Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hámor uvažuje o najvyššom i najdrahšom Evereste

Popradský horolezec Peter Hámor (53) vystúpil minulý rok na Dhaulágirí, čím zavŕšil Korunu Himalájí. Má za sebou pätnásť úspešných výstupov na všetkých štrnásť osemtisícoviek planéty. Teraz potvrdil, že jeho horolezecká kariéra sa nekončí a už o dva týždne opäť vyrazí do Himalájí.

02.03.2018 06:00
peter hámor Foto:
Slovenský horolezec Peter Hámor.
debata (2)

„Minuloročný výstup môj život nezmení. Spravidla ma to ťahalo tam, kde som ešte nebol. Keby bol však mojou ambíciou len výstup na všetky osemtisícovky, asi by som ich plánoval inak, nevybral by som sa napríklad štyri razy na Annapurnu,“ vyjadril sa v rozhovore pre Pravdu.

Podľa neho nie sú zaujímavé len vrcholy, ale aj cesty, ktoré na ne vedú. „Ľudia už stáli na všetkých vrcholoch, ale na každý vedú mnohé cesty. A tie sú dôležité,“ dodal.

Už v závere minulého roka chystal novú expedíciu. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi musel urobiť nejaké zmeny, posunul aj odlet. „Už je však isté, že odchádzam do Káthmandu 16. marca,“ uviedol vo štvrtok. Istá je aj ďalšia vec – jeho parťákom vo vysokých kopcoch bude aj tentoraz Rumun Horia Colibasanu, s ním už podnikol výstupy na viaceré osemtisícovky. Všetko ostatné je ešte otvorené.

Už je isté, že odchádzam do Káthmandu 16.... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Peter Hámor Už je isté, že odchádzam do Káthmandu 16. marca, vraví horolezec Peter Hámor.

„Upresňujeme náš program, neustále o ňom debatujeme, ale podrobnosti zatiaľ nepoznám. Možno bude všetko jasné tesne pred odletom, ale budeme ho doťahovať akiste ešte aj po prílete do Nepálu,“ vyjadril sa slovenský horolezec.

Už na začiatku tohto roka naznačil, že medzi jeho tohtoročnými cieľmi by mohol byť Mount Everest (8848 metrov n.m.), najvyššia hora planéty. „Boli sme pod ním s Horiom už v roku 2014, mali sme pripravenú cestu na vrchol. Vlani bol Horia na Evereste bez kyslíka ako prvý Rumun. Ale nevylučuje, že sa tam vráti, je presne ten typ ako ja. Nekompletizuje tvrdohlavo Korunu Himalájí,“ zdôraznil Hámor.

Možnosť výstupu na Everest teraz nevylúčil. „Budeme postupovať operatívne. Najskôr pôjdeme pod Manaslu, kde by sme chceli absolvovať aklimatizačný program a v rámci neho výstup na menšie kopce. Potom sa vrátime do Solo Khumbu a odtiaľ by sme sa mohli presunúť pod Everest, ale táto možnosť je ešte otvorená. Aj preto, že Everest je kopec, ktorý je nielen najvyšší, ale aj najdrahší, výstup naň nie je lacnou záležitosťou. Je to teda aj vec financií, ktoré dávame dokopy. Určite do Nepálu odletíme, liezť takisto určite budeme, ale kde presne, to sa ešte uvidí,“ uzavrel Hámor.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Hámor #káthmandu