Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sezóna ako zo sna. Volko ukončil Tóthovu hegemóniu

Na trón kráľovnej zasadol najmladší vládca. Úplne zaslúžene. Životná sezóna s fantastickým progresom, okorenená 10 slovenskými rekordmi a ozdobená kvartetom krásnych medailí má pre Jána Volka víťaznú bodku.

09.11.2017 18:00
debata (6)
Ján Volko sa stal prvýkrát Atlétom roka. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Ján Volko Ján Volko sa stal prvýkrát Atlétom roka.

„Keby sme tento rok posunuli jeho osobné maximá na hranicu 10,20 sekundy na stovke, respektíve 20,40 s na dvojnásobnej trati, budeme veľmi spokojní. Takéto výkony dosahujú Európania pravidelne len ojedinele,“ vyjadrila sa v januárovom rozhovore pre Pravdu jeho trénerka Naďa Bendová pred začiatkom tohtoročnej sezóny.

Dvadsaťjedenročný šprintér potvrdil svoju tvrdohlavú povahu. Ambície svojej trénerky výrazne prevýšil. Zažil prelomovú sezónu ako hrom. Ukázal neuveriteľný progres a zaslúžene sa stal Atlétom roka 2017. Ukončil tak štvorročnú hegemóniu chodca Mateja Tótha, ktorý anketu ovládol v rokoch 2013 až 2016. Olympijský víťaz z Ria v chôdzi na 50 kilometrov vynechal značnú časť sezóny z dôvodu zákazu činnosti od Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) kvôli nezrovnalostiam v biologickom pase.

"Bol to rok akoby zo sna. Všetko sa začalo na halových majstrovstvách Európy v Belehrade. Medaila prišla absolútne nečakane, potom sa to už rozbehlo. Moje ťaženie za cennými kovmi sa zastavilo až bronzovou dvojstovkou na Svetovej univerziáde na Taiwane. Toľko medailí som naozaj nečakal,“ uviedol Volko na štvrtkovom vyhlásení ankety v Bratislave.

Okrem spomínaných medailí z Belehradu i Tchaj-pej sa blysol aj v poľskom Bydgoszczi. Na šampionáte do 23 rokov ovládol dvojstovku a pridal aj striebro na polovičnej trati. V dobrom svetle sa ukázal aj na augustových majstrovstvách sveta v Londýne. V behu na 200 m sa dostal ako prvý Slovák v histórii do semifinále (celkovo skončil na 15. priečke). Rok zakončil Volko s osobnými maximami 6,58 na 60 m, 10,15 na 100 m a 21,11 na 200 m.

Ján Volko (v strede) na MS v Londýne. Foto: SITA/AP, David J. Phillip
Ján Volko Ján Volko (v strede) na MS v Londýne.

Študent Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave víťazný výsledok v hlavnej kategórií nepreceňuje. A to aj napriek tomu, že sa stal jej historicky najmladším víťazom.

„Veľmi si to vážim, ale uvedomujem si, že je skôr o subjektívnom názore človeka, ktorý občas zahlasuje nielen podľa odborného názoru, ale aj sympatií. Porovnávať umiestenie v akejkoľvek ankete so športovými výkonmi či medailami získanými na vrcholných podujatiach sa mi preto nezdá celkom správne,“ doplnil Volko.

Rodák z Bratislavy stratil v hlasovaní z maximálneho počtu 570 bodov iba tri. V hlavnej kategórii za sebou nechal kladivára Marcela Lomnického (438) a viacbojárku Luciu Vadlejch Slaničkovú (320). Volko sa stal víťazom aj v kategóriach o najlepšieho mládežníka do 23 rokov a Objav roka.

Ocenenie Tréner roka získali Naďa Bendová – Róbert Kresťanko, ktorí pripravujú práve Volka. Za najlepšieho trénera mládeže vyhlásili Pavla Slouku, ktorý koučuje talentovanú dvojicu bežcov Gabrielu Gajanovú a Andreja Paulínyho. Veteránom roka sa stal trojnásobný majster Európy v dlhých behoch Vincent Bašista.

Výsledky ankety Atlét roka 2017

Dospelí: 1. Ján Volko (BK HNTN Bratislava, šprinty) 567, 2. Marcel Lomnický (ŠK Dukla o. z. Dukla B. Bystrica, kladivo) 438, 3. Lucia Vadlejch Slaničková (Spartak Dubnica, viacboje) 320, 4. Matúš Bubeník (ŠK Dukla o. z. Dukla B. Bystrica, výška) 312, 5. Iveta Putalová (BK HNTN Bratislava, 400 m) 293, 6. Tomáš Veszelka (ŠK Dukla o. z. Dukla B. Bystrica, trojskok) 264, 7. Alexandra Bezeková (Atletkoa Košice o. z., šprinty) 199, 8. Jana Velďáková (ŠK Dukla o. z. B. Bystrica, diaľka) 147, 9. Dana Velďáková (ŠK Dukla o. z. B. Bystrica, trojskok) a Mária Katerinka Czaková (ŠK Dukla o. z. B. Bystrica, chôdza) po 102.
Mládež: 1. Ján Volko 134, 2. Gabriela Gajanová (AK ZŤS Martin, 800 m) 96, 3. Tomáš Veszelka 61.
Tréner dospelých: 1. Naďa Bendová/Róbert Kresťanko (šprinty) 162, tréner mládeže: 1. Pavel Slouka (stredné trate) 116.
Prekvapenie – objav roka: 1. Ján Volko 125.
Veterán roka: 1. Vincent Bašista (Spartak Dubnica, dlhé behy) 100.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Ján Volko #Atlét roka 2017