Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peniaze a šanca preraziť. SOV podporí talenty tisíckami eur

Aj malý krok pomáha progresu. Touto myšlienkou sa vo štvrtok v Bratislave prezentoval prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel pri predstavovaní nového projektu - Juniorského olympijského tímu (JOT).

26.10.2017 14:59
Anton Siekel, Jana Dukátová, Richard Varga Foto:
Mladí talentovaní športovci s prezidentom SOV Antonom Siekelom, ambasádorkou projektu Juniorského olympijského tímu Janou Dukátovou a jedným z mentorov Richardom Vargom.
debata

„Ide o projekt, ktorý poukazuje na mnohých talentovaných športovcov. Budem veľmi rád, keď sa z vybranej dvadsiatky v budúcnosti stanú známe tváre vďaka víťazstvám na vrcholových podujatiach. Poteší nás, ak k tomu SOV prispeje. Chceme ich príbehy podporiť nielen finančne, ale aj marketingovo prostredníctvom videí, plagátov či bilbordov,“ vravel Siekel.

SOV vybralo na základe 46 žiadostí športových zväzov 21 talentovaných športovcov od roku narodenia 1999 a mladších, ktorým bude od 1. novembra 2017 počas celého roka vyplácať mesačné štipendium v hodnote 200 eur. Finančné prostriedky by im mali pomôcť v ďalšej športovej príprave a zvládnutiu náročného prechodu z juniorského či mládežníckeho veku medzi seniorskú kategóriu.

„Niekto si môže položiť otázku, či má význam pomáhať 20 športovcom a či je to systémové rozhodnutie. S kolegami sme na SOV prišli k záveru, že to má význam. Sme si istí, že aj malý krok nás môže posunúť vpred. Nechceme nečinne stáť a rezignovane sa pozerať na nelichotivú realitu v práci s mládežou na Slovensku,“ vysvetlil Siekel.

Ambasádormi projektu sa stali vodná slalomárka Jana Dukátová a bývalý hokejový brankár Ján Lašák.

„V mojich začiatkoch som dostala podporu od Medzinárodného olympijského výboru, aby som zvládla lepšie vstup medzi elitu. To, že tu teraz sedíte, niečo znamená. Vkladajú sa do vás nádeje. Je len na vás, ako sa s tým popasujete,“ prihovorila sa mladším nasledovníkom Dukátová. „Každý projekt, ktorý pomáha mládeži, je dôležitý. Bez finančnej podpory to skrátka nejde,“ pridal sa vo videopozdrave La­šák.

Jedným z mentorov pre mladých športovcov je aj triatlonista Richard Varga, jedenásty z lanskej olympiády v Riu.

„Vyrastal som v domácnosti, kde sme si nemohli dovoliť vrcholovú triatlonovú prípravu. Vždy bol niekto za mnou, kto mi pomáhal. Treba si každú takúto pomoc vážiť a využiť ju. Je to pre vás veľká motivácia, aby ste niečo dokázali nielen na Slovensku ale aj vo svete. Užite si to a ukážte, čo je vo vás,“ vyzval mladíkov Varga.

Juniorský olympijský tím

Kristína Jesenská (triatlon), Gabriela Gajanová, Andrej Paulíny (atletika), Jessica Triebeľová (box), Samuel Jaroš (snoubording), Matúš Jedinák (rýchlostná kanoistika), Eliška Mintálová (vodný slalom), Nina Geršiová, Denis Turac (džudo), Matúš Štoček (cestná cyklistika), Vanesa Hocková (športová streľba), Tatiana Kukuľková (stolný tenis), Nikola Seničová (vzpieranie), Lucia Halušková (ľadový hokej), Mia Tarcalová (bedminton), Adam Černek (plávanie), Samuel Revúcky (zjazdové lyžovanie), Adam Štiffel, Jakub Popelka (veslovanie), Zsuzsanna Molnár (zápasenie), Jozef Hušla (sánkovanie).

debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Siekel #Slovenský olympijský výbor (SOV) #Juniorský olympijský tím (JOT)