Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košturiaková: Chýbajú peniaze i zázemie. Keď zaplníme diery, príde medaila

Solídny výkon i vtipná ďakovačka s divákmi. Slovenské florbalistky splnili smelý cieľ. Na svetovom šampionáte v Bratislave prehrali jediný raz.

10.12.2017 10:13
Lucia Košturiaková Foto: ,
Kapitánka Lucia Košturiaková počas zápasu s Lotyšskom.
debata (3)

Po šiestom víťazstve – nad Lotyšskom 6:4 – sa tešili z historického úspechu – piateho miesta. Oslavovala ho aj kapitánka Lucia Košturiaková (27). Hoci netradične – s kyticou v ruke a slzami na krajíčku. „Čaká ma svadba, chceli by sme si založiť rodinu,“ uviedla dôvod ukončenia reprezentačnej kariéry. Lúči sa po šiestich svetových šampionátoch v rade s bilanciou 36 gólov a 14 asistencií.

Ste najúspešnejšou slovenskou florbalistkou v dejinách. Ako vám to znie?

Ako by som mala 50 rokov a patrila do starého železa. Dá sa však povedať, že som taká kronika ženského florbalu na Slovensku. Raz by som mohla napísať zaujímavú knihu zo všetkých zážitkov, ktoré som v národnom drese zažila. Je úžasné skončiť na domácom štadióne po historicky najlepšom výsledku.

Hovoríte o mnohých zážitkoch. Prezraďte aspoň jeden.

Spomínam si, že na prvý reprezentačný zraz som si požičiavala hokejku zo školy.

Prečo?

Ocino mi ju odmietol kúpiť. Myslel si, že pri florbale nevydržím dlho. Som rada, že som mu to vrátila.

Po krásnej rozlúčke bude dojatý – podobne ako vy…

Asi áno, ale teraz nie je čas na nejaké slzy či smútok. Musíme sa radovať zo splneného cieľa. Chcem oslavovať piate miesto.

Je to definitívny koniec v reprezentácií alebo existuje šanca, že si 24-ku oblečiete znova?

Čaká ma svadba a chceli by sme si založiť rodinu. S babami sme sa o tom zhovárali, že odrodím a vrátim sa. Uvidíme, možno priberiem a už to nebude možné (smiech). Chcem dohrať klubovú sezónu v Tigers Jižní Město a potom si dať na budúci rok pauzu.

Lucia Košturiaková. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Lucia Košturiaková Lucia Košturiaková.

Nechýbalo veľa a mohli ste bojovať o medaily. Nechýbala tímu ešte jedna podobne kvalitná formácia, akou bola tá prvá?

Myslím si, že sme na dobrej ceste, aby už čoskoro dorástla. Ďalší šampionát je o dva roky. Verím, že viaceré dievčatá zo slovenskej ligy si svojimi výkonmi vypýtali angažmány v českej lige. Som presvedčená, že ponúk budú mať dostatok, niektoré aj zo severských krajín. Verím, že na MS 2019 vo Švajčiarsku budeme mať dve veľmi kvalitné päťky.

Ktoré hráčky by to podľa vás mohli byť?

Je ich viac. Barbie Kocúrova, Paťka Dzurinová, Šárka Boľová a ďalšie. Všetky tieto dievčatá sú mladé. Prišli na šampionát ako neznáme hráčky a napriek nižšiemu vzrastu ukázali, že vedia vyhrávať súboje aj s robustnými Fínkami. Urobili veľký progres, klobúk dole pred nimi.

Na šampionáte strelilo Slovensko 60 gólov, z toho 44 dala práve vaša elitná päťka. V čom je tajomstvo úspechu prvej formácie?

Dokážeme si vzájomne vyhovieť. Vieme, čo chceme hrať i čo môžeme jedna od druhej očakávať. Hráme pokojne, hru si užívame. Dôležité je, že každá z nás dokáže podržať loptičku aj v náročnejších situáciách a nezbavuje sa jej.

Spoločná fotografia slovenských florbalistiek... Foto: SITA, Braňo Bibel
Florbal, Slovensko, radosť Spoločná fotografia slovenských florbalistiek zápase o 5. miesto na MS.

Bodovou líderkou tímu i šampionátu sa stala členka All Stars tímu Paulína Hudáková. Mohla by byť prvou Slovenkou, ktorá sa dokáže natrvalo presadiť vo fínskej či švédskej lige?

Samozrejme. Je verejným tajomstvom, že už niekoľko rokov má na stole ponuky zo švédskej ligy. V mužstve máme niekoľko dievčat, ktoré by sa vo Švédsku mohli presadiť, napríklad celá prvá päťka. Paula dáva veľa gólov, získava množstvo bodov. Pokojne by sa mohla zbaliť a ísť hrať do Švédska už zajtra. Je veľmi platná, ale sú veci, na ktorých musí popracovať.

Na čom konkrétne? A v čom sú jej najväčšie devízy?

Jej silnou stránkou je, že vie loptičku kontrolovať s hlavou hore. Maloktorá žena to dokáže. Má skvelé prihrávky i strely. Paula páli ako chlap. Zlepšiť by mohla – nielen ona, ale aj my všetky – kondíciu. Bolo na nás vidieť, že závery duelov sme hrali skôr na morálku a už to nebol taký pekný behavý florbal ako na začiatkoch zápasov. Paula zmenila životný štýl. Urobila prvý prestup a išla do Ostravy. Je to životná zmena, musí si to ešte trošku sadnúť. Je to na dobrej ceste. Verím, že sa posunie a o dva roky bude znovu hviezdou nášho tímu i celého šampionátu.

Na tímovom fotení či pred médiami pôsobí placho a bojazlivo. Akonáhle dostane do rúk hokejku a k nej loptičku, uvoľní sa. Je jej ľadový pokoj dôležitou súčasťou veľkého herného potenciálu?

O tom niet pochýb. Stále jej hovorím, že dokáže skvelé veci. Z niektorých hráčok si na ihrisku doslova robí srandu. V súkromí je asi najskromnejším človekom v kabíne. Aj preto jej nesmierne prajeme úspech, máme ju rady. Dúfam, že taká zostane aj naďalej.

Zápas florbalistiek o 5. miesto na MS v Bratislave Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Slovenskí fanúšikovia počas zápasu...

Veríte, že piate miesto bude mať presah aj mimo ihrisko a prinúti kompetentných florbal viac finančne podporiť?

Hádam áno. Verím, že sa nájdu peniaze na to, aby zväz udržal Michala Jedličku na slovenskej lavičke. Piate miesto je jeho zásluhou. Dúfam, že sa to podarí, lebo on nás môže ešte viac priblížiť k svetovej elite.

Čo Slovenkám chýba, aby sa dotiahli na Švédky, Fínky, Češky a Švajčiarky?

Je toho naozaj veľa, mohli by sme sa o tom zhovárať hodinu… Chýbajú najmä peniaze. Mnoho hráčok študuje a platí desiatky či stovky eur ako členské. Nemáme profesionálne vybavenie, materiál, zázemie, masérov a mnohé iné veci. Na druhej strane – mnohé sa zlepšilo a stále sa posúvame vpred. Keď zaplníme tieto diery, príde raz medaila.

Zápas florbalistiek na MS Nemecko - Slovensko Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Michaela Šponiarová pred bránkou Nemecka.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Košturiaková #MS vo florbale