Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barteková rozhodne, ktorí Rusi môžu ísť do Pjongčangu

Hoci by už najradšej oddychovala, ešte stále má povinnosti vyplývajúce z pozície členky komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

09.12.2017 08:55
debata (99)
Okrem MS, ME a štyroch podujatí Svetového... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Danka Barteková Okrem MS, ME a štyroch podujatí Svetového pohára sa Danka Barteková chce budúci rok predstaviť aj v rámci nového seriálu Ženskej ligy.

Športová strelkyňa Danka Barteková je na roztrhanie. Vo svete doznieva rozhodnutie exekutívy MOV v prípade štátom organizovaného dopingu v Rusku a do konca roku ju ešte čaká návšteva Lausanne, kde sa v roku 2020 uskutočnia tretie zimné olympijské hry mládeže.

„Kvôli pozícii v MOV som ešte nemala voľno. Teraz som doma po 24 dňoch v zahraničí. Neplánovane som sa zúčastnila i na zasadaní WADA v Kórei. Už ma však čakajú len posledné dva pracovné dni,“ hovorí 33-ročná skeetarka.

Pomôže rozbehnúť Ženskú ligu

Uplynulý rok jej nevyšiel podľa predstáv. Nezískala žiadnu medailu na najvýznamnejších medzinárodných pretekoch. Napriek tomu je presvedčená, že zmeny, ktoré pred sezónou urobila, boli správne.

„Hoci šlo o poolympijskú sezónu, pracovala som ešte viac ako rok predtým. Zmenila som držanie zbrane, techniku i tréningové pôsobisko. Chodím do trénerskej školy Bruna Rossettiho v Taliansku. Po 19 rokoch spolupráce s Jurajom Sedlákom sme obaja cítili, že potrebujem nový impulz, nejakú zmenu. No keď som doma, stále trénujem s ním,“ prezrádza.

Na MS v Moskve obsadila ôsmu priečku, keď jej finále ušlo v rozstrele. S výkonom 72 terčov však bola nadmieru spokojná. „Potvrdzuje to, že som sa vybrala správnym smerom. Zároveň je to dobrá motivácia do ďalšieho roka. V ňom chcem opäť získať nejakú medailu a najradšej by som si na MS v Kórei vybojovala miestenku na olympiádu do Tokia,“ hovorí.

Okrem MS, ME a štyroch podujatí Svetového pohára sa chce budúci rok predstaviť aj v rámci nového seriálu Ženskej ligy.

Danka Barteková. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Danka Barteková Danka Barteková.

„Ide o iniciatívu arabských krajín, ako podporiť ženskú streľbu. Pôjde o sériu štyroch pretekov. Prvé určite vynechám, keďže kolidujú s Pjongčangom, na ostatných by som sa však rada zúčastnila a tým túto myšlienku podporila. Pôjde o honorované preteky, čo v streľbe nie je bežné. Nezarábame si na seba na pretekoch, ale sme závislí na dotáciách od štátu,“ vysvetľuje Barteková.

V Pjongčangu by rada dekorovala Slovákov

Počas zimnej olympiády v Pjongčangu sa zúčastní na zasadaní MOV a päť či šesť dní strávi aj sledovaním zápolení najlepších zimných športovcov.

„Veľmi sa tam teším. Ešte nemám presný harmonogram, ale prihlásim sa aj na odovzdávanie medailí. Je to skvelý pocit, keď môžete niekomu zavesiť cenný kov na krk a urobiť mu tým veľkú radosť – ako to bolo v Riu pri Maťovi Tóthovi či chalanoch z káštvorky,“ naznačuje.

Ešte pred olympiádou čaká na Bartekovú jedna náročná a veľmi zodpovedná úloha. Bude spolurozhodovať, ktorí ruskí športovci sa predstavia v Pjongčangu.

„Na expertov čaká veľmi náročné obdobie. Budú vyhodnocovať jednotlivé zložky športovcov, ktorí sa chcú zúčastniť na ZOH. Federácie a odborný panel pod vedením Richarda Budgetta budú vyhodnocovať prípad za prípadom. Každého športovca individuálne posúdime, či má dopingovú minulosť, ako bol testovaný a či vie preukázať, že bol čistý. Z panelu vyjde zoznam ľudí, ktorí by sa mohli predstaviť v Pjongčangu,“ hovorí.

Definitívu vyriekne štvorčlenná skupina, do ktorej patrí aj Barteková. „Bude v nej Nicole Hoevertszová z Aruby, ktorá zastupuje exekutívu MOV, generálny sekretár MOV Christophe De Kepper, zástupkyňa WADA a ja. To bude posledná inštancia, ktorá určí, kto môže na olympiádu. Samozrejme, budeme vychádzať z podkladov a podrobných analýz,“ dodáva.

Danka Barteková. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Danka Barteková Danka Barteková.

Znova začína študovať

Mnohí sa pýtajú, či rozhodnutie neumožniť ruským športovcom štartovať v Kórei pod ich vlajkou a hymnou neprišlo neskoro.

„Všetko prichádza včas. Možno to navonok vyzeralo, že sa dlho nič nedeje. No bolo treba spraviť forénzne analýzy vzoriek, s ktorými bolo manipulované. Keď máte takúto vzorku a chcete dokázať, že s ňou bolo manipulované, nemôžete ju otvoriť… Stálo veľa energie, peňazí aj času vyvinúť dobrú metódu, na základe ktorej sa vzorky prešetria, zaznamenajú a zdokumentujú tak, aby boli nepriestreľnými dôkazmi pri arbitrážnom súde,“ vysvetľuje.

Barteková je už tri roky policajt vo výkone, hoci jej úlohou je reprezentovať. Z tohto dôvodu ju teraz čaká nová študijná výzva. „Keďže som zatiaľ v dočasnej službe a chcem ostať v stálej, musela som sa zapísať na špecializované policajné štúdium. Musím to zvládnuť do piatich rokov od nástupu. Veľa času na to mať nebudem, ale jednoducho si ho musím nájsť,“ usmeje sa.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková #MOV #športová streľba #Pjongčang 2018 #Rusko na ZOH