Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Varga pred ME v krose: Pre úspech si zodriem aj zadok

Plavky aj bicykel nechá doma v bratislavskej Petržalke. Nezvyčajne si na súťažnú trať vezme iba tretry. Triatlonista Richard Varga (28) si v nedeľňajších pretekoch odkrúti premiéru na vrcholnom atletickom podujatí.

09.12.2017 17:01
Richard Varga, akvatlon Foto: ,
Richard Varga v cieli májových majstrovstiev Európy v akvatlone v Bratislave.
debata (1)

„Chcem nazbierať čo najviac skúseností a užiť si šampionát,“ vraví pred nedeľňajšími majstrovstvami Európy v krose.

Triatlon si vyžaduje aj kvalitné atletické základy. Neuvažovali ste vo svojich športových začiatkoch, že zostanete pri kráľovnej športov?

Atletika je veľmi dôležitá v každom športe. V detstve som rád behal, bavilo ma to a kedysi som absolvoval aj krosové preteky. Potom som však presedlal na plávanie a neskôr na triatlon. Je to také dobrodružstvo s tromi športmi súčasne. Oveľa viac som cestoval, videl a zažil.

Pôvodne ste sa do nominácie Slovenska nedostali. Napokon vás Slovenský atletický zväz nominoval. Ako ste to prežívali?

To, že som nepostúpil, som nevnímal tragicky. Hovoril som si, že keď sú chalani odo mňa lepší – a oni skutočne boli lepší – nezostávalo mi nič iné, len sa s tým zmieriť. Bol som prekvapený z časov, ktoré som dosiahol a zároveň spokojný s výsledkami. Keď som sa po niekoľkých dňoch dozvedel, že budem v nominácii, veľmi som sa tešil, že môžem reprezentovať moju krajinu v inom športe. Zakaždým, keď si môžem obliecť reprezentačný dres, mám obrovskú radosť. Je to česť a špeciálny moment.

Špeciálny, lebo vás čaká európsky šampionát na domácej pôde?

Áno aj, ale najmä preto, že je to v atletike. Vždy som rád behal a snažím sa svoju tréningovú koncentráciu zamerať na poslednú tretiu časť triatlonových pretekov. Myslím si, že mi to môže v budúcej sezóne pomôcť.

Na čo si v Šamoríne trúfate?

Chcem nazbierať čo najviac skúseností. Rád by som predviedol lepšie výkony, ako pred tromi týždňami v kvalifikačných pretekoch v Cabaj-Čápore a Šamoríne. Chcem si užiť šampionát v domácom prostredí. Tento rok sa mi to podarí už po druhý raz – po ME v akvatlone v Bratislave.

Tam ste s prehľadom zvíťazili…

To v Šamoríne nehrozí (úsmev).

Richard Varga počas sobotňajšej autogramiády... Foto: SITA, Branislav Bibel
Richard Varga Richard Varga počas sobotňajšej autogramiády ambasádorov 24. ME v krose v bratislavskom obchodnom centre Eurovea.

Chceli by ste si vylepšiť aj postavenie v slovenskej konkurencii a vyšvihnúť sa v rámci nej do najlepšej trojky?

Konkurencia je tu oveľa väčšia ako v triatlone. Nemám ambíciu bojovať s krajanmi, ale proti ostatným pretekárom. Je to choroba niektorých športovcov, nielen na Slovensku, ale aj inde na svete. Žiaľ, stáva sa, že si ľudia závidia aj modré oči…

Najväčší favoriti na víťazstvo si budú chcieť od začiatku vypracovať čo najlepšiu pozíciu. Neobávate sa drvivého tempa, ktoré od úvodu nastolia naturalizovaní Afričania v dresoch európskych krajín?

Veľa bude záležať aj od pokynov reprezentačného kouča. Od nich sa bude odvíjať taktika. Verím, že budem môcť pomôcť našim lídrom. V triatlone sa to dá, neviem, či aj v atletike (smiech). Pripúšťam, môže sa mi stať, že sa nechám strhnúť davom a jeho rýchlym tempom.

S akým umiestnením budete spokojný?

Vôbec neviem, na čo reálne mám. Viem len jednu vec – zoderiem si aj zadok, len aby som vybojoval čo najlepšiu pozíciu. A samozrejme verím, že vodná priekopa bude mať niekoľko desiatok metrov a voda tam bude aspoň po krk. Tam by som mohol získať a Afričania zasa stratiť (smiech).

Veríte, že si ľudia prídu spríjemniť nedeľu európskym šampionátom?

Spomínam si na svoje detstvo. Kedysi som sledoval najlepších atlétov sveta v televízii. Nemal som skoro žiadne príležitosti vidieť ich naživo. Aj sledovanie priamych prenosov ma veľmi motivovalo. Videl som, že šport otvára deťom veľké množstvo dverí, atletika obzvlášť. Môžu sa zabávať, robiť niečo pre svoje zdravie, získavať priateľstvá, cestovať po svete a neskôr si aj obliekať národný dres. Ťažko nájdete niečo cennejšie. Dúfam, že na tribúnach budú aj celé rodiny. Môžu vo svojich deťoch postaviť základy vzťahu k niečomu krásnemu – športu. Šampionát v domácom prostredí by sme nemali ignorovať.

Richard Varga počas ME v akvatlone. Foto: Pravda, Ivan Majersky
akvatlon, me 2017, Richard Varga Richard Varga počas ME v akvatlone.

