Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olejnik: Strieľať na jeden terč je nudnejšie, no rovnako náročné

Jeho obľúbenú disciplínu - dvojitý trap - vyradili z olympijského programu. Navyše, v septembri minulého roka si zlomil kľúčnu kosť. Štyri dni pred svadbou.

13.12.2017 14:30
debata
Hubert Andrzej Olejnik. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Hubert Andrzej Olejnik Hubert Andrzej Olejnik.

Napriek tomu má športový strelec Hubert Andrzej Olejnik (35) za sebou vydarenú sezónu. Ziskom striebra na júlových ME dosiahol jeden z dvoch najlepších výsledkov seniorskej kariéry, v rámci ktorej už viac než päť rokov reprezentuje Slovensko.

„Teraz sa musím preorientovať na trap. Mojím cieľom je dostať sa do národného tímu a zabojovať o olympiádu v tejto disciplíne,“ tvrdí rodák z Vroclavu.

Máte za sebou rozlúčkovú sezónu s dvojitým trapom?

Dalo by sa tak povedať, no nie je to ešte definitívne. Ak sa mi nepodarí nominovať do reprezentačného tímu trapistov, predstavím sa na budúci rok v dvojitom trape na ME aj MS. Moju obľúbenú disciplínu zrušili len na olympijských hrách, v programe ostatných významných medzinárodných podujatí ostáva. S hlavným trénerom Branislavom Slamkom som sa zhováral, že mám šancu dostať sa do tímu. To je teraz moja priorita.

Ako hodnotíte svoje výsledky?

Keďže som si nepríjemne zlomil ruku a začal trénovať až vo februári, bola to veľmi náročná sezóna. Ruka dlho nebola v stopercentnom stave, asi až dva týždne pred majstrovstvami Európy som sa začal cítiť optimálne. Veril som, že by to mohlo dopadnúť dobre, tak sa aj stalo. Na majstrovstvách sveta mi do finále chýbali dva terče. Jedenáste miesto však bolo tiež veľmi dobré.

Pred svetovým šampionátom ste netajili, že sa s obľúbenou disciplínou chcete rozlúčiť medailou…

Je pravda, že som po nej túžil. Už trikrát som na majstrovstvách sveta strieľal za Slovensko a vždy mi finále tesne ušlo. O dva terče. Skončil som ôsmy, deviaty a jedenásty… Mrzí ma to, ale hádam ešte budem mať šancu získať veľkú medailu v trape.

Už v uplynulej sezóne ste delili tréningové dávky medzi obe disciplíny?

Aj vzhľadom na zranenie som sa ešte nepripravoval na trap, ale strieľal som preteky aj v ňom. Absolvoval som sedem súťaží a trikrát som dosiahol veľmi dobrý výsledok. Verím, že mám šancu dostať sa do reprezentačné­ho tímu.

Je náročné sa preorientovať?

Trap je trochu iná disciplína. Smejem sa, že celý život som strieľal na dva terče na dve rany, teraz mám dva výstrely na jeden terč… No je to ťažké.

Nie je pre vás obyčajný trap nudný?

Nie (so širokým úsmevom). Možno trochu. Najväčšia zmena je v dĺžke trvania pretekov. Dvojitý trap je rýchlovka, desať, maximálne pätnásť minút a máte odstrieľanú položku. V trape trvá až 25 minút, takže sa musím trochu v hlave prestaviť. Viac mi vyhovovala dynamika dvojitého trapu, tu je to pokojnejšie, pomalšie a musím dlhšie vydržať plne koncentrovaný. Zvládnem to.

Ako vnímate domácu konkurenciu?

Na Slovensku je veľa výborných strelcov v trape. O miesto v tíme by sa malo pobiť asi desať mužov. Absolvujeme veľa pretekov a najlepšie tri sa rátajú do nominačného boja. Tréner si potom na jednotlivé preteky vyberie strelcov podľa aktuálnej formy. Dvojnásobný majster sveta Erik Varga nestrieľal celý rok, ale verím, že po zlomenine ruky sa do toho znova dostane. Je mentálne silný. Túto sezónu bol najlepší Marián Kovačócy, ale aj ostatní chalani sú veľmi dobrí. Veľká konkurencia je dobrá pre Slovensko i pre nás strelcov. Ak sa nominujem do tímu, mal by som dosahovať výsledky, s ktorými môžem niečo dokázať vo svete, zrejme aj bojovať o medaily.

debata chyba
Viac na túto tému: #trap #športová streľba #Hubert Andrzej Olejnik