Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prežil peklo. Teraz sníva ďalší olympijský sen - veslársky

Po 14 mesiacoch "honu na čarodejnice" si konečne vydýchol. Obvinenia voči nemu v kauze podozrivého medicínskeho balíčka nevzniesli a naďalej ostáva ambasádorom britskej cyklistiky. Navyše, chystá veľký návrat pod olympijské kruhy. Nie však na bicykli, ale s pádlami v rukách.

22.11.2017 06:00
Wiggins Foto: ,
Bradley Wiggins bol úspešný cyklista. Teraz chce byť aj úspešný veslár.
debata

Držiteľ šlachtického titulu Sir a jedna z najvýraznejších postáv britskej cyklistiky Bradley Wiggins sa začiatkom decembra zúčastní na národných majstrovstvách vo veslovaní na trenažéri.

Na olympijskom velodróme v Londýne (paradoxne počas olympiády 2012 sa na ňom nepredstavil, jazdil na ceste) si po prvý raz v živote zmeria sily s veslárskou špičkou v krajine.

Cíti novú olympijskú výzvu

„Nepredpokladám, že sa mi podarí zdolať niekoho z reprezentačného tímu. Sú to všetko úžasní atléti, vynikajúci v tom, čo robia. Bude pre mňa cťou súťažiť s nimi a zistiť, ako veľmi sa im dokážem priblížiť,“ vysvetlil päťnásobný olympijský víťaz (4 zlaté medaily na dráhe a 1 v časovke na ceste) pre britské médiá.

Veslovaniu sa začal venovať po ukončení profesionálnej cyklistickej kariéry. Uzavrel ju, ako sa na fenomenálneho športovca patrí, na úplnom vrchole – krátko po zisku zlatej medaily v tímovej stíhačke na dráhe v Riu 2016.

„Pokojne som si mohol pri premiére vybrať svoju vekovú kategóriu a zdolať nejakého chlapíka, ktorý cez týždeň pracuje v Tescu. No porovnať sa s najlepšími veslármi bude pre mňa oveľa väčšia motivácia,“ priznal.

Účasť na domácom šampionáte je pre 37-ročného rodáka z Gentu, ktorý od dvoch rokov vyrastal s mamou v Londýne, prvý krok na ceste za novým veľkým športovým snom. Wiggins si uvedomuje, že so špičkovými reprezentantmi sa zatiaľ nemôže porovnávať. Zároveň však verí, že do olympiády v Tokiu 2022 sa to môže zmeniť.

„Páči sa mi fakt, že nikto predo mnou niečo také nedokázal. Mnohí hneď povedia, že to nie je možné, ale ja nemám rád tento prístup k športu ani životu. Keď som si v marci sadol s Jamesom (Cracknellom, pozn.), po minúte premýšľania mi povedal, že to možné je. Budem však musieť zvládnuť množstvo driny. Je to pre mňa obrovský cieľ. Pokúsim sa o to a aj keby to nevyšlo, aspoň som si našiel spôsob, ako ostať fit,“ naznačuje pre werow.co.uk.

Súperi sa na neho tešia

Víťaz Tour de France z roku 2012 má po svojom boku skvelého trénera a poradcu. Venuje sa mu dvojnásobný olympijský víťaz James Cracknell.

„Povedal mi, ako veľmi ho baví tréning na trenažéri, čo je samo o sebe zvláštne. Veď trenažér je najhoršia časť veslovania. Nikam sa nehýbete a bojujete so strojom. Ten nikdy neprehrá, no vyskúšate si ako dlho dokážete udržať ruky v ohni. Kto niekedy videl Brada počas Tour alebo na dráhe počas hodinovky, dobre vie, že je na takúto drinu pripravený,“ opisuje Cracknell.

Veslovanie má na britských ostrovoch silnú tradíciu a tamojšia reprezentácia patrí medzi najlepšie na svete. Mnohí odborníci pochybujú, že Wiggins môže za necelé štyri roky dostihnúť profesionálov, ktorí sa tomuto športu venujú od malička.

