Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusko vylúčili z paralympiády, vybraní športovci môžu štartovať ako neutrálni

Ruský tím sa nebude môcť zúčastniť na blížiacich sa zimných paralympijských hrách v Pjongčangu. O jeho vylúčení z hier v pondelok informoval Medzinárodný paralympijský výbor (IPC) v súvislosti s dopingovým škandálom ruských športovcov pred štyrmi rokmi v Soči.

29.01.2018 11:05
Soohorang, Bandabi Foto: ,
Tiger Soohorang, maskot ZOH v Pjongčangu a medveď Bandabi, maskot paralympijských hier.
debata (86)

Šancu štartovať v Pjongčangu dostanú iba niektorí ruskí paralympionici, súťažiť ale budú pod neutrálnou vlajkou.

Verdikt vrcholných predstaviteľov paralympijského hnutia nie je prekvapením, prakticky kopíroval rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) o štarte ruských športovcov v Pjongčangu.

Od dopingových podozrení preukázateľne oslobodení ruskí športovci budú môcť na ZPH v kórejskom stredisku (9. až 18. marca) súťažiť, IPC ich počet odhaduje na 30 až 35.

Medzinárodný paralympijský výbor pod vedením nového prezidenta Andrewa Parsonsa v minulosti vyzval Ruský paralympijský výbor (RPC), aby prijal opatrenia na zamedzenie užívania dopingu.

„Hoci suspendácia pre RPC naďalej trvá, v krajine urobili v tomto smere značný pokrok a to musíme uznať,“ vyhlásil Parsons podľa agentúry DPA.

V Pjongčangu by sa mali predstaviť ruskí reprezentanti pod neutrálnou vlajkou v biatlone, alpskom lyžovaní, behu na lyžiach, snoubordingu a curlingu, v sledge hokeji ale nebude ruský tím štartovať.

Na domácich ZPH 2014 v Soči Rusi jasne ovládli medailovú bilanciu pred Nemeckom, keď získali 30 zlatých, 28 strieborných a 22 bronzových medailí.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodný paralympijský výbor #Rusko na ZOH #Paralympijské hry 2018