Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nechutná kauza. Lekár zneužíval olympijské medailistky

Americká dvojnásobná olympijská medailistka v športovej gymnastike McKayla Maroneyová vyhlásila, že ju dlhodobo zneužíval bývalý lekár reprezentácie. Začalo sa to už v mladom tínedžerskom veku a pokračovalo počas zvyšku kariéry.

19.10.2017 11:03
Maroneyová gymnastika Foto: ,
McKayla Maroneyová počas olympijskej kvalifikácie v San Jose.
debata (16)

Maroneyová v stredu na twitteri zverejnila rozsiahle komuniké, v ktorom menovala Larryho Nassara. Ten tri desaťročia pôsobil v službách USA Gymnastics a momentálne je vo väzení v Michigane, čaká na trest za držbu a šírenie detskej pornografie.

Okrem toho mu v samostatnom procese kladú za vinu sexuálne napadnutia, so svedectvom sa prihlásilo viac ako 125 žien. Maroneyová má 21 rokov a uviedla, že obťažovanie zo strany lekára trvalo od jej trinástich rokov.

Aktívnu činnosť ukončila predvlani. Nassara zatiaľ neuznali vinným za útoky a desiatky občianskoprávnych žalôb sú teraz v Michigane v procese riešenia.

Maroneyová priznala, že obťažovanie sa začalo, keď navštevovala tréningový kemp národného tímu USA v Karolyi Ranch severne od Houstonu. Mala iba 13 rokov, keď jej Nassar povedal, že dostáva „medicínsky potrebnú liečbu, ktorú vykonáva na pacientoch viac ako 30 rokov“.

Maroneyová získala na olympijských hrách v Londýne 2012 zlatú medailu ako členka gymnastického tímu USA. Neskôr informovala, že spomenutú „liečbu“ jej Nassar poskytoval počas celej kariéry. Keď družstvo cestovalo do Japonska na MS v roku 2011, predpísal jej pilulky na spanie a po príchode do Tokia ju opäť obťažoval na hotelovej izbe.

„Myslela som si, že v tú noc zomriem,“ napísala Maroneyová. „Všade, kde je pozícia sily, je potenciál násilia. Mala som sen ísť na olympiádu, ale veci, ktoré som musela zniesť, boli nepotrebné a nechutné“ dodala.

US Gymnastics začala nezávislé posudzovanie podnietené obvineniami voči Nassarovi v lete 2016, keď noviny Indianapolis Star písali o permanentnom nesprávnom zaobchádzaní v prípadoch útokov proti koučom a členom realizačných tímov vo viac ako 3500 kluboch v krajine.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #kauza #gymnastika #zneužívanie detí