Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Silu berie z tetovaní. Krzewina odolal cigaretám, vstúpil do histórie

Roky spoločnej prípravy a vylaďovania detailov? Ale kdeže! Na historický úspech im stačili dva týždne.

05.03.2018 18:53
Karol Zalewski, Rafal Omelko, Lukasz Krawczuk,... Foto: ,
Poľská mužská štafeta v zložení (zľava) Karol Zalewski, Rafal Omelko, Lukasz Krawczuk a Jakub Krzewina získala zlato v behu na 4 x 400 m v novom svetovom halovom rekorde.
debata

Krátko pred každou z bežeckých súťaží na atletických halových majstrovstvách sveta v Birminghame zaznel gong.

„Odbilo. Prišiel čas skúšky a pravdy,“ pripravoval sa na jeden z vrcholov šampionátu komentátor poľskej televízie TVP Sport.

Po niekoľkých minútach kričal od radosti: „Áno, áno, áno, máme zlatú medailu! Fantázia! Poľsko má nových hrdinov!“

Nemýlil sa. Poľská štafeta v behu na 4 × 400 metrov v zložení Karol Zalewski, Rafal Omelko, Lukasz Krawczuk a Jakub Krzewina získala v nedeľu zlato. Navyše, v novom halovom svetovom rekorde 3:01,77 min.

„Neviem, čo k tomu povedať a s čím to porovnať. Som v šoku… Navyše, som úplne zničený. Čestné kolo s vlajkou som zvládol len vďaka adrenalínu,“ vravel Krawczuk pre Przeglad Sportowy. „Urobili sme niečo veľké. Je to výsledok ako z inej planéty,“ nechápal Omelko. „Iba tento rok padlo rozhodnutie, že budem v hale behať štvorstovku. Nečakali sme svetový rekord. Chceli sme len zraziť Američanom hrebienok,“ pridal sa Zalewski.

Najvýraznejšou postavou rekordného kvarteta bol Krzewina. Dvadsaťosemročný finišman zlatej štafety zaujal výkonom i výzorom. Potetovaný šprintér zmazal niekoľkometrové manko na Američanov. V záverečnej rovinke nedal konkurencii šancu.

„Každé z mojich tetovaní má zmysel. Nemám ich preto, aby som sa ukazoval. Odzrkadľujú moje pocity, ktoré prežívam pri reprezentácii rodnej krajiny aj to, čím som si v živote prešiel,“ vysvetlil Krzewina.

Finišman poľskej štafety na 4x400 m Jakub... Foto: Reuters, JOHN SIBLEY
Poľsko štafeta Finišman poľskej štafety na 4x400 m Jakub Krzewina oslavuje svetový rekord.

Ako chlapec z malého mesta Kruszwica v srdci Poľska musel odolávať rôznym pokušeniam.

„Viackrát ma prvý tréner nahováral, aby som prišiel makať. Mňa to však skôr ťahalo k partii, nechcelo sa mi trénovať. Radšej som si chcel zapáliť, ale napokon som zakľakol do blokov. Mnohí moji kamaráti neskončili dobre. Uvedomil som si, že šport mi môže otvoriť dvere k lepšej budúcnosti. V malom meste som nemal veľa vyhliadok. Keď som začal dosahovať prvé úspechy, kamaráti, ktorí si radi vypili, mi hovorievali: Nie, nie, ty nemôžeš. Musíš niečo dokázať,“ odkrýva svoju minulosť.

Krzewina pochádza z chudobných pomerov. V škole miloval dejepis, najmä obdobie druhej svetovej vojny. Čím viac spoznával neľahkú históriu svojho národa, tým viac túžil po dvoch veciach – zviditeľniť ju a dať si tetovanie.

„Na začiatku som na tetovanie nemal peniaze. Keď som si nejaké našetril, neváhal som,“ priznáva.

Na tele má množstvo patriotických hesiel: Smrť nepriateľom vlasti. Boh, česť a vlasť. Sláva veľkému Poľsku a iné. „Tetovania mi dodávajú silu. Keď si na ne oblečiem dres s poľským orlom, vydám zo seba zakaždým všetko. V Birminghame to bolo dokonca ešte viac,“ uzavrel Krzewina.

debata chyba
Viac na túto tému: #halové MS 2018 #Karol Zalewski #Rafal Omelko #Lukasz Krawczuk #Jakub Krzewina