Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Japonec bez hraníc chce skúsiť to, čo nik pred ním. Štvoritého axla

Dvojnásobný olympijský víťaz Juzuru Hanju chce ako prvý krasokorčuliar skočiť štvoritý axel. Aj kvôli tomu neplánuje dvadsaťtriročný Japonec po obhajobe zlatej olympijskej medaily ukončiť kariéru. Axel je posledným zo šiestich skokov, ktorý ešte nikto so štyrmi rotáciami nepredviedol.

27.02.2018 14:10
Juzuru Hanju Foto: ,
Juzuru Hanju.
debata

Už trojitý axel vzhľadom na spôsob nájazdu a odrazu znamená, že krasokorčuliar musí zvládnuť tri a pol otáčky. U štvoritého by to bolo ešte o jednu rotáciu viac. Hanju, ktorý sa do histórie zapísal ako prvý krasokorčuliar so štvoritým Rittbergerom, to chce skúsiť.

„Chcem sa pokúsiť o štvoritý axel a to je teraz moja jediná motivácia,“ povedal ešte v dejisku zimných olympijských hier v Pjongčangu.

Tam sa stal prvým krasokorčuliarom od Američana Dicka Buttona v roku 1952, ktorý obhájil olympijské zlato. Priznal, že kvôli jesennému zraneinu členka pretekal pod liekmi utišujúcimi bolesť. Chce sa zotaviť a korčuľovať ďalej.

„Nemám v pláne skončiť. Keď premýšľam o tom, či by sa mi páčilo robiť niečo iné ako krasokorčuľovanie, tak sa vždy ku krasokorčuľovaniu vrátim,“ poznamenal úradujúci svetový šampión.

Ani štvoritý axel nie je podľa Hanjua hranicou ľudských možností. Podľa neho je možný aj skok s piatimi otáčkami. „Existujú štúdie, ktoré dokazujú, že na to ľudia potenciál majú,“ uviedol.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #Juzuru Hanju