Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mráz aj vodná priekopa. Atletiku čaká vytúžený šampionát

Dlhé dve desaťročia Slovensko bojovalo o vrcholné atletické podujatie. Mladé vedenie národného zväzu na čele s prezidentom Petrom Korčokom sa 9. novembra 2015 tešilo zo splnenia dlhoročnej ambície. Dvanásť členov rady Európskej atletiky na zasadnutí vo Frankfurte nad Mohanom hlasovalo za šamorínsku kandidatúru a len traja za konkurenta - Dublin.

10.10.2017 10:24 , aktualizované: 21:52
Iveta Putalová Foto: ,
Iveta Putalová (vpravo) počas minuloročných majstrovstiev Slovenska v krose.
debata

Necelé dva mesiace pred začiatkom majstrovstiev Európy v krose (10. decembra) organizátori nezaháľajú. Sú odhodlaní moderný komplex v x-bionic® sphere využiť naplno. Budú dvoriť najlepším cezpoľným bežcom starého kontinentu. Držať palce domácej špičke. Sledovať počínanie pretekárov na náročnej trati.

„Máme veľkú radosť, že už o dva mesiace príde najväčšie podujatie tohto roka nielen pre atletiku, ale aj celý slovenský olympijský šport. Máme za sebou náročné obdobie príprav i kontrol poverených ľudí, ktorí dozerajú na organizáciu ME. Sme však pripravení zvládnuť nápor a zorganizovať skvelé atletické podujatie,“ vravel na včerajšej tlačovej konferencii Korčok.

Zaujímavé divadlo

Hoci predštartová horúčka sa ešte nezačala, vedúci organizačného výboru s úsmevom oznámil, že šamorínsky šampionát dostane príťažlivý prívlastok.

„Črtá sa rekordná účasť. Predbežne máme prihlásených 582 pretekárov z 35 krajín. Týmto číslom by sme mali prekonať ME 2013 v Belehrade, ktoré sa doteraz pýšia najvyššou účasťou,“ vysvetlil Korčok.

Jeho organizátorský tím stavil na inovácie. Vytvoril dynamický program disciplín, ktoré budú priebiehať v krátkom časovom slede. Pripravili na trati viacero prekvapení i prekážok. Poskytli divákom čo najlepší prehľad o dianí na trati a pre návštevníkov zorganizovali behy pre verejnosť. Mládež pobeží 1500 metrov, dospelí 6000.

„Myslím si, že profil trate bude pre bežcov veľmi zaujímavý a členitý. Budú behať po tráve i piesku, čaká na nich niekoľko prekážok. Vodná priekopa môže byť pre krosárov neznámou. Trochu zmení rytmus pretekov a prinesie zaujímavé divadlo. Celý okruh je situovaný tak, aby mali fanúšikovia na tribúnach čo najlepší výhľad na priebeh pretekov. Chceme, aby prišlo veľa divákov. Boli by sme radi, keby si užili skvelých atlétov, povzbudzovali ich, zabehali si a cítili sa príjemne,“ nádejal sa Korčok.

Skromné slovenské ciele

Slováci by v najprestížnejších kategóriách – mužov a žien – nemali hrať prím. Aj preto nie sú ambície šéftrénera Slovenského atletického zväzu Martina Pupiša vysoké.

„Bežecká komunita na Slovensku napreduje, máme z toho radosť. Nepatríme však k favoritom. Radi by sme postavili tím mužov, žien, juniorov, junioriek a žien do 23 rokov. Kros je zimné spestrenie atletickej sezóny. Boli by sme radi, keby sme obsadili jedno miesto do tridsiatky a jedno do štyridsiatky. Chceme naše skromné ciele naplniť,“ načrtol Pupiš.

Najväčšie nádeje domácej reprezentácie sa spomedzi siedmich kategórií vkladajú do miešanej štafety na 4 × 1,5 kilometra, ktorá bude mať premiéru na ME. Na začiatku roka sa rysovalo jej hviezdne slovenské obsadenie, z ktorého však Pupiš musel kvôli neočakávaným okolnostiam upustiť.

Jeden z ambasádorov ME v krose Richard Varga. Foto: Pravda, Ivan Majersky
akvatlon, me 2017, Richard Varga Jeden z ambasádorov ME v krose Richard Varga.

„Môžeme počítať so špičkovými pretekármi Jozefom Pelikánom a Jozefom Repčíkom. K nim sme chceli pridať Luciu Hrivnák Klocovú a Alexandru Štukovú. Nastali však komplikácie, nakoľko Lucia ukončila kariéru a Alexandra má zdravotné problémy. Urobíme všetko pre to, aby sme k skvelým mužom pridali adekvátne dobré ženy. V miešanej štafete sa chceme umiestniť čo najvyššie,“ opísal nominačnú dilemu Pupiš.

Pobeží aj Tóth?

Jedným z horúcich želiezok v slovenskom štafetovom ohni by mala byť Štuková. Sympatická osemstovkárka však už niekoľko mesiacov bojuje so zranením. Rozhodla sa, že ho vyrieši zákrokom.

„Už od júla