Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bolt ľutuje len to, že nezabehol dvestovku do 19 sekúnd. Blíži sa jeho futbalový test

Legendárny jamajský šprintér Usain Bolt zo svojej atletickej kariéry ľutuje len to, že nedokázal zabehnúť 200 metrov pod devätnásť sekúnd.

18.01.2018 22:54
Usain Bolt Foto: ,
Usain Bolt v hľadisku v Miami počas zápasu basketbalovej NBA.
debata

Jeho svetový rekord z majstrovstiev sveta 2009 v Berlíne má hodnotu 19,19 sekundy. Päť mesiacov po tom, ako na svetovom šampionáte v Londýne ukončil kariéru, stále neľutuje, že to urobil.

Neľutuje ani zlé dni svojej športovej kariéry, keď sa mu nedarilo podľa predstáv. „Verím, že všetko v živote sa deje z nejakého dôvodu, takže sa nevraciam k pretekom, ktoré som prehral,“ povedal Bolt v rozhovore pre Yahoo Sport pri pokerovom turnaji na Bahamách.

Jeden nesplnený sen však má. „Jediná vec, ktorú som naozaj chcel a ktorá sa nestala, bolo zabehnúť dvojstovku pod devätnásť sekúnd. To je jediné, čo je mi naozaj ľúto. Keď som bol malý, myslel som si, že je to možné. Možno sa to nikdy nestane. Som presvedčený, že som bol jediný, kto to mohol dokázať. Ale nevyšlo to,“ uviedol Bolt.

Tridsaťjedenročný Jamajčan sa teraz chystá na marcový futbalový test v bundesligovej Borussii Dortmund. Osemnásobný olympijský šampión neľutuje, že s atletikou skončil.

"Atletika mi nechýba, bol to pre mňa správny čas skončiť. Dosiahol som všetko, čo som chcel. Možno mi to bude chýbať, keď sa zase začnú mítingy a ja tam nebudem, ale nemyslím si to. Teraz môžem cestovať, kamkoľvek sa mi zapáči, a mám čas na viac vecí, ktoré chcem robiť, "vyhlásil.

Okrem iného ponúkol pomocnú ruku prezidentovi medzinárodnej atletickej federácie IAAF Sebastianovi Coeovi pri propagácii atletiky. Často dostáva otázku, aká bude budúcnosť atletiky po odchode veľkých hviezd.

„Skončil som v rovnakej chvíli ako Mo Farah, takže to sú dve veľké mená, ktoré treba nahradiť. Bude to ťažké,“ pripomenul Bolt, že britský štvornásobný olympijský víťaz v behu na 5000 a 10 000 metrov prešiel z dráhy na cestu.

Usain Bolt bozkáva londýnsku dráhu, na ktorej... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Usain Bolt Usain Bolt bozkáva londýnsku dráhu, na ktorej sa rozlúčil so šprintom na 100 m ziskom bronzovej medaily.

Teraz je to podľa Bolta na mladých atlétoch. „Vždy som im hovoril, že sa navždy nemôžu spoliehať na mňa alebo ďalšie veľké hviezdy. Potrebujeme všetkých mladých pretekárov, aby sa spojili a prinútili ľudí sledovať tento šport,“ uviedol.

Napriek svojej hviezdnej atletickej kariére sa Bolt celý život drží zásady, ktorú mu vštepovali jeho rodičia. K ľuďom okolo neho sa správa s rešpektom.

„Rodičia by sa na mňa strašne nahnevali, keby som niekedy prejavil nedostatok rešpektu k ľuďom okolo seba. Na to som vždy myslel,“ dodal Bolt.

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt