Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šampionát v krose vráti Klocovú a Vargu do detských čias

Už len necelý mesiac chýba najväčšiemu atletickému podujatiu roka na Slovensku, aby sa pýšilo prívlastkami prelomové a rekordné.

14.11.2017 19:42
Richard Varga Foto: ,
Sprava: Bývalá výborná slovenská bežkyňa (5. na OH 2012 v behu na 1500 m) a slovenská rekordérka a ambasádorka ME 2017 v krose v Šamoríne Lucia Hrivnák Klocová a špičkový svetový triatlonista (11. na OH 2016) a ambasádor ME 2017 v krose v Šamoríne Richard Varga.
debata

Hoci registrácia krajín a atlétov na majstrovstvá Európy v cezpoľnom behu (10. decembra) ešte stále prebieha, je zrejmé, že historický rekord padne. Do šamorínskeho komplexu x-bionic® sphere sa zatiaľ chystá 610 pretekárov zo 40 krajín, doterajšie maximum z Belehradu 2013 je 525 bežcov z 36 štátov.

Organizátori dolaďujú posledné detaily. Sú pripravení na nápor výprav i divákov a predstavili aj maskota podujatia. Bude ním rys, ktorého meno zatiaľ nie je známe.

Veľkú dôležitosť podujatiu prikladá aj nová členka ambasádorského tria. Moderátora Mateja Cifru a triatlonistu Richarda Vargu doplnila bývalá elitná atlétka Lucia Hrivnák Klocová.

„Je to pre mňa veľká česť. V tejto úlohe som sa v minulosti už ocitla, no nikdy nie na takomto významom podujatí. Je mi trochu ľúto, že nepobežím, bola by to skvelá príležitosť rozlúčiť sa s kariérou v domácom prostredí ako členka miešanej štafety. Čakám však druhé bábätko, čo je pre mňa teraz priorita. Aj to je pekný dôvod absencie na štarte,“ usmievala sa na tlačovej konferencii Hrivnák Klocová.

Bronzová medailistka v behu na 800 m z ME 2010 v Barcelone na začiatku kariéry absolvovala množstvo súťaží v krose. V septembri ukončila aktívnu kariéru, ale len na dráhe. Za pretekmi v cezpoľnom behu ešte nezatvára dvere.

„Občas si chodím zabehať, ale skôr menej ako viac,“ priznala Hrivnák Klocová a doplnila: „Neplánovala som takýto koniec. Účasť v Šamoríne by uzatvorila kruh a vrátila ma do detských čias. Rozlúčila som sa s dráhou. Nikdy však nehovor nikdy. Nie je vylúčené, že sa v budúcnosti objavím na nejakých cezpoľných behoch.“

V rozdielnej pozícii je Varga. Najlepší slovenský triatlonista sa chce počas nadchádzajúceho víkendu kvalifikovať z majstrovstiev Slovenska na európsky šampionát.

„Urobím maximum, hoci to bude veľmi náročné, lebo domáca konkurencia má svoju kvalitu. Nemyslím si, že sa bude uháňať hneď od začiatku. Bude to skôr taktická bitka. Som zvedavý, ako to zvládnem. Dúfam, že vodná priekopa bude mať aspoň kilometer, aby som v nej získal nejaký náskok vďaka plávaniu,“ smial sa Varga.

S republikovým šampionátom už má skúsenosti. Pred piatimi rokmi obsadil v Brezne siedmu priečku, o rok bol v Nových Zámkoch štvrtý. V Šamoríne patrí do širšieho okruhu favoritov na postup.

„Mám ku krosu výnimočný vzťah, pretože som v ňom ako dieťa súťažil. Je skvelé, keď môžete behať v prírode. Vďaka cezpoľnému behu som dosiahol mnohé v triatlone. Ak by som sa napokon nekvalifikoval, určite sa zúčastním aspoň behu pre verejnosť. Chcem toto skvelé podujatie podporiť aj aktívne,“ dodal Varga.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kros #ME v krose