Budete aj v úlohe ambasádora, takže vás čaká nabitý program…

Veru áno, ale teším sa, som aktívny človek. Na súťažnej trati toho určite veľa nedosiahnem. Chcem však podporiť túto veľkú akciu ako reprezentant aj ambasádor.

Spomínali ste, že v detstve ste absolvovali niekoľko pretekov v krose. Chodíte si zabehať do prírody aj teraz?

Asi 80% bežeckých tréningov mám v prírode. Nerovný povrch, lúka, hory, lesy. Je mi to blízke. Behať na tráve je úplne niečo iné ako na asfalte či betóne. Rád skúšam nové veci a v budúcnosti by som si napríklad rád zašiel majstrovstvá Slovenska v cyklistike.

Bude to dobrá previerka pred začiatkom prípravy na novú sezónu?

Dalo by sa povedať, že vďaka ME v krose som sa začal pripravovať na sezónu o čosi skôr. Zameral som sa viac na beh, moju najslabšiu časť v triatlone. Má z toho radosť aj nový tréner.

Prezradíte, o koho ide?

Je ním vynikajúci český expert Ľuboš Bílek. Zameriava sa najmä na pretekárov v Ironmanovi – Sebastiana Kienhleho či Andreasa Böcherera. Veľmi sa teším na vzájomnú spoluprácu. Máme v pláne meniť nejaké veci v príprave. Bol by som rád, keby mi pomohol v behu a na bicykli. V budúcom roku sa sústredíme na seriál majstrovstiev sveta. Chceme v ňom dosiahnuť lepšie výsledky ako v tomto roku. Prvé preteky ma čakajú v marci v Abú Zabí.

Cítili ste, že potrebujete zmenu?

Nebol som spokojný s niektorými výsledkami, tohtoročná sezóna nevyšla podľa mojich predstáv. Chcel som takúto zmenu urobiť už vlani, prišla napokon až teraz. Mal som pocit, že nejdem správnym smerom. Potreboval som mentora, ktorý má viac skúseností aj vedomostí ako ja. Tréner vo mne vidí potenciál. Pracuje s najlepšími na svete a chce ma k nim priblížiť.

Koniec dvadsaťročného pôstu

Čakanie na úctivé dvorenie hviezdam kráľovnej športov sa skončilo. Vitaj, vrcholové atletické podujatie, vitaj späť na Slovensku.

Dve dekády uplynuli od ostatného podujatia s pečaťou najvyššej kvality. Po majstrovstvách sveta v polmaratóne v Košiciach 1997 si svoju cestu na svetovú atletickú mapu hľadá Šamorín.

Hoci hostiteľ majstrovstiev Európy v cezpoľnom behu nemá toľko dôležitých organizátorských skúseností ako slávou Medzinárodného maratónu mieru ovenčené Košice, v rukáve skrýva niekoľko – v našich zemepisných šírkach nevídaných – tromfov.

Slovenská atlétka Lucia Hrivnák Klocová a... Foto: SITA, Branislav Bibel
Lucia Hrivnák Klocová, Matej Sajfa Cifra Slovenská atlétka Lucia Hrivnák Klocová a moderátor Matej Sajfa Cifra počas autogramiády ambasádorov 24. ME v krose v bratislavskom obchodnom centre Eurovea.

S multifunkčným komplexom, na ktorý sa s obdivom chodia pozerať aj bohatšie krajiny, ponúka najvyšší športový i spoločenský komfort. Mladý organizátorský tím na čele s húževnatými ľudmi z vedenia areálu i Slovenského atletického zväzu sa nebojí splniť náročné požiadavky federácií i zariskovať.

Pridali beh pre verejnosť, trať sťažili vodnou priekopou a postavili ju tak, aby diváci videli každý centimeter jej náročnosti. Ubytovali väčšinu všetkých účastníkov šampionátu. A vedenie Európskej atletiky túto vehementnú snahu uznanlivo kvituje.

Každý z nás prežíva svoj boj. Šamorín bude bojovať nielen za vytvorenie svojej vlastnej stopy, ale aj zviditeľnenie Slovenska vo svete atletiky. Hoci v nej momentálne nehrá prím, skôr ustupujeme z tvrdo vybojovaných pozícií, nie je to podstatné.

Pohľad na dramatické preteky v blate, na šmykľavej tráve i na tvrdom betóne môže v deťoch aj ich rodičoch vzbudiť záujem o šport. A to je dôležité.

V jednote je sila. Mali by sme krosu pomôcť svojou aktívnou účasťou. Lebo ďalšie 20-ročné čakanie na svetový či európsky šampionát by bolo pridlhé…

Program ME v krose
Slávnostné otvorenie 8.45
Juniorky (U20) 9.00
Juniori (U20) 9.25
Ženy do 23 rokov (U23) 9.55
Muži do 23 rokov (U23) 10.35
Ženy 11.15
Muži 11.55
Medailový ceremoniál – ženy 12.30 – 12.42
Medailový ceremoniál – muži 12.45 – 12.57
Miešaná štafeta 13.10
Medailový ceremoniál – juniorky 13.40 – 13.52
Medailový ceremoniál – štafeta 13.55 – 14.02
Medailový ceremoniál – juniori 14.05 – 14.17
Medailový ceremoniál – muži do 23 rokov 14.20 – 14.32
Medailový ceremoniál – ženy do 23 rokov 14.35 – 14.47
Beh pre verejnosť – 1,5 (deti) a 6 km (dospelí) 14.52
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Varga #ME v krose