„Podľa toho, čo som počul, zatiaľ stráca na najlepších 30 sekúnd, čo je na 2000-metrovej trati príliš veľa. Keď s veslovaním začínate, môžete sa rýchlo zlepšovať, no zmazať práve posledných 15–30 sekúnd na najlepších, je suverénne najťažšie,“ upozorňuje pre Velo News bývalý írsky majster sveta Gearoid Towey.

Jeho noví súperi sa však na spoločné stretnutie tešia.

„Je úžasné, že Wiggo bude súťažiť s nami. Som obrovský fanúšik cyklistiky a práve Bradley má na tom veľkú zásluhu. To, čo predviedol na Tour de France v roku 2012 bolo výnimočné. Navyše sa môže pochváliť batohom plným olympijských medailí. Určite má v sebe jeden z najlepších motorov medzi športovcami. Považujem za úžasné, že sa budem pretekať s jedným z mojich najväčších športových hrdinov. len ma nesmie zdolať,“ tvrdí Matt Rossiter, bronzový z MS 2017, pre britishrowing.org.

Otcovi na pohreb neprišiel

Už keď vyhral svoje jediné preteky Grand Tour, šírili sa v médiách viac či menej opatrné obvinenia z dopingu. Wiggins ich od začiatku striktne odmietal. Výstrahou mu bol život otca Garryho.

Niekdajší austrálsky cyklista bral amfetamíny a distribuoval ich aj medzi ostatnými jazdcami. Malý Brad ho nevidel a nebol s ním v žiadnom spojení od dvoch rokov. Otec ho kontaktoval až v šestnástich.

Osobne sa stretli v roku 1999 počas pobytu talentovaného cyklistu v Austrálii. O rok neskôr sa stretli znova, ale sklamaný Bradley vidiac, že otec holduje alkoholu a drogám, s ním prerušil akýkoľvek kontakt a neprišiel ani na jeho pohreb.

Podozrenia sa znova vynorili v septembri 2016, keď sa na verejnosti objavili dôverné medicínske záznamy viacerých známych športovcov. Wiggins mal podľa nich terapeutickú výnimku na liečbu astmy, vďaka čomu mu v rokoch 2011 až 2013 podali kortikosteroidy.

„Malo to čisto lekárske opodstatnenie. Nesnažil som sa získať neférovú výnimku,“ reagoval po prevalení kauzy.

Prešlo len pár dní a v tom čase už bývalý špičkový cyklista dostal spolu s celým tímom Sky ďalšiu nepríjemnú ranu. Britská antidopingová agentúra (UKAD) začala vyšetrovať podozrenie, že počas záverečnej etapy Critérium du Dauphiné v roku 2011 sa v tímovom autobuse stretol s lekárom Richardom Freemanom, ktorý mal pre neho podozrivý balíček s liekmi.

Pred pár dňami UKAD vyšetrovanie ukončila bez toho, aby voči elitnému cyklistickému tímu i Wigginsovi vzniesla obvinenie.

„Veľmi ma to potešilo. Počas celého vyšetrovania som sa k téme nevyjadroval, aby som ho nijako neovplyvnil. V ostatných mesiacoch som prežíval ja i moja rodina peklo zaživa. Boli to mesiace plné špekulácií a nepríjemností. Obyčajný hon na čarodejnice. Mal som pocit, akoby sa vyšetrovanie zakladalo skôr na novinových titulkoch než na ozajstných informáciách,“ posťažoval sa Wiggins na twitteri.

„Spomínaný balíček sa ku mne nikdy nedostal. Netuším, čo v ňom bolo,“ doplnil.

Výkonný riaditeľ Britskej cyklistiky Stephen Park vyjadril po najnovšom rozhodnutí Wigginsovi podporu.

„Bradley je stále veľkou inšpiráciu pre cyklistov v celej našej krajine, či na dráhe alebo ceste. Vždy bol skvelý ambasádor nášho športu a verím, že v tejto úlohe bude pokračovať. Neexistuje dôvod, aby sme ho z toho vynechali,“ prezradil Park pre ESPN.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Bradley Wiggins #veslovanie