Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Záchranná akcia sa skončila. Poliaka nenašli, Francúzka mala omrzliny

Štyrom poľským horolezcom sa podarilo zachrániť ich francúzsku kolegyňu Elisabeth Revol, ktorá spolu s Poliakom Tomaszom Mackiewiczom uviazla na himalájskej hore Nanga Parbat v Pakistane.

28.01.2018 17:32
Tomasz Mackiewicz Foto: ,
Tomasz Mackiewicz zahynul na hore Nanga Parbat.
debata (1)

Francúzka mala omrzliny na nohách a nebola schopná chodiť, už je však v bezpečí. Jej poľského kolegu sa však nepodarilo nájsť a záchranári neskôr odvolali pátranie. Mackiewicza, ktorý v dôsledku zlého počasia trpel snežnou slepotou a výškovou chorobou, následne prehlásili za mŕtveho.

Predstaviteľ pakistanského Alpského spolku Karrar Haidri informoval, že štyroch poľských horolezcov z inej expedície, v sobotu letecky previezli k základnému táboru na Nanga Parbat odkiaľ sa následne vyšplhali k pozícii svojich kolegov.

Revol a Mackiewicz sa na Nanga Parbat, ktorá je so svojou výškou 8 126 metrov deviatym najvyšším vrcholom sveta, zasekli v piatok v nadmorskej výške viac ako 7 000 metrov. Podľa Haidriho tam teplota v sobotu dosahovala mínus 60 stupňov Celzia. Záchranná misia sa uskutočnila na žiadosť ambasád Poľska a Francúzska.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nanga Parbat #Himaláje #Tomasz Mackiewicz