Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Florbalisti proti Francúzom dominovali. Po desaťgólovej kanonáde vedú tabuľku

Slovenskí florbaloví reprezentanti uspeli aj vo svojom druhom vystúpení v 2. európskej skupine kvalifikácie MS 2018.

01.02.2018 21:28 , aktualizované: 22:05
Florbal, radosť, Slovensko Foto: ,
Gólová radosť slovenských florbalistov.
debata

Na turnaji v Nitre deklasovali vo štvrtok Francúzsko 10:3 a so štyrmi bodmi vedú neúplnú tabuľku pred dvojbodovými Švédmi a Nemcami.

Zverenci trénera Petra Koutného od úvodu dominovali v držaní loptičky a početnosti striel, no rovnako ako v úvodnom stretnutí proti Slovinsku (7:2) im chvíľu trvalo, kým zlomili odpor súpera. Upokojenie im v druhej tretine za stavu 2:1 dodali dva góly v rozpätí 39 sekúnd krátko po tom, čo Francúzi nevyužili možnosť vyrovnať z trestného strieľania.

Potom už naplno rozbehli svoje kombinácie, darilo sa najmä Martinovi Grlickému, ktorý sa zaskvel štyrmi gólmi v priebehu 13 minút a 10 sekúnd. Po stretnutí ho vyhlásili za najlepšieho hráča na strane SR.

Slovákov čaká v sobotu v Športovej hale Klokočina kľúčový duel z hľadiska postupu proti Nemcom (19.00), na záver svojho vystúpenia v skupine sa stretnú v nedeľu s úradujúcimi vicemajstrami sveta Švédmi. Na svetový šampionát do Prahy (1.-9. decembra) postúpia z európskej kvalifikácie prvé dva tímy v skupinách plus ďalšie dva najlepšie z tretích miest.

Kvalifikácia MS – 2. európska skupina:

Slovensko – Francúzsko 10:3 (2:1, 5:0, 3:2)

  • Góly: 6. Gašparík, 10. Machara (Gál), 26. Joščák, 27. Grlický (Ujhelyi), 34. Grlický (Čonka-Skyba), 37. Grlický (Ujhelyi), 40. Grlický (Ujhelyi), 46. Gál (Moravčík), 54. Ujhelyi (Dudovič), 55. Gašparík (z tr. strieľania) – 12. Andermatt (Weber), 58. Muller (Weber), 59. Weber (Jaquenod). Rozhodovali: Ilyk, Zolotar (obaja Ukr.), vylúčení: 3:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 436 divákov.
  • Zostava SR: Turiak Šefčík, Koščo, Bachan, Machara, Gašparík, Laštík, Miške – Ujhelyi, Grlický, Čonka-Skyba Kubovič, Moravčík, Gál Dudovič, Joščák, Mráz – Reguly, Nehila

Slováci mali výborný vstup, súpera k ničomu nepúšťali, sami predviedli niekoľko vydarených kombinačných akcií a po prvých desiatich minútach vyhrávali zásluhou gólov Gašparíka a Macharu 2:0. Potom však prišlo poľavenie, čo dokázali Francúzi využiť a znížili vďaka Andermattovi. Brankár „Les Bleus“ Jaquenod inkasoval v prvej tretine ešte raz, no po zhliadnutí videa sa rozhodcovia rozhodli gól Grlického neuznať. Francúzi nechceli pripustiť rovnaký debakel ako vo svojom prvom zápase so Švédmi (1:43) a zabetónovali sa pred vlastnou bránkou.

Slováci s tým mali chvíľu problém, trápili sa najmä v predfinálnej fáze. Mohlo byť aj horšie, no gól Webera neuznali pre hru so zdvihnutou hokejkou. Upokojenie do slovenských radov priniesli až presné zásahy Joščáka a Grlického, ktorými odskočili súperovi na rozdiel troch gólov. V bránke SR dostal šancu Turiak, ktorý v 28. minúte zneškodnil trestné strieľanie Mullerovi. Postupne hra Slovákov naberala grády a začali divákov tešiť svojimi ofenzívnymi akciami.

Zápas chutil najmä Grlickému, ktorý v druhej časti zaznamenal v priebehu 13 minút a 10 sekúnd štyri góly. V treťom dejstve domáci pokračovali v nápore, na 8:1 zvýšil Gál, potom premenil presilovku Ujhelyi a vytúženú desiatku zavŕšil z trestného strieľania Gašparík. Francúzom sa v závere ešte podarilo skorigovať stav zásluhou Mullera a Webera.

Ďalšie štvrtkové výsledky v Nitre:
4. skupina
Nórsko – Španielsko 13:0
Veľká Británia – Dánsko 0:16

2. skupina
Nemecko – Slovinsko 6:5

Hlas (zdroj: RTVS):
Václav Komačka (na turnaji asistent trénera SR): „Začiatok zápasu nám trochu ušiel; trápime sa so súpermi, ktorí hrajú defenzívne. Dôležité sú body a to, že ľudia si užili duel. Góly niekto musí dať, dnes ich dal Ronald. Musíme sa najmä pripraviť na sobotu, potrebujeme vyhrať. Vieme, na čom treba zapracovať, občas nám to viazne smerom dopredu a v koncovke. Nemci to trochu zavrú, nebudú chcieť s nami hrať. Budeme musieť byť trpezliví a počkať si na nejaké góly; verím, že to zvládneme.“

Václav Komačka (na turnaji asistent trénera SR, zdroj: RTVS): „Začiatok zápasu nám trochu ušiel; trápime sa so súpermi, ktorí hrajú defenzívne. Dôležité sú body a to, že ľudia si užili duel. Góly niekto musí dať, dnes ich dal Ronald. Musíme sa najmä pripraviť na sobotu, potrebujeme vyhrať. Vieme, na čom treba zapracovať, občas nám to viazne smerom dopredu a v koncovke. Nemci to trochu zavrú, nebudú chcieť s nami hrať. Budeme musieť byť trpezliví a počkať si na nejaké góly; verím, že to zvládneme.“

Tomáš Reguly (útočník SR, zdroj: szfb.sk): „Víťazstvo nás všetkých teší, no v našej hre boli opäť nejaké muchy, ktoré musíme ešte pochytať. Chýbala nám súhra a spravili sme niekoľko chýb v obrane. Poslední hráči nesmú strácať loptičky, lebo by nás to v zápase proti Nemcom mohlo stáť body.“

Tabuľka 2. skupiny
    Z V R P S B
1. SLOVENSKO 2 2 0 0 17:5 4
2. Švédsko 1 1 0 0 43:1 2
3. Nemecko 1 1 0 0 6:5 2
4. Slovinsko 2 0 0 2 7:13 0
5. Francúzsko 2 0 0 2 4:53 0
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí florbalisti #francúzski florbalisti