Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Náš cieľ? Najlepší európsky šampionát v krose, vraví vedúci výpravy SR

Už iba hodiny delia Slovensko od historickej premiéry európskeho atletického šampionátu v dejinách samostatnej SR.

09.12.2017 10:51
ME v krose, Šamorín Foto: ,
Zľava prezident SAZ Peter Korčok, rýchlostný kanoista Erik Vlček, bežkyňa Sofia Debnáriková, bežec Jozef Pelikán, triatlonista Richard Varga, šéftréner SAZ Martin Pupiš počas tlačovej konferencie v Šamoríne.
debata

„Čakám od neho profesionálny výkon, na aký sme zvyknutý z triatlonu. Verím, že nás presvedčí, že si váži možnosť reprezentovať Slovensko aj v atletike,“ povedal na margo štartu Richarda Vargu vedúci výpravy SR na ME v krose Martin Pupiš.

Ubytovacie kapacity špičkového multišportového komplexu x-bionic shpere v Šamoríne – Čilistove sa v priebehu piatka a soboty plnili účastníkmi 24. ME v krose (10. decembra). Takmer šesť stoviek bežcov – vytrvalcov privítalo najmä možnosť bývať a súťažiť v jednom komplexne zariadenom rezorte, v ktorom presun z hotela na trať trvá iba pár minút.

Nie veľa dejísk európskych šampionátov môže na starom kontinente poskytnúť taký luxus z hľadiska pretekárov. Aj preto tento šampionát bude v histórii ME v krose unikátny.

„Je to pre nás veľká výzva, ktorú chceme bez problémov zvládnuť. Tento európsky šampionát sme pripravovali s ambíciami, že Slovensko sa dokáže zhostiť aj takejto významnej športovej udalosti,“ uviedol šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) a vedúci výpravy SR na 24. ME v krose Martin Pupiš. „Ideme zorganizovať najlepší šampionát v histórii,“ tvrdil vedúci slovenskej misie.

Podľa Pupiša možnosť prezentovať sa pred atletickým svetom je pre Slovensko veľkou výzvou z pohľadu hostiteľa. Zo športového hľadiska domáci postavili najväčší tím v histórii účasti Slovákov na ME v krose.

Jozef Urban môže v domácom prostredí ukázať, že... Foto: SITA, Viktor Zamborský
Jozef Urban Jozef Urban môže v domácom prostredí ukázať, že patrí k dobrým bežcom - krosárom.

„Vo výprave máme spolu 19 športovcov, ktorí sa predstavia v šiestich vekových kategóriách. Neobsadzujeme iba kategóriu mužov do 23 rokov,“ vysvetlil Pupiš. Erudovaného atletického odborníka najviac mrzia absencie dobrých atlétov pre zranenia a choroby. Niektorí z nich (Peter Ďurec, Jaroslav Szabo, Zuzana Durcová) vypadli z nominácie až na poslednú chvíľu. Okrem nich chýba aj olympionička Katarína Berešová.

„Myslím si, že náš tím bude aj napriek týmto citeľným absenciám silný. V mužskej kategórii môžu Tibor Sahajda a Jozef Urban v domácom prostredí ukázať, že patria k dobrým bežcom – krosárom. Budú to mať veľmi ťažké, lebo práve v ich kategórii už niekoľko rokov tón udávajú najmä naturalizovaní Afričania v dresoch európskych štátov. Ich dominancia v dlhých behoch je jednoznačná,“ konštatoval Pupiš, bývalý člen silnej chodeckej skupiny v drese Dukly Banská Bystrica a účastník niekoľkých ročníkov Európskeho pohára v chôdzi mužov.

Pupiš verí, že v dobrom svetle sa v Šamoríne bude prezentovať aj triatlonista Richard Varga, ktorý je profesionál na pohľadanie. „Čakám od neho profesionálny výkon, na aký sme zvyknutý z triatlonu. Verím, že nás presvedčí, že si váži možnosť reprezentovať Slovensko aj v atletike,“ zdôraznil bývalý tréner niekoľkých olympionikov v chôdzi.

„Myslím si, že sme urobili dobre, keď sme sa začali venovať novej generácii slovenských bežcov – vytrvalcov. Najmä z európskeho hľadiska je to dobrá investícia, ktorá sa nám postupne vráti. Veď o dva roky budú EH v Minsku. Okrem toho nás čaká 1. liga družstiev. Sú to podujatia, na ktorých budeme potrebovať aj skúsených bežcov na stredné a dlhé trate. Aj oni predsa môžu pomôcť bodmi do hodnotenia celého družstva,“ pripomenul Martin Pupiš výzvy, pred ktorými stojí slovenská atletika.

Od triatlonistu Richarda Vargu očakáva Martin... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Richard Varga Od triatlonistu Richarda Vargu očakáva Martin Pupiš profesionálny výkon.

„Štart v Šamoríne bude cenná skúsenosť pre naše mladé bežkyne. "Túžobne som dúfal, že budeme mať družstvo žien do 23 rokov, no po vypadnutí Durcovej to už nie je možné. Tak to bude bez tímového úspechu. V tejto vekovej kategórii sa budeme spoliehať najmä na Luciu Janečkovú, pre ktorú to bude už piaty štart na ME. Veríme, že využije skúsenosti z predchádzajúcich šampionátov,“ priznal šéftréner SAZ.

Najväčšie šance na výraznejší úspech hostiteľskej krajiny veští najmä v kategórii juniorov, v ktorej nebude štartovať až tak veľa naturalizovaných Afričanov. „Pred pár rokmi si mnohí odborníci významne ťukali na čelo, keď sme chceli, aby Iveta Putalová štartovala na halových ME v Prahe. Niektorí sa pýtali, prečo tam ide. Nakoniec sa šokujúco prebila až do finále. Skončila štvrtá v Európe. Verím, že o podobný atletický zázrak zabojuje v nedeľu aj niekto z našich juniorov. Veľmi by som si to želal. Je to moja tajná túžba. Bol by som rád, keby nám Šamorín pomohol objaviť nového Roba Śtefka alebo Mira Vanka, ktorí boli v čase svojej najväčšej slávy bežci európskej elity,“ prezradil svoje tajné túžby vedúci slovenskej misie na ME v Šamoríne.

debata chyba
Viac na túto tému: #ME v krose #Martin Pupiš