Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Strop na stovke? Janko ho čoskoro dosiahne, tvrdí Volkova trénerka

Tvrdo pracovať na vylepšení životnej sezóny. To je neľahká úloha, ktorú zverencovi Jánovi Volkovi zadala. Najrýchlejšieho slovenského šprintéra histórie by rada dostala do finále augustových majstrovstiev Európy v Berlíne. "Pracujeme na tom od septembra. Sme na dobrej ceste," vysvetľuje trénerka Naďa Bendová (43).

24.01.2018 18:57
Naďa Bendová Foto: ,
Naďa Bendová na tréningu svojho zverenca Jána Volka.
debata (1)

Pred rokom ste tipovali, že Volko ukončí sezónu 2017 s maximami 10,20 na stovke a 20,40 na dvojstovke. Váš zverenec oba časy prekonal…

Niekedy je človek rád, keď sa pomýli, no nie? (smiech)

Nedávno priznal, že mu hala spôsobuje zdravotné problémy. Bolo náročné motivovať ho, aby išiel cez bolesť?

Vôbec nie. Ide však o to, že vynaložíme nemalé finančné prostriedky na sústredenie v Juhoafrickej republike a potom sa dva mesiace trápime v hale Elán. Absolvujeme veľa výjazdov do Viedne. Nedá sa to však donekonečna. On má školu, ja prácu. Nemôžeme sa čudovať, že sa mu znova ozval problematický členok.

Myslíte si, že mu aj napriek zraneniam hala svedčí?

O tom niet pochýb. Navyše, nie je typ pretekára, ktorý by zvládol trénovať celú halovú sezónu. Chýbal by mu pretekársky adrenalín. Potrebuje vidieť výsledok svojho snaženia v príprave. Už teraz je netrpezlivý a chce vedieť, ako na tom je.

V akej je teda forme?

Tréningy s fotobunkami ukázali, že v dobrej.

Ján Volko v príprave na halové MS Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Sprava trénerka Naďa Bendová, atléti Ján Volko...

Na čo sa v tréningu najviac sústreďujete?

Nedá sa všetko robiť naraz. Lepšie je spraviť to raz a kvalitne. Vlani sme sa sústreďovali na štart a prvých 30 metrov. Dnes je v tom minimálne o desatinu rýchlejší ako kedysi. Pomohlo mu to na 60 i 100 metrov. Naším ďalším snom je finále dvojstovky na majstrovstvách Európy v Berlíne. Sústreďujeme sa na ňu už od septembra. V Ostrave predviedol pred niekoľkými dňami slovenský rekordný na 300 m. Z takej rýchlej trojstovky sa dá zabehnúť veľmi dobrá dvojstovka na ME.

Späť k prognózam – máte ich aj v tejto sezóne?

Radi by sme sa na 60 m dostali pod 6,55 – 6,60 sekundy. Vonku by sme chceli, aby sa na 200 m dostal pod 20,30 s. To je čas, ktorý ho oprávňuje bežať finále ME. Na stovke sa blížime k 10,12.

V ktorej z týchto troch vzdialeností je Volko najbližšie k svojmu stropu?

Na stovke. V nej bude najťažšie vylepšiť si osobný rekord. Jeho limit je už blízko. Čokoľvek pod 10,15 bude skvelý výsledok. Na 60 m je to špecifické. Tam stačí jeden ideálny štart a hneď sa to prejaví. Otázkou je, kedy a či vôbec príde. Na dvojstovke má ešte značné rezervy, čo je dobré.

Ján Volko v bratislavskej hale Elán. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ján Volko Ján Volko v bratislavskej hale Elán.

Pred lanskou sezónou o Volkovi vedel málokto. Momentálne patrí k najlepším európskych šprintérom. Ako to zvláda?

Tlak mu nerobí problémy. Na druhej strane potrebuje aj pokoj. Keď ho dostane, prejaví sa to na dráhe. Neviem však, čo sa stane, keď mu niekto povie, že od neho očakáva finále ME. Doteraz od nás nikto nič neočakával. Prekvapiť je skvelé, ale potvrdiť to je úplne iná pesnička.

Zamávala s ním životná sezóna 2017?

Je sebavedomejší. Dospieva, z mladého je už zrelý chlap s názormi. To by však prišlo aj keby nešportoval. Zvyknem mu pripomínať, čo dokázal. Uvedomuje si svoju hodnotu.

S čím budete spokojná po sezóne?

Budem rada, ak na halových MS v Birminghame postúpi z rozbehov. Má jedinú šancu, aby to dokázal. Leto je pre mňa dôležitejšie.

Kvôli ME v Berlíne?

Áno, aj. Vďaka medailám (zlato na stovke, striebro na dvojstovke, pozn.) z vlaňajších ME do 23 rokov má zabezpečenú prípravu na dva roky. Keby postúpil do finále, predĺží sa nám to o ďalší rok. Pomohlo by nám to viac sa upokojiť. Je to boj o finančné prežitie. Rozhoduje o ňom niekoľko sekúnd Jankovho behu. Našťastie, už má sponzora, ktorý mu finančne pomáha. Situácia sa zmenila. Teraz už neplatí moje výjazdy s Jankom moja rodina, ale on sám. Plníme si vlastné sny a ambície. Chceme využiť všetku drinu, vedomosti a schopnosti. S jedlom rastie chuť. Niečo sme už dokázali, ale chceme viac. Najbližšie v Berlíne.

Myslíte si, že keby nebol Volko šprintérom, taký silný sponzor by o neho ani nezakopol?

Som o tom presvedčená.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Volko #Naďa Bendová #halové MS 2018