Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Snom florbalistiek na MS v Bratislave je semifinále pred plným hľadiskom

Ženská florbalová elita sa začiatkom decembra predstaví v Bratislave, piatkovými úvodnými zápasmi v základných skupinách odštartujú XI. majstrovstvá sveta.

29.11.2017 14:25
Katarína Klapitová, Denisa Ferenčíková Foto: ,
Slovenské florbalistky Katarína Klapitová (vľavo) a Denisa Ferenčíková.
debata

Slovenské reprezentantky majú na domácej pôde jednoznačný cieľ – byť na čele tímov „druhého sledu“, teda bezprostredne za dlhodobo elitným kvartetom, ktoré tvoria Švédky, Fínky, Švajčiarky a Češky.

„Náš cieľ je hrať dobrý florbal a posunúť sa do Top 5. Snom je postup do semifinále pred plným hľadiskom. Uvidíme, či sa nám to podarí. Čokoľvek horšie než piate miesto bude neúspech,“ povedal počas stredajšej tlačovej konferencie český tréner Sloveniek Michal Jedlička.

„Chceli by sme spraviť malý zázrak, no zostávame nohami na zemi. Piate miesto bude úspech, všetko ostatné by bolo navyše,“ skonštatovala kapitánka Lucia Košturiaková z českého klubu Tigers Jižní Město, doplnila ju Katarína Klapitová z 1. SC Vítkovice: „Verím, že sa to naplní a budeme si môcť povedať, že pred nami je už len elitná štvorka. Radi by sme však spravili zázrak.“

Zápasy svetového šampionátu odohrajú družstvá na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu a v Hant aréne. Slovenky budú v základnej C-skupine čeliť výberom Singapuru (piatok, 18.00), Estónska (sobota, 17.30) a Austrálie (nedeľa, 13.30). Marcový žreb rozdelil krajiny do štyroch štvorčlenných skupín. A a B-skupinu utvorili po dve družstvá z prvého a druhého koša, C a D-skupinu po dve družstvá z tretieho a štvrtého koša.

Kapitánka slovenských florbalistiek Lucia... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Lucia Košturiaková Kapitánka slovenských florbalistiek Lucia Košturiaková.

Po dva najlepšie tímy z výkonnostne vyššej A aj B-skupiny preniknú priamo do štvrťfinále, na zostávajúcich z „áčka“ a „béčka“ čakajú súboje play-off o postup do štvrťfinále proti najlepším dvom z C aj D-skupiny.

„Máme natočený zápas Singapuru, odohrali tu prípravný duel. V Austrálii mám kontakty, aj o nich niečo vieme. Estónsko bude asi najťažší súper v skupine, no nie sú to protivníci, z ktorých by sme mali mať strach. V skupine nebudeme odkrývať všetky tromfy, nejaké nacvičené presilovky a štandardky si necháme na kľúčové zápasy v play-off,“ uviedol Jedlička a pokračoval:

„Od prvej štvorky sme určite ďaleko, pokiaľ ide o hráčky, ktoré pôsobia v slovenskej lige. Tie najlepšie, ktoré máme v Česku, tam sú líderky a sú na porovnateľnej úrovni aj s hráčkami týchto elitných krajín. A čo by sa muselo stať, aby sme prešli do semifinále? Vieme, že v športe sa stáva veľa prekvapení, srdiečko spraví veľa. Aj v hokeji sme – Česko či Slovensko – brali medaily nasadením, nie tým, že by sme boli oveľa lepší než súperi. Ak nám dobre zachytá brankárka, premeníme všetky šance a súper bude mať zlý deň, môže sa stať čokoľvek. Je jasné, že veľa bude závisieť od našej prvej formácie. Dôležité bude aj to, koľko príde fanúšikov. Na MS v Česku pred štyrmi rokmi som zažil neuveriteľnú atmosféru, vtedy sa podávajú oveľa lepšie výkony.“

Vstupenky sú súčasťou rozličných balíčkov; podľa informácií organizátorov dosiaľ je predaných približne 2700 lístkov, pričom predpredaj by mal tvoriť asi pätinu či štvrtinu z počtu divákov, ktorí si napokon nájdu cestu do hľadiska.

Kormidelník SR Jedlička oznámil nomináciu na MS začiatkom novembra. V kádri figuruje 20 hráčok – osemnásť do poľa a dve brankárky. Deväť hráčok pôsobí na Slovensku, jedenásť v Česku. Nechýbajú opory Paulína Hudáková (FBC Ostrava/ČR), Michaela Šponiarová, Katarína Klapitová, Denisa Ferenčíková (všetky 1. SC Vítkovice/ČR) či Lucia Košturiaková (Tigers Jižní Město/ČR).

Český tréner Sloveniek Michal Jedlička. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Michal Jedlička Český tréner Sloveniek Michal Jedlička.

Kouč Sloveniek sa však musí zaobísť bez zranenej dvojice: absentujú Romana Janegová a jedna z kľúčových hráčok Zuzana Šponiarová. „So Zuzkou sme počítali, žiaľ, vyradilo ju zranenie. To je pre nás veľká strata. Romana Janegová mala problémy s kolenom, ktoré jej nedovolilo trénovať naplno,“ povedal Jedlička. Slovenky počas minulého týždňa v Púchove absolvovali záverečné sústredenie pred MS.

„Pracovali sme predovšetkým na presilovkách a oslabeniach, hre bez brankárky, zakončovaní a zohrávaní formácií,“ uzavrel tréner slovenských reprezentantiek.

Slovenky začiatkom novembra triumfovali na domácom turnaji Six nations floorball cup 2017 v Nitre. Na podujatí zvíťazili nad Poľkami (4:3), Dánkami (7:3) aj Nórkami (4:2) a remizovali s Lotyškami (5:5). Premiérová edícia Six nations floorball cupu bola pre Slovenky generálkou na domáci svetový šampionát.

MS žien sa konajú od roku 1997 a v dvojročnom intervale, šampionát v Bratislave je jedenásty v poradí. Prvenstvo obhajujú Švédky, ktoré triumfovali na ostatných piatich MS, celkovo majú na konte sedem zlatých úspechov. Slovenské reprezentantky sa dosiaľ na MS predstavili trikrát – vo Švajčiarsku 2011 (12. miesto), Česku 2013 (9. miesto) a Fínsku 2015 (8. miesto).

Nominácia Slovenska:
Brankárky: Kristína Hlavatá (FBK MKŠS Kysucké Nové Mesto), Karolína Krištofová (Florbal Židenice/ČR)
Hráčky: Viktória Grossová, Paulína Hudáková, Kristína Hudáková (všetky FBC Ostrava/ČR), Alžbeta Ďuríková, Michaela Šponiarová, Katarína Klapitová, Denisa Ferenčíková, Šárka Boľová (všetky 1. SC Vítkovice/ČR), Barbora Kocúrová (FBK Kométa Spišská Nová Ves), Klaudia Robová, Lenka Cupráková (obe FBC Predator Sabinov), Andrea Šidlová, Jana Trošková (obe ŠK 98 Pruské), Monika Pintérová (ŠK Slávia SPU DFA Nitra), Daniela Kvasková (FBC Mikuláš Prešov), Lucia Košturiaková, Viktória Bobotová (obe Tigers Jižní Město/ČR), Mária Patrícia Dzurinová (Eastern Wings Michalovce)
Tréner: Michal Jedlička (ČR)

Zloženie základných skupín MS (v zátvorke umiestnenie vo svetovom rebríčku):
A-skupina: Nórsko (8.), Lotyšsko (5.), Fínsko (2.), Česko (4.)
B-skupina: Poľsko (7.), Nemecko (6.), Švédsko (1.), Švajčiarsko (3.)
C-skupina: Singapur (18.), Estónsko (20.), Austrália (12.), SLOVENSKO (9.)
D-skupina: USA (17.), Thajsko (29.), Japonsko (13.), Dánsko (10.)

Program SR v základnej C-skupine:
piatok 1. 12.: Slovensko – Singapur (ZŠ Ondreja Nepelu, 18.00)
sobota 2. 12.: Slovensko – Estónsko (ZŠ Ondreja Nepelu, 17.30)
nedeľa 3. 12.: Austrália – Slovensko (ZŠ Ondreja Nepelu, 13.30)

debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo florbale 2016 #slovenské florbalistky