Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Debakel, ktorý nebolel. Florbalisti vzdorovali legendám

"Myslím, že prehra vôbec nie je bolestivá, skôr naopak. Dokážeme si ju všetci spoločne užiť v kabíne." Keby išlo o slová člena hokejového či futbalového národného tímu, verejnosť by si pri nich ťukala na čelo. Kapitán slovenskej florbalovej reprezentácie Martin Joščák však svojou myšlienkou trafil klinec po hlavičke.

05.02.2018 12:24
Lukáš Mráz, Švédsko Foto: ,
Lukáš Mráz (vľavo) oslavuje s reprezentačnými spoluhráčmi gól proti Švédsku.
debata (1)

So svojimi spoluhráčmi v záverečnom nedeľňajšom dueli kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2018 v Prahe podľahli Švédom 4:11. Osemnásobní majstri sveta patria do úzkeho kruhu krajín (spoločne s Fínskom, Švajčiarskom a Českom), ktoré vedia hrať florbal. Ostatné štáty sveta sa o to snažia. Niektorým to ide horšie, iným lepšie.

Slováci v domácej kvalifikácii v Nitre príjemne prekvapili. Zvládli súboje s outsidermi (7:2 proti Slovinsku, 10:3 s Francúzmi) a aj ten najdôležitejší. O postupovú definitívu si to zverenci Petra Koutného rozdali s Nemeckom. Najmä vďaka brankárovi Rastislavovi Mazákovi zvíťazili 3:2.

Proti švédskym legendám ako Kim Nillson či Rasmus Enström išlo už len o česť. Slováci ju, aj na radosť takmer dvoch tisícok divákov, uhájili. Receptom nebol defenzívny betón, ale odvaha postaviť sa najlepším hráčom sveta.

Peter Nehila strieľa na švédsku bránku. Foto: SITA, Martin Havran
Peter Nehila Peter Nehila strieľa na švédsku bránku.

„Zo súboja so Švédmi si nemôžeme zobrať žiadne mínusy. Pozitívum je, že sme uhrali fantastickú prvú tretinu. Nebyť dvoch inkasovaných gólov, tak by sme mohli po prvý raz v histórii nad Švédmi vyhrať tretinu a neinkasovať dvojciferný výsledok. Ukázalo sa, že samotné bránenie nie je účinné. Zabralo skôr napádanie, s ktorým mali Švédi v niektorých chvíľach problémy,“ povedal po zápase asistent trénera Ján Purc.

Streliť Švédom štyri góly sa nezvykne podariť ani Fínom, Švajčiarom či Čechom. Solídne ofenzívne vysvedčenie utvrdzuje aj fakt, že Slováci mali v Nitre jeden z najmladších výberov v histórii seniorského áčka. K oporám mužstva patrili aj tínedžeri Michal Dudovič (19 rokov) či Ronald Gašparík (17).

"Približne tri mesiace mám streleckú smolu. Verím, že toto bol zápas, ktorý ma opäť naštartuje. O to viac ma potešilo, že dva góly padli do švédskej bránky. Do súboja proti osemnásobným majstrom sveta sme vstúpili s pokorou. Dali sme do hry srdce. Fanúšikovia to videli a preto nás v závere ocenili ohlušujúcim potleskom,“ povedal dvojgólový strelec Lukáš Mráz.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí florbalisti #švédski florbalisti #Martin Joščák