Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Volko: Cítim sa ako rozpadnutý traktor

Najrýchlejší Slovák Ján Volko má za sebou úspešné sústredenie v juhoafrickom Potchefstroome, kde vyše troch týždňov tvrdo zarezával vonku aj v posilňovni, stretol sa s levmi a absolvoval aj adrenalínový "zipline".

15.12.2017 13:28
Ján Volko Foto: ,
Ján Volko na MS v atletike v Londýne.
debata (1)

Počas 24 dní v nadmorskej výške 1500 m v súčasnosti najlepšieho slovenského atléta najviac potrápili kopce a tempové behy. „To bol asi najťažší tréning. Všeobecne však platí, že každý tréning je ťažký, ak sa robí naplno,“ uviedol Ján Volko v reportáži televízie TA3.

Vzhľadom na nestále počasie na južnej pologuli, museli Volko a jeho slovenská tréningová skupina (aj Iveta Putalová, Denis Danáč, Jakub Benda) trochu upraviť svoj program.

„Objem zostal, len prostredie sme zmenili, stiahli sme sa trochu dovnútra a neboli vonku na slniečku,“ uviedla trénerka halového vicemajstra Európy z Belehradu Naďa Bendová na TA3. K novým cvičeniam a tréningovým metódam, ktoré vyskúšali, poznamenala: „Začiatky nikdy nie sú ľahké. Koordinačne sa Janko musí zladiť s tým, čo chceme robiť. Keď mu to už ide, prinesie to presne ten efekt, ktorý potrebujeme.“

Ján Volko ako víťaz ankety Atlét roka 2017. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Ján Volko Ján Volko ako víťaz ankety Atlét roka 2017.

Na záver kempu si Volko otestoval svoju rýchlosť. Ručne meranú šesťdesiatku z plného tréningu zabehol za 6,25 s. „Také výkony som behal v špeciálnej príprave minulý rok. A a to aj napriek tomu, že som sa cítil ako rozpadnutý traktor, keď som to bežal. Bolo to na konci ťažkého tréningu. Ak to bolo zmerané správne, tak to bol naozaj dobrý čas,“ dodal Ján Volko.

Volko v roku 2017 stanovil slovenské rekordy v šprinte pod holým nebom na 10,15 s na 100 m a 20,33 s na 200 m. Na ME do 23 rokov v poľskom meste Bydgoszcz získal zlatú medailu na 200 m a striebornú na 100 m.

Do jagavej zbierky pridal aj bronz zo Svetovej univerziády na Taiwane na 200 m a predchádzajúcu halovú sezónu vyšperkoval už spomenutým striebrom na HME v Belehrade na 60 m. Aj preto ho ako jedného z najúspešnejších slovenských športovcov v práve odchádzajúcom roku čakajú na budúci týždeň rôzne spoločenské udalosti.

Ján Volko. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Ján Volko Ján Volko.

V pondelok 18. decembra to bude vyhlásenie Univerzitný športovec roka, vo štvrtok 21. decembra Športovec Bratislavy a v piatok 22. decembra Slovenský športovec roka 2017. „Už 1. januára 2018 začne Volko ďalšiu prípravu sústredením v Ostrave. Prvý významný štart v halovej sezóne ho čaká na Czech Indoor Gala v Ostrave 25. januára v silnej medzinárodnej konkurencii,“ informoval Volkov manažér Alfons Juck.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Ján Volko