Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi žiadajú o vydanie svedka dopingu z USA, verdikt o Pjongčangu sa blíži

Rusko sa bude usilovať o vydanie bývalého šéfa moskovského antidopingového laboratória Grigorija Rodčenka, ktorý svedčil o systematickom dopingu v Rusku a pri olympijských hrách v Soči.

09.11.2017 12:04
doping, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Prehovoril vlani v máji po presťahovaní do Spojených štátov amerických. O plánovanej žiadosti o vydanie informovali ruskí vyšetrovatelia.

Bližšie podrobnosti neuviedli, takže nie je jasné, ako by sa malo prípadné vydanie uskutočniť. Rusko a USA totiž nemajú uzavretú zmluvu o vydávaní osôb.

Rodčenkov v zámorí otvorene hovoril o tom, akým spôsobom sa v ruskom športe systematicky používali nedovolené podporné prostriedky a ako sa pri ZOH 2014 v Soči manipulovalo so vzorkami, aby sa neodhalil doping domácich športovcov.

Tieto podozrenia teraz vyšetrujú dve komisie Medzinárodného olympijského výboru. Kvôli údajným podvodom pri Hrách v Soči minulý týždeň doživotne diskvalifikovali z olympijských hier bežcov na lyžiach Alexandra Legkova a Jevgenija Belova. Pretekári s tým nesúhlasia a chcú sa brániť.

Moskovské antidopingové laboratórium. Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Antidopingové laboratórium, Moskva Moskovské antidopingové laboratórium.

Aj ruskí vyšetrovatelia naďalej odmietajú, že by v krajine prichádzalo k dopingovým podvodom. „Argumenty nezávislého odborníka WADA McLarena v súvislosti so zamieňaním pozitívnych dopingových testov za negatívne v antidopingovom laboratóriu v Soči pri zimných olympijských hrách boli vyvrátené – rovnako ako existencia štátneho dopingového programu v Rusku s účelom, aby športovci vyhrali čo najviac medailí,“ tvrdia v aktuálnom vyhlásení.

Medzinárodný olympijský výbor plánuje, že vyšetrovacia komisia zaoberajúca sa systematickým dopingom v Rusku a previnením ruských športovcov na Hrách v Soči dospejú ku konkrétnym záverom v nasledujúcich týždňoch. Rozhodnutie MOV v súvilosti s účasťou ruských športovcov na februárovej olympiáde v Pjongčangu by malo padnúť v decembri.

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Soči 2014 #Pjongčang 2018 #Grigorij Rodčenko