Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štvorkajak má problém, chýba mu háčik. Likér: Vyskúšame Gelleho

Tri roky fungovali ako dokonalý stroj. Získali striebro na olympiáde v Riu 2016, rok predtým brali zlato na MS a vlani na ME si vypádlovali striebro i bronz. Teraz sa však rýchlostní kanoisti Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka musia zaobísť bez Denisa Myšáka.

26.01.2018 09:00
Likér, Vlček, Myšák, Tarr Foto: ,
Štvorkajak na slávnosti Kanoista roka: zľava tréner Peter Likér, Erik Vlček, Denis Myšák, Juraj Tarr.
debata

Dvadsaťdvaročný háčik štvorkajaka vynechá celú sezónu pre problémy s ramenami. Minulý rok v septembri sa podrobil plánovanej operácii pravého, a hoci dopadla dobre, regenerácia trvá dlhšie než sa čakalo. Oveľa horšie však je, že pravdepodobne bude musieť pod nôž aj s ľavým ramenom.

„Mám v ramene geneticky stiesnený priestor, usádza sa mi tam vápnik a z toho vzniká zápal. Ťahá sa to so mnou už od pätnástich. Počas minulej sezóny ma boleli obe, už som ani nevedel, ktoré si mám dať spraviť. Pravé ma bolelo dlhšie, tak dostalo prednosť. Teraz mi doň budú pichať plazmu na preliečenie,“ vysvetľuje Myšák.

Úspešný štvorkajak SR: Denis Myšák, erik Vlček,... Foto: Pravda, Luboš Pilc
štvorkajak SR Úspešný štvorkajak SR: Denis Myšák, erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka

Dnes absolvuje ešte jedno vyšetrenie, po ktorom sa rozhodne, či pôjde na operáciu i s druhým ramenom alebo mu postačí liečba plazmou. „Pod nôž sa mi príliš nechce, no keby sa to malo zhoršovať, tak to radšej urobme hneď. Aj tak vynechám celú sezónu, takže operácia je asi lepšia voľba,“ tvrdí.

Jeho pozíciu by mal – pravdepodobne na rok – prevziať o 11 rokov starší Peter Gelle.

„Asi to vyskúšame a uvidíme, ako to dopadne. Moja priorita je však jednoznačne kádvojka a kilometer. Výhoda je, že štvorkajak sa s tým dá kombinovať. Na rozdiel od singla,“ myslí si Gelle.

S Adamom Botekom získal vlani pri spoločnej premiére na MS v Račiciach striebro v K2 1000. Výrazne mladší kolega z lode si pochvaľuje, že môže jazdiť so svojím vzorom.

„Je to trochu zvláštne, ale zároveň je to pocta. Nasvedčuje to, že som asi doteraz niečo robil dobre, keď som vzorom a motiváciou pre mladších kajakárov. Zároveň to motivuje mňa, aby som v tom pokračoval, ešte sa zlepšoval a ukázal mladým správny smer,“ hovorí Gelle a so smiechom dodáva:

„Adam sa teraz bude zlepšovať. Základ však je, že ma nesmie predbehnúť. Aspoň do olympiády v Tokiu 2020 nie.“

Na obnovenú spoluprácu s Gellem sa teší aj skúsený Vlček. „Malo by to fungovať. Najprv však musí každý z nás potvrdiť svoju výkonnosť v kvalifikáči,“ naznačuje Vlček.

Kanoista roka 2017 Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Peter Gelle.

Likér: Vyskúšame Gelleho. Má rodinu, nestratí hlavu

Bude musieť vyriešiť, koho posadiť na pozíciu kľúčového muža posádky – háčika. Peter Likér (33) si počká na kvalifikačné preteky, ale prvou voľbou je zatiaľ pre neho skúsený Peter Gelle.

„S Peťom som už bol na nejakých sústredeniach, poznám ho. Viem, čo môžem od neho čakať,“ tvrdí tréner štvorkajaka.

Trápite sa kvôli súčasnej situácii?

Vždy je to utrpenie, keď športovec nie je v takom zdravotnom stave, ako by chcel a mal byť. Nebudeme však vyplakávať, snažíme sa problém vyriešiť najlepšie, ako sa dá. Našťastie nemáme pred sebou olympijský ani predolympijský rok. Nebudeme to lepiť, necháme Denisa (Myšáka) vyliečiť sa. Keď bude v poriadku, začne sa pripravovať. Sme pripravení na to, že vynechá celú sezónu.

Na svojich zverencov ste prísny. Viete sa vžiť aj do úlohy morálnej podpory?

Taká je moja robota, správam sa podľa toho, ako si to situácia vyžaduje. Niekedy musím byť na chalanov najväčší zloduch, ale treba s nimi vedieť aj cítiť. Denis má problém a nie je to jeho vina, že ho telo neposlúcha. Ani ja by som sa necítil príjemne, keby som musel na operáciu a kolegovia z lode budú zatiaľ jazdiť s iným háčikom. Z môjho pohľadu je plus, že si všetci uvedomia nahraditeľnosť. Pre Denisa to bude motivácia, aby sa vrátil ešte silnejší.

Kto nahradí Myšáka?

Počkáme si na výsledky kvalifikačných pretekov, aby sme videli, kto sa tam najlepšie hodí. Počítame s Peťom Gellem. Je najrýchlejší päťstovkár, aj teraz bol na svete vo finále. Má skúsenosti s kádvojkou, ideálnu hmotnosť i rodinu. Viem, že sa mi teraz nezamiluje a nestratí hlavu. Aj to sú dôležité detaily. Sme rozhodnutí pre neho, ak to nevyjde, vyriešime to inak.

Aké sú iné alternatívy?

Mladších chalanov nepoznám až tak dobre. Som asi trochu náročnejší než ostatní tréneri. Háčik mi musí vyhovovať nielen športovo, ale potrebujem aj, aby mi vedel podať spätnú väzbu z lode – čo je tam zle a čo dobre, aby som vedel rozmýšľať jeho hlavou. Máme dve podujatia SP, kde si to môžeme vyskúšať. Tam sú ešte povolené aj nejaké chyby. Erika Vlčeka ako háčika skúšať nebudeme. Nie je taký dynamický, je užitočnejší na svojej pozícii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Vlček #Juraj Tarr #Peter Likér #Denis Myšák #Tibor Linka