Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Deň D? Tóth zostáva na bode nula

Matej Tóth v ostatných dňoch pomáhal rodinke s vianočnými prípravami. Varil tradičné dobroty, piekol maškrty, skrášľoval príbytok ozdobami. Popritom sa staral o choré dcérky i trénoval. A čakal na dôležitý deň, ktorý mu mal priniesť verdikt Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) v prípade jeho nezrovnalosti v biologickom pase. Ten však neprišiel.

18.12.2017 15:22 , aktualizované: 17:04
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth.
debata (37)

„Odoslali správu Slovenskému atletickému zväzu (SAZ), že chcú ešte dva dni a najneskôr 20. decembra rozhodnú. Je to na psychiatriu… Zrejme si neuvedomujú, že riešia minimálne športový osud, ak nie životný. Vplýva to negatívne na mňa i celú moju rodinu. Všetci sme doma boli v očakávaní, že v pondelok príde Deň D. Čakanie na ortieľ je náročné. Nezostáva mi však nič iné,“ povedal Tóth.

V rozpore s právami?

Čakanie na ostrosledovaný verdikt sa natiahlo po druhý raz. Najskôr mal prísť v priebehu novembra, v pondelok uplynula lehota na vyjadrenie Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) k oslobodzujúcemu stanovisku Disciplinárnej komisie SAZ.

„Je to zvláštne. Dali sme toto konanie kompetentných na preskúmanie právnikom, aby zistili, či to nie je v rozpore s mojimi právami. Je to citlivá téma. Oni si pravdepodobne neuvedomujú, že v stávke je mnoho. Odklad o dva dni v podstate nič neznamená. Po nich znovu môžu požiadať o predĺženie lehoty na vyjadrenie sa. Od júlovej správy o nezrovnalosti v biologickom pase až do dnešného dňa sme v podstate stále na bode nula. Čakajú na vyjadrenie svojich expertov. Na základe ich kompletnej správy sa rozhodnú, či budú rozhodnutie DK SAZ rešpektovať alebo nie,“ vysvetlil 34-ročný pretekár banskobystric­kej Dukly.

Matej Tóth na OH v Riu. Foto: SITA, Martin Medňanský
Matej Tóth Matej Tóth na OH v Riu.

Olympijský víťaz a majster sveta v chôdzi na 50 kilometrov musí vysvetliť odchýlku v biologickom pase. Odber zo 4. mája 2016 preukázal nízku hodnotu hemoglobínu. Odchýlka v porovnaní s bežnými hodnotami bola 0,5 gramu na liter. Podľa expertov IAAF je pokles pravdepodobne spôsobený manipuláciou s krvou. Ak Tóth nepreukáže nevinu, hrozí mu štvorročný dištanc aj bez toho, že IAAF potvrdí užitie zakázaných látok.

Zaváňa to naťahovaním

Aká bola Tóthova prvá myšlienka po správe, že si IAAF berie ďalšie dva dni navyše?

„Mohol som od nich dostať aj horšiu správu (smiech). Nie je to najhorší scenár. Budem musieť znovu tŕpnuť a čakať, kým sa toto naťahovanie skončí. Nastolili si pravidlá, ktoré musíme rešpektovať. Sú však čudné. Po vážnom obvinení som mal len 14 dní na vyjadrenie sa k celej veci. Od doručenia obhajoby, ktorú prijala aj DK SAZ, uplynuli viac ako dva mesiace a stále nepadol žiaden verdikt. Zaváňa to naťahovaním. Je to veľmi jednostranné – oni môžu všetko a športovci sú obmedzovaní z každej strany,“ hneval sa.

Matej Tóth v cieli olympijskej päťdesiatky. Foto: SITA/AP, Robert F. Bukaty
Matej Tóth Matej Tóth v cieli olympijskej päťdesiatky.

Tóth presvedčil DK SAZ a vďaka tomu sa mohol opätovne zapojiť do oficiálneho tréningu. V predvianočnom zhone sa snaží dostať do čo najlepšej formy. Pribrzdilo ho však drobné zranenie.

„Krásny sviatočný čas mi pomáha trochu od celého prípadu uniknúť. Mám viacero príjemných starostí a moja psychika sa vďaka tomu dokáže resetovať. Zvládam to celkom dobre. Snažím sa venovať rodinke i tréningu. Mal som však drobné natrhnutie zadného stehenného svalu, takže som ostatných 7–10 dní nemohol trénovať naplno. Trošku mi poklesla výkonnosť, ale pomaly sa znovu vraciam do formy. Som na správnej ceste. Je však náročné plne sa koncentrovať na návrat,“ uzavrel Tóth.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #IAAF