Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čínska lekárka: Kto sa postavil proti dopingu, bol považovaný za nebezpečného

Svetová antidopingová agentúra (WADA) preštuduje obvinenia, ktoré odzneli v programe nemeckej vysielacej spoločnosti ARD.

23.10.2017 13:44
doping, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (5)

Podľa nich čínski športovci profitovali v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch minulého storočia zo systematického dopingu.

WADA informovala, že obvinenia predniesla čínska lekárka Süe Jin-sien, ktorá pracovala pri niekoľkých národných tímoch Číny počas inkriminovaných desaťročí. Süe nedávno pricestovala do Nemecka spolu so synom, kde sa usilujú o získanie politického azylu. Lekárka pre ARD nedávno povedala, že viac ako 10-tisíc športovcov bolo v Číne zasiahnutých dopingom, medzi nimi aj 11-roční, a každý, kto sa postavil proti dopingu, bol považovaný za nebezpečného pre krajinu a „každý, kto ohrozoval krajinu, je teraz vo väzení“.

Sedemdesiatdeväťroč­ná Süe Jin-sien, ktorá podľa vlastných slov prišla o prácu, keď odmietla starostlivosť pri príprave športovca na olympijské hry 1988, spojenú s dopingovými látkami, povedala, že „by mali vziať Číňanom medaily z medzinárodných súťaží z tohto obdobia.“ WADA bude skúmať, či spomenutý systém bol súčasťou praxe v inkriminovaných rokoch.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #doping #WADA #ARD