Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tóthov prvý tréning? Bol som ako žiak. Šesť kilometrov bolo pre mňa utrpením

Pred mesiacom sa Disciplinárna komisia Slovenského atletického zväzu (DK SAZ) rozhodla prijať jeho rozsiahlu argumentáciu ohľadom nezrovnalosti v biologickom pase. Týždne zbierania dôkazov dopingovej neviny tak vymenil za dni širokých úsmevov i radosti z prípravy.

04.11.2017 08:14
Matej Tóth Foto: ,
Slovenský reprezentant Matej Tóth.
debata (3)

„Tri mesiace bez seriózneho tréningu je dlhá doba. Momentálne mám formu ako junior. Aj šesť kilometrov je pre mňa bolestivým utrpením,“ vraví so smiechom Matej Tóth (34). Popri príprave na budúcu sezónu čaká aj na verdikt Atletickej jednotky integrity (AIU), ktorý by mal prísť v priebehu tohto mesiaca.

Ako pokračujete v príprave na novú sezónu?

Išiel som do nej s drobným otáznikom. Nevedel som, či mi – po tom všetkom, čo sa udialo – znovu tréning prinesie radosť.

A priniesol?

Áno. Som rád, že pociťujem pozitívne emócie. Trénuje sa mi zo dňa na deň lepšie a lepšie.

V akej fáze prípravy ste?

Dalo by sa povedať, že na začiatku som bol v žiackom veku a pomaly sa dostávam do juniorského. (úsmev) Príprava naberá optimistické kontúry. Verím, že sa v mojom prípade nič neskomplikuje a budem sa môcť pripravovať a súťažiť na marcových pretekoch v Dudinciach. Rád by som sa tam kvalifikoval na vrchol roka 2018 – majstrovstvá Európy v Berlíne.

Ako veľmi bolel začiatok po dlhšej tréningovej odmlke?

Veľmi. Preto som spomínal aj tie žiacke časy. Šesť kilometrov bolo pre mňa utrpením. Svaly či holene sa poriadne ozývali, to sa stáva najmä začiatočníkom. Tri mesiace som nemakal, to je veľmi dlhá doba. Nikdy predtým som nemal takú rozsiahlu pauzu a telo mi to momentálne dáva najavo. Výkonnosť, kondícia i športová forma išli dole. Idem krok po kroku, máme dostatok času. Ak sa nič neskomplikuje, stihnem sa stopercentne pripraviť na spomínané podujatia.

Dnes je to presne mesiac odvtedy, čo ste uspeli s obhajobou pre nezrovnalosti v biologickom pase pred DK SAZ. Verdikt AIU, ktorá zastupuje Medzinárodnú asociáciu atletických federácií (IAAF) v dopingových sporoch, zatiaľ nie je známy. Ako to prežívate?

Zatiaľ nemám žiadne echo o tom, ako by to mohlo dopadnúť. Pôvodne sme hovorili o tom, že AIU musí rozhodnúť do 21 dní, ale právoplatné rozhodnutie DK SAZ dorazilo do jej centrály neskôr. Navyše, právnici zistili, že IAAF má až 45 dní na rozhodnutie. Trochu sa to naťahuje, ale verím, že v novembri padne rozhodnutie.

Usmievate sa, ste dobre naladený. Oznámi AIU verdikt, ktorý bude vo váš prospech?

Nemám dôvod byť mrzutý či premýšľať negatívne. Poznám pravdu. Momentálne už nie som suspendovaný a preto myslím pozitívne. Je mi jasné, že úsmev môže razom zmiznúť. Som na dobrej vlne a nechystám sa smútiť. Verím, že moje argumenty pomôžu zvíťaziť spravodlivosti. Ak by IAAF nesúhlasila s rozhodnutím DK SAZ, rozhodne Športový arbitrážny súd. Neviem, aký to bude mať vplyv na moju psychiku, ale určite sa nevzdám. Budem bojovať, až kým sa pravda neukáže.

Popri rozbiehaní Akadémie Mateja Tótha ste pracovali na rozsiahlej obhajobe a popritom sa udržiavali v akej-takej športovej forme. Ako ste to všetko stíhali?

Nebudem klamať, bolo to náročné obdobie. Viackrát na to doplatil tréning. Niekedy som sa doma večer pred spaním iba trochu rozchodil na páse. Teraz je to už lepšie a mám na prípravu viac času. Druhý týždeň trénujem každý deň a odzrkadľuje sa to.

Aké máte plány do budúcnosti?

Zatiaľ žiadne. Chcem počkať na rozhodnutie a potom nabehnem na plán A – kratšie sústredenie v Tatrách, v januári vycestujem za juhoafrickým teplom a budem ladiť formu na Dudince.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth