Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Florbalisti spoznali súperov na MS v Prahe. Kapitán: Chceme napodobniť baby

Reprezentanti Kanady, Singapuru a Japonska sú súpermi Slovákov v základnej D-skupine decembrových MS florbalistov v Prahe (1. - 9. 12. 2018).

01.03.2018 18:54 , aktualizované: 20:08
florbal, Slovensko Foto: ,
Radosť slovenských florbalistov v zápase proti Slovinsku.
debata

Štvrtkový večerný žreb v Staromestskej radnici rozhodol aj o tom, že obhajcovia titulu Fíni si v severskej B-skupine zmerajú sily so Švédmi, Dánmi a Nórmi.

„Áčko“ utvorili domáce Česko vedno so Švajčiarskom, Lotyšskom a Nemeckom, C-skupinu Austrália, Estónsko, Poľsko a Thajsko. Na svetovom šampionáte sa tradične predstaví 16 krajín. Európu zastúpi jedenásť, ázijsko-oceánsku zónu reprezentujú štyri a Ameriku jedna.

A a B-skupinu utvorili po dve družstvá z prvého a druhého koša, C a D-skupinu po dve družstvá z tretieho a štvrtého koša. Po dva najlepšie tímy z výkonnostne vyššej A aj B-skupiny preniknú priamo do štvrťfinále, na zostávajúcich z „áčka“ a „béčka“ čakajú súboje play-off o postup do štvrťfinále proti najlepším dvom z C aj D-skupiny. Krajiny pred žrebom rozdelili do košov podľa umiestnenia v aktuálnom rebríčku Medzinárodnej florbalovej federácie (IFF).

Slovensko (10. miesto v renkingu) figurovalo v treťom koši vedno s Estónskom, Kanadou a Austráliou. V prvom koši boli Fínsko, Švédsko, Švajčiarsko a Česko, v druhom Dánsko, Nórsko, Lotyšsko a Nemecko, vo štvrtom Poľsko, Japonsko, Singapur a Thajsko. Zápasy MS sa uskutočnia v O2 Arene (17 000 miest) a Aréne Sparta (1300 miest).

„Myslím si, že nám žreb veľmi sadol; je to relatívne šťastný deň pre slovenský florbal,“ povedal kapitán SR Lukáš Řezanina. „Je to vcelku ideálne – najmä to, že v prípade postupu z prvej priečky by nás v play-off o štvrťfinále čakali Nemci, ktorých sme zdolali aj v nedávnej kvalifikácii. Lotyši sú podľa môjho názoru herne na piatej pozícii na svete, Nemci už nepatria do elitnej osmičky. Proti Kanade sme v minulosti boli úspešní; majú tam zopár pološvédov, no hrajú to trochu hokejovo, to by nám malo vyhovovať. Mal by to byť súboj o prvé miesto a mali by sme ho zvládnuť,“ skonštatoval hráč 1. SC Vítkovice a na margo cieľov dodal:

„Naším doterajším maximom je ôsma priečka, úspechom by bol posun nahor. Musím však povedať, že dievčatá to akoby odštartovali – v decembri v Bratislave obsadili piate miesto, a to by sme chceli aj my. Musí však vyjsť všetko, počnúc prípravou a zdravotným stavom hráčov. Chceme napodobniť baby.“

Lukáš Řezanina (v strede) je prvým slovenským... Foto: SITA, Martin Havran
florbal, lukáš řezanina, Lukáš Řezanina (v strede) je prvým slovenským florbalistom v najlepšej lige sveta.

Slovenskí zverenci českého trénera Petra Koutného vybojovali miestenku na päťčlennom nitrianskom turnaji 2. skupiny (31. 1. – 4. 2.) európskej časti kvalifikácie, obsadili 2. miesto. Postupne zdolali Slovincov (7:2), Francúzov (10:3) aj Nemcov (3:2) a prehrali dôstojne 4:11 s úradujúcimi vicemajstrami sveta Švédmi.

MS sa konajú v dvojročnom intervale, predvlani Slováci v lotyšskej Rige obsadili 9. miesto. Slovenskí florbalisti sa na svetovom šampionáte dosiaľ predstavili trikrát: vo Švédsku 2014 skončili na 10. priečke, vo Švajčiarsku 2012 na 8. pozícii.

Zloženie základných skupín decembrových MS florbalistov v Prahe (1. – 9. 12. 2018) podľa štvrtkového pražského žrebu:

  • A-skupina: Česko, Švajčiarsko, Lotyšsko, Nemecko
  • B-skupina: Fínsko, Švédsko, Dánsko, Nórsko
  • C-skupina: Austrália, Estónsko, Poľsko, Thajsko
  • D-skupina: Kanada, Slovensko, Singapur, Japonsko

    Rozdelenie do košov pred žrebom (v zátvorke umiestnenie v rebríčku krajín IFF):

  • 1. kôš: Fínsko (1.), Švédsko (2.), Švajčiarsko (3.), Česko (4.)
  • 2. kôš: Dánsko (5.), Nórsko (6.), Lotyšsko (7.), Nemecko (8.)
  • 3. kôš: Estónsko (9.), Slovensko (10.), Kanada (12.), Austrália (13.)
  • 4. kôš: Poľsko (14.), Japonsko (16.), Singapur (17.), Thajsko (22.)

Medailová bilancia krajín – MS florbalistov (zlato – striebro – bronz):

  • Švédsko 8 – 3 – 0
  • Fínsko 3 – 6 – 2
  • Švajčiarsko 0 – 1 – 6
  • Česko 0 – 1 – 2
  • Nórsko 0 – 0 – 1
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí florbalisti #MS 2018 vo florbale