Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Opora florbalistiek: Hymna ma vie nabudiť. Chcem si užiť vrchol kariéry

Jej uši zdobili náušnice v slovenských farbách, tvár zasa široký úsmev. V ženskej florbalovej reprezentácii patrí k najskúsenejším hráčkam. "Som nervózna. Cítim aj trochu strachu a radosti. Je to taký mix," smeje sa útočníčka Denisa Ferenčíková (26), opora národného tímu i českých Vítkovíc, pred dnešným štartom majstrovstiev sveta. Slovenky od 18.00 (prenos vysiela RTVS) nastúpia proti Singapuru.

01.12.2017 10:00
Denisa Ferenčíková Foto: ,
Denisa Ferenčíková.
debata

Ako dlho ste nehrali súťažný duel na Slovensku?

Fúha… (zamyslí sa) Ak nepočítame predvlaňajšiu kvalifikáciu na tohtoročné MS v Nitre a koncoročné miniturnaje na spaľovanie tukov z vianočných maškŕt doma v Tvrdošíne, tak to bude osem rokov. (smiech)

Čakajú vás majstrovstvá sveta v domácom prostredí. Nie ste nervózna?

Som. Zo začiatku som sa veľmi tešila, ale s blížiacim sa úvodným buly nervozita narastá. Vidieť pekný štadión a ľudí, za ktorých preberáme zodpovednosť na ihrisku, bude zaväzujúce. Patrí to k dôležitým zápasom. Verím, že to opadne. Nemyslím si, že si na Slovensku ešte niekedy zahrám. Čaká ma vrchol kariéry. Chcem si ho užiť.

K tímu prišiel po nevydarených MS 2015 nový tréner Michal Jedlička. Aký je?

Najväčší rozdiel v porovnaní s predošlým trénerom Marksom je, že Jedlička má veľkú charizmu. Je pravda, že niekedy používa nevyberavý slovník a viac situácie prežíva, ale energiu prenáša na tím. Vďaka tomu žije celá lavička. Je to najväčší odborník, pod akým som kedy trénovala. Videorozbory, taktiku, defenzívnu i ofenzívu má prebratú do detailu. Je mi cťou s ním pracovať.

Naučil vás niečo nové?

Florbal hrám dlho a v ostatných rokoch som si hovorila, že sa už nemám čo naučiť. Omyl, na reprezentačné zrazy teraz chodím veľmi rada. Teším sa, že sa znova niekam posuniem.

V čom sú najväčšie zbrane slovenského tímu?

Veľkú zodpovednosť bude mať prvá formácia. Musíme mužstvo ťahať. Veľmi sme zapracovali aj na defenzíve. Príjemne ma prekvapili dievčatá zo slovenskej ligy, ktoré prišli do mužstva výborne pripravené. Plnili plán kondičného trénera a prejavuje sa to. Verím, že sa budeme môcť oprieť aj o tímového ducha a fanúšikov. Boli by sme rady, keby sme ofenzívnou a agresívnou hrou prilákali na zimák čo najviac divákov.

Denisa Ferenčíková v národnom drese. Foto: SITA, Martin Havran
Denisa Ferenčíková Denisa Ferenčíková v národnom drese.

Dobrá partia dokáže zmazávať kvalitatívne rozdiely. Kto ju vo vašej kabíne najviac stmeľuje?

Nedá sa vybrať jedna z báb. Kapitánka Lucka Košturiaková na nás stále myslí. Kúpila nám všetkým tieto náušnice so slovenskými motívmi (ukáže ucho). Máme v kabíne aj DJ-ku – Zuzku Šponiarovú. Pre zranenie síce nemôže hrať, ale chce byť s tímom. V kabíne sa ozývajú tóny ľudoviek, slovenských i zahraničných hitov. Katka Klapitová s Betkou Ďuríkovou spravujú zasa našu stránku na facebooku a starajú sa o rôzne zábavky. Medzi tie tichšie hráčky patria najmä mladšie dievčatá.

A čo vy? V čom ste naj?

Asi najviac zvyšujem hlas (úsmev). Mám rada, keď je na tréningu či v zápase poriadok. Prekáža mi, keď sa niekto ulieva. Dám to potom najavo. Rada si od srdca zaspievam aj hymnu, jej tóny ma vedia nabudiť.

Ženy si potrpia na vzhľad aj počas zápasov. Je pred zrkadlami tlačenica?

(smiech) Myslím si, že je to normálne. Všetky chceme vyzerať k svetu.

S čím budete po šampionáte spokojné?

Najskôr musia prísť tri víťazstvá v základnej skupine. Ak to vyjde, vyzerá to na súboj s Nemeckom alebo Poľskom. Nemky sú schodnejšími súperkami, nedávno sme ich v príprave zdolali 13:4. Ak vyhráme, nastúpime vo štvrťfinále proti Fínsku alebo Česku. Federálne derby – to by bola paráda. Papierové predpoklady hovoria v prospech Severaniek. Mohli by sme ich prekvapiť. Prioritou je ukázať, že patríme hneď za elitnú štvorku a posunúť sa vyššie v rebríčku krajín, aby sme na MS 2019 boli vo vyššej výkonnostnej skupine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Denisa Ferenčíková #MS vo florbale 2017