Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Florbal čaká na hokejový scenár a švédsky strop

Rozpohybovala brankárku a zavesila pod hornú žŕdku. O chvíľku jej spoluhráčka chytila samostatný nájazd a rozlúskla dramatické finále 11. majstrovstiev sveta vo florbale žien. Štadión Ondreja Nepelu v Bratislave bol svedkom najpravdepodobnejšieho scenára.

14.12.2017 06:00
Karolína Krištofová Foto: ,
Slovenská brankárka Karolína Krištofová po úspešnom zákroku.
debata

Švédky šiestykrát v rade a ôsmy raz celkovo získali zlaté medaily. Zaslúžene. Až finálový duel s Fínkami (6:5 po samostatných nájazdoch) priniesol dramatickú zápletku a vyrovnaný florbal.

Veci, ktoré dynamickému športu chýbajú a ich absencia mu veľmi škodí.

Hokejový scenár?

Mesiace pred začiatkom svetového šampionátu – a nezáleží, či ide o ženy, mužov, juniorky alebo juniorov – je s veľkou pravdepodobnosťou jasné, kto si zahrá o titul aj bronz. Takto to ide už niekoľko rokov.

V súboji zdolaných semifinalistov sa Česku zväčša nepodarí pokoriť Švajčiarsko. Švédsko zasa hravo prejde cez všetkých súperov, podobne ako Fínsko. Spolu si to rozdajú vo finále, kde väčšinou zvíťazia Tri korunky. O zvyšných dvanásť miest (pri juniorských kategóriách štyri) sa pobijú ostatné krajiny.

„Namiesto toho, aby sme hľadali nové cesty a vymýšľali spôsoby, sa musíme pozrieť na to, čo a ako robia Švédky. Majú skvelú techniku, sú to výborne pripravené atlétky. Keď spojíte tieto dve zložky, budete s nimi schopní hrať. Ak sa vám to nepodarí, nemáte šancu,“ povedal pre florbal.cz Miroslav Janovský. Český ženský tím viedol osem rokov. Nezískal ani jednu medailu a po šampionáte v Bratislave skončil.

Hoci florbal vznikol v 50. rokoch minulého storočia v USA, do dokonalosti ho priviedli až Švédi. Chopili sa ho o tri desaťročia neskôr a odvtedy v ňom tvrdia muziku. Nech sa ostatné krajiny akokoľvek snažia, nedokážu Švédsku dlhodobo konkurovať. Víťazstvo nad ním je skôr dielom náhody ako reálneho odrazu systematickej práce súperov.

"Keď vidíte, ako sa Švédky za tie dva roky zlepšili, tak aj keď sa ostatní vyvíjajú podobne, nestačí to. Zvyšok sveta ich začne doháňať až vtedy, keď Švédsko narazí na svoj limit. Nikto nevie, kde je. Bude to pripomínať hokej v 90. rokoch, kedy sa definitívne vyrovnal,“ zamýšľa sa prezident českého florbalového zväzu Filip Šuman.

Najdôležitejší je prístup hráčov

Švédsko a Slovensko delil na tohtoročnom šampionáte historicky najmenší počet priečok. Severanky získali zlato, Slovenky obsadili piate miesto. Rozdiely sú však markantné.

„Fínsko a Švédsko sú niekde inde. Zmenšovať veľký rozdiel je prácou pre celý realizačný tím, slovenský zväz i hráčky. Florbal nie je žiadna zábavka. Kto chce uspieť, musí sa správať ako profík. Dávať niekomu peniaze za to, že sa bude hrať na profesionála, nemá zmysel. Najskôr potrebujeme ľudí, ktorí budú makať, a potom, keď budú naozaj dobrí, ich môžeme zaplatiť. Museli by si tie peniaze zaslúžiť,“ vysvetľuje tréner Sloveniek Michal Jedlička.

Brankárka Karolína Krištofová po úspešnom zákroku. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Karolína Krištofová Brankárka Karolína Krištofová po úspešnom zákroku.

Český kouč poukazoval na fakt, že podstatná väčšina florbalistov nedostáva plat. Hráči v slovenskej extralige sú študenti a pracujúci ľudia, ktorí si pokrývajú náklady na florbal z vlastných zdrojov – formou členského. V českej extralige – jednej zo štyroch najlepších súťaží sveta – je to podobné. Ani tam kluby neplatia hráčov, ale prispievajú im na bývanie a zabezpečujú pomôcky nutné k plnohodnotnej športovej príprave.

„V porovnaní so Švédkami zaostávame vo viacerých veciach. Kvalita a počet líg, hráčov, trénerov aj detí na školách, ktoré v dnešnej dobe nevedia ani behať, sú vyššie. Je tam výraznejší záujem médií i príjem financií. Najdôležitejší je však prístup hráčov,“ priznáva Alžbeta Ďuríková.

Dvadsaťdvaročná obrankyňa pôsobí už tretiu sezónu v zahraničí. Jej spoluhráčka z prvej slovenskej formácie i Vítkovíc Denisa Ferenčíková rozvíja jej myšlienku.

Denisa Ferenčíková počas zápasu proti Fínsku. Foto: SITA, Branislav Bibel
Denisa Ferenčíková Denisa Ferenčíková počas zápasu proti Fínsku.

„Vo Švédsku odmalička kladú dôraz na pohybové schopnosti. Neriešia, či si deti vyberú florbal, ani to, aké sú ich výsledky. To má za následok, že slovenské i české mládežnícke výbery dokážu švédske zdolať. Príde však dorastenecký a juniorský vek a tam sa začne výrazne prejavovať lepšia pohybová gramotnosť, ktorú získali v mladom veku,“ dodáva Ferenčíková.

Švédske florbalistky neprehrali na svetovom šampionáte 32 zápasov v rade. Necelé dva roky pred začiatkom MS 2019 vo Švajčiarsku je takmer isté, že sa ich impozantná séria nepretrhne ani tam…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #florbal #slovenské florbalistky #švédske florbalistky #Michal Jedlička