Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Búrlivák splnil sľub. Zadarmo strhol hráčky k maximu

"Dobrý den." Každá tlačová konferencia po zápase slovenských florbalistiek na majstrovstvách sveta v Bratislave sa začínala týmito dvoma slovami. K úctivému pozdravu zakaždým pripojil aj vrelé "děkuju." Niekedy pribalil vtipný bonmot.

12.12.2017 06:00
FLORBAL: Slovensko - Lotyšsko Foto: ,
Slovenské reprezentantky obsadili na MS pod vedením Michala Jedličku 5. miesto.
debata (1)

Český tréner Michal Jedlička je pokojný a príjemný chlapík. Ale len do chvíle, kým sa neposadí na lavičku. Bývalý český reprezentant pre prehnané reakcie či vulgárny slovník viackrát čelil disciplinárnej komisii.

Na slovenskej striedačke neraz potvrdil svoj temperament. Ale najmä dodržal slovo, ktoré tunajšej florbalovej verejnosti sebavedomo dal. A potvrdil, že má v sebe obrovský trénerský potenciál.

„Bedla (ako znie Jedličkova prezývka, pozn.) má veľkú charizmu. Je pravda, že niekedy používa nevyberavý slovník a situácie viac prežíva, ale energiu prenáša na tím. Vďaka tomu žije celá lavička. Je to najväčší odborník, pod akým som kedy pracovala. Videorozbory, taktiku, defenzívu i ofenzívu ovláda detailne,“ hovorí Denisa Ferenčíková.

Michal Jedlička (uprostred) počas zápasu... Foto: SITA, Brano Bibel
Jedlička Michal Jedlička (uprostred) počas zápasu Slovensko - Lotyšsko.

Po šampionáte sa Jedličkovi skončila zmluva. V najbližších dňoch ho čaká stretnutie s predstaviteľmi Slovenského zväzu florbalu (SZFB) o ďalšej budúcnosti. Ak ho chcú kompetentní udržať, musia ho zaplatiť. Doteraz totiž viedol národný tím zadarmo.

„Verím, že sa nájdu peniaze na to, aby zväz udržal Jedličku na slovenskej lavičke. Piate miesto je jeho zásluhou. Dúfam, že sa to podarí, lebo on nás môže ešte viac priblížiť k svetovej elite a medaile,“ je presvedčená kapitánka Lucia Košturiaková.

Žiadna náhoda

Od začiatku dvojročného angažmánu pri slovenských florbalistkách hovoril s veľkým sebavedomím. Z českej klubovej scény si stiahol na bratislavský šampionát 11 legionárok, ktoré doplnil mladými hráčkami zo slovenskej extraligy.

„Máme na to, aby sme sa zaradili za elitnú florbalovú štvorku a obsadili piate miesto. Divákom sa bude hra dievčat páčiť. Chceme byť agresívni, silní na lopte a hrať ofenzívne,“ zopakoval niekoľkokrát s povestným úsmevom.

Jeho slová sa naplnili. U Sloveniek vzbudil svojimi vedomosťami i entuziazmom prirodzený rešpekt. Išli za ním. Verili, že vysoké napádanie, držanie lopty, poctivá defenzíva a sebavedomá hra pod tlakom súpera prinesie historické umiestnenie. Slovo robí chlapa, Jedlička mal pravdu.

„Každá z nás dostala tréningové plány, ktoré sme museli plniť v rámci voľného času. Príjemne ma prekvapili dievčatá zo slovenskej ligy, ktoré prišli do družstva výborne pripravené. Prejavilo sa, že si slová trénerov vzali k srdcu. Z toho pramenila naša sila,“ myslí si Ferenčíková.

Prejde k Češkám?

Jedlička nechcel rozdeliť skvelú prvú formáciu (Ďuríková, Šponiarová, Košturiaková, Ferenčíková a Paulína Hudáková) a sústrediť väčšiu silu do dvoch útokov namiesto jedného.

Odvážne rozhodnutie sa ukázalo ako správne. Elitná slovenská päťka vzbudzovala u súperiek rešpekt, dokonca aj Fínky sa pred nimi mali na pozore. Na druhej strane sa nebál medzinárodne neskúseným hráčkam zo slovenskej ligy dať šancu proti dvojnásobným majsterkám sveta.

„Celý tím ma potešil. Ťahali sme za jeden koniec povrazu. Je vidieť, že sa dievčatá posunuli vpred. Sme skvelý kolektív, od hráčok až po realizačný tím. Všetko klapalo ako malo a prejavilo sa to. Na hre i výsledku,“ hodnotil šampionát Jedlička.

Radosť slovenských florbalistiek po výhre nad... Foto: SITA, Brano Bibel
FLORBAL: Slovensko - Lotyšsko Radosť slovenských florbalistiek po výhre nad Lotyšskom.

Najmä vďaka ofenzívnemu umeniu Košturiakovej formácie sa Slovenky tešili na šampionáte zo šiestich víťazstiev zo siedmich zápasov. Jediná prehra – s Fínskom 2:6 vo štvrťfinále – a tri víťazstvá s krajinami v rovnakej výkonnostnej kategórii (7:3 s Nemeckom, 7:4 s Nórskom a 6:4 s Lotyšskom) sú dôkazom, že sa Slovenky zlepšili. Na priblíženie sa k najlepšej štvorke však potrebujú minimálne dve elitné formácie. A Jedličku.

„Svoju budúcnosť ešte budem riešiť. Sadneme si s predstaviteľmi SZFB a povieme si, čo vyšlo a čo nie. Prejdeme si aj budúce podmienky. Mám chuť naďalej pracovať so slovenskými dievčatami i tunajším zväzom. Splnil všetky podmienky, ktoré nám sľúbil,“ vysvetlil.

Jedlička priznal, že už medzi ním a českým zväzom prebehla komunikácia. Veľký kritik českého florbalu by mohol na reprezentačnej lavičke rodnej krajiny vystriedať Miroslava Janovského, ktorý skončil po neúspešnom medailovom ťažení českých florbalistiek. V Bratislave obsadili 4. priečku.

„Chcem zostať tam, kde florbal napreduje a to je na Slovensku, nie v Česku. Slovenky sú pracovitejšie, chcú sa učiť. Navyše, žiadnu konkrétnu ponuku od českého zväzu nemám. Len sme sa o tom zhovárali,“ reagoval Jedlička.

Chcú ho udržať

Vzájomnú spoluprácu si s Jedličkom pochvaľovali aj viacerí predstavitelia SZFB. Okrem pozitívnych ohlasov na organizáciu šampionátu či kritiky českého tímu za absenciu pomocného videa pri rozhodovaní sporných situácií ich najviac potešila hra domáceho tímu.

„Tímu som veril,“ priznal prezident SZFB Oto Divinský. Po šampionáte poďakoval realizačnému tímu za odvedenú prácu a každej hráčke daroval ružu.

„Vedel som, že tvrdo makali. Dali do toho všetko. Predviedli peknú hru a na ihrisku ukázali veľkú bojovnosť a srdiečko, čím si získali divákov. Čakali sme však, že dievčatá príde podporiť trošku viac fanúšikov. Celkovo si na tribúny našlo cestu okolo 30-tisíc ľudí,“ doplnil.

Divinský priznal, že v najbližších dňoch sa uskutoční prezídium SZFB s trénerom Jedličkom. Hlavným bodom programu bude predĺženie spolupráce.

„Piate miesto je úspech. Bol vidieť veľký herný posun najmä vďaka jeho znalostiam. Boli by sme radi, keby pokračoval pri ženskej reprezentácii. Verím, že nájdeme spoločnú reč,“ uzavrel Divinský.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské florbalistky #MS vo florbale 2017 #Michal Jedlička