 2011. Spolu liezli už aj na Everest, ale v roku 2014 im to nevyšlo.

„Program tejto cesty sa rodil dosť komplikovane, na poslednú chvíľu a niektoré veci budeme asi doťahovať aj po príchode do Káthmandu. Súvisí to s komplikovanejším zabezpečením nevyhnutného servisu – vrátane povolení, poplatkov, logistiky, ale napríklad aj služieb kuchára, ktorého by sme chceli mať,“ vysvetlil Popradčan.

Everest je nielen najvyšším kopcom ale aj najdrahším. Podľa Hámorových informácií poplatok za jednu osobu a na jednu cestu je 11-tisíc dolárov.

Peter Hámor (vľavo) so svojím spolulezcom... Foto: Archív Petra Hámora
Hámor Peter Hámor (vľavo) so svojím spolulezcom Horiom Colibasanuom pod Kančendžongou.

„Horolezcom, ktorí chcú podniknúť aj iné cesty, kombinovať ich a liezť viac, sa všetko znásobuje. Ceny stúpli. Vyššie poplatky sú za poistenie, za styčného dôstojníka, kuchára a jeho pomocníka. Podmienky sa v uplynulých štyroch rokoch menili už dvakrát. Cena sa dá znížiť, ak sa niektorých vecí vzdáte, ale je to často na úkor rýchlosti, komfortu, bezpečnosti… Cestu mám vďaka sponzorom finančne pokrytú, ale to čo by ešte pred dvoma rokmi a možno aj vlani stačilo, teraz je málo. My nie sme komerčná expedícia či prominentní klienti, ktorých výstup na Everest vyjde aj na 70-tisíc dolárov, nijaké luxusné služby nepožadujeme,“ približuje Hámor.

V rámci aklimatizácie čaká horolezcov pobyt pod Manaslu, strávia v jeho okolí asi tri týždne. Chceli by vystúpiť na menšie kopce a tiež na šesťtisícovku Island Peak. Odtiaľ sa vrátia do Solo Khumbu a do základného tábora pod Everestom by chceli doraziť na začiatku apríla.

Vrcholový výstup by v prípade vhodného počasia trval päť dní, pričom tri z nich by prežili nad osemtisíc metrov. Na vrchol sa vyberú po Americkej ceste v severnej stene, zostúpia do južného sedla a z neho potom podniknú cestu na blízku Lhoce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Hámor #Mount Everest