Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po desiatke ju z kladiny stiahol Ceausescu. Comaneciová na Rumunsko nezanevrela

Legendárna gymnastka Nadia Comaneciová spomínala na to, ako musela pred štyridsiatimi rokmi bleskovo opustiť Prahu, keď politici v priebehu súťaže stiahli celý rumunský tím z majstrovstiev Európy.

03.11.2017 10:25
Nadia Comaneciová Foto: ,
Nadia Comaneciová v júli 2016.
debata

Vtedy mala necelých šestnásť rokov a nechápala, čo sa deje. V českej metropole bola vo štvrtok medzi ocenenými športovcami pri zasadnutí Asociácie národných olympijských výborov.

V roku 1977 Comaneciová získala práve v Prahe svoj druhý európsky titul vo viacboji. Potom sa však objavili spory v súvislosti s verdiktmi rozhodcov a údajne samotný Nicolae Ceausescu rozhodol o tom, že celý rumunský tím okamžite pôjde domov.

Gymnastky sa o tom snažil informovať niekto z ambasády, ale tie to prepočuli a kouč vyhlásil, že zo súťaže neodstúpia.

„Nikto netušil, že je to také vážne. Potom som išla na kladinu, docvičila som, dostala som desiatku, zamávala publiku. Následne nás všetkých odviedli, celý tím. Išli sme do hotela, zbalili sa a už na nás čakalo lietadlo späť. Ja som pritom chcela svoju medailu z kladiny. Nikto sa nepýtal, nikto toho veľa nepovedal,“ rozprávala Comaneciová.

Športová gymnastika ju sprevádza celý život. Už v štrnástich sa stala hrdinkou olympijských hier v Montreale. „Som veľmi šťastná, že som mala tú možnosť venovať sa gymnastike. V tom období nebolo toľko príležitostí pre ženy. Mala som šťastie, že v mojom malom meste v Rumunsku to bolo možné. Bola som aktívne dieťa. Hrala som aj futbal v čase, keď dievčatá futbal nehrali,“ povedala rodáčka z Onesti.

Na sklonku roku 1989, krátko pred pádom komunistického režimu v Rumunsku, emigrovala do Spojených štátov amerických. Teraz trávi väčšinu času v Oklahome s manželom Bartom Connerom, bývalým úspešným americkým gymnastom, a ich jedenásťročným synom Dylanom. Prevádzkujú gymnastickú akadémiu.

Niekoľkokrát ročne navštevuje rodné Rumunsko, kde podporuje deti, ktoré sa nemôžu venovať športu.

Sleduje aj súčasnú gymnastiku. Rada by si zacvičila na modernom náradí. „Je bezpečnejšie, takže to umožňuje gymnastom predvádzať oveľa viac náročnejších cvikov,“ poznamenala päťdesiatpäťročná Rumunka.

Nadia Comaneciová (vľavo) s ďalšou bývalou... Foto: SITA/AP, Richard Shotwell
Nadia Comaneciová, Cathy Rigbyová Nadia Comaneciová (vľavo) s ďalšou bývalou gymnastkou Cathy Rigbyovou v októbri tohto roka.

V hodnotení jej však chýbajú desiatky, ktoré teraz môžu gymnastky dostať iba za prevedenie. „Povedala by som, že pre ľudí je ťažké známkam rozumieť. Keď sa vás spýtam, čo znamená 14 alebo 15 bodov, nebudete to vedieť, či je to dobré, alebo nie. Myslím si, že desiatka bola súčasťou nášho športu, definovala ho. Myslím si, že ju nejakým spôsobom potrebujeme zachovať,“ doplnila.

Naďalej sa udržiava v kondícii. Každý deň cvičí. Pri cestách využíva fitnes v hoteloch. Podobne to bolo aj v Prahe, ktorú pri nejakej oficiálnej príležitosti navštívila od roku 1977 prvýkrát.

„Mám pocit, že som tu bola aj medzitým, ale len som prechádzala bez nejakej oficiálnej práce. Je to krásne mesto, má krásnu architektúru,“ dodala gymnastická legenda.

debata chyba
Viac na túto tému: #gymnastika #Nadia Comaneciová