Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rusi sú bez viny. Za doping v Soči môžu MOV a WADA, tvrdí Mutko

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a Svetová antidopingová agentúra (WADA) sú podľa ruského vicepremiéra Vitalija Mutka zodpovední za dopingový škandál, ktorý poznamenal zimné olympijské hry 2014 v Soči.

23.11.2017 15:01
Vitalij Mutko Foto: ,
Vitalij Mutko s ruskými športovcami na archívnej snímke.
debata (187)

Bývalý minister športu dodal, že Rusko je bez viny, pretože obe organizácie vtedy zanedbali svoje povinnosti.

Podľa výsledkov vyšetrovaní nezávislej komisie WADA Rusko v Soči krylo doping svojich športovcov a v spolupráci s nasadenými tajnými agentmi menilo ich vzorky za čisté. Všetko organizovalo ministerstvo športu.

"Ľudia už majú natoľko vymyté mozgy tým, že za všetko môže Rusko, že si už nikto nespomenie na zodpovednosť WADA a MOV, povedal Mutko pre agentúru R-Sport.

Nikto sa už podľa neho nepýta na prácu 22 komisárov WADA v dopingovom laboratóriu na ZOH v Soči. „Čo tam robili? Spali?,“ dodal.

Z dôvodu štátom riadeného dopingu a manipulácie so vzorkami na ZOH v Soči, na ktoré ukázalo vyšetrovanie WADA, hrozí ruským športovcom neúčasť na februárových hrách v Pjongčangu. MOV o prípadných sankciách rozhodne 5. decembra.

MOV kvôli dopingovej kauze potrestal v novembri doživotným zákazom účasti na olympijských hrách desať ruských pretekárov. Skeletonisti a bežci na lyžiach musia vrátiť medaily, ktoré v Soči získali.

Bežec Legkov tam vyhral preteky na 50 kilometrov a bol aj členom striebornej štafety, ktorá bola rovnako diskvalifikovaná. Jeho vzorka podľa WADA vykazovala známky neautorizovaného otvorenia.

„Kto vtedy (v laboratóriu v Soči) prebral jeho vzorku? Nech ten človek odpovie, prečo bolo veko zle zavreté,“ uviedol Mutko.

187 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Soči 2014 #Vitalij Mutko #Rusko na ZOH