Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Putin musel vedieť o systematickom dopingu v Rusku, tvrdí Rodčenkov

Ruský prezident Vladimir Putin musel vedieť o systematickom dopingu športovcov v krajine. V dokumente nemeckej televízie ARD to vyhlásil niekdajší šéf moskovského antidopingového laboratória Grigorij Rodčenkov, ktorý neskôr z pozície "whistle-blowera" pomohol odhaliť nekalé praktiky v ruskom športe.

29.01.2018 13:51
Vitalij Mutko, Vladimir Putin Foto: ,
Vladimir Putin a Vitalij Mutko (v pozadí) na paralympiáde v Soči 2014.
debata (243)

„Samozrejme, že to išlo priamo zhora, od prezidenta. Pretože iba prezident môže domácej tajnej službe FSB určiť takúto špecifickú úlohu,“ povedal pre ARD Rodčenkov, ktorý momentálne žije na utajenom mieste v USA.

Pre New York Times vlani uviedol, že práve FSB organizovala dopingové schémy, vrátane výmeny vzoriek na ZOH 2014 v Soči.

Rodčenkov zároveň potvrdil obsah tajných dokumentov, ktoré podľa ARD usvedčujú Rusko zo štátom organizovaného dopingu už počas OH 2008 v Pekingu a OH 2012 v Londýne.

Po dopingových odhaleniach zo strany vyšetrovateľov muselo Rusko čeliť sankciám zo strany Medzinárodného olympijského i paralympijského výboru a na blížiacich sa ZOH v Pjongčangu budú môcť jeho športovci štartovať iba pod neutrálnou vlajkou. Mnohým navyše zakázali účasť na Hrách, pripomenula agentúra DPA.

243 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Grigorij Rodčenkov #Rusko na ZOH #ruský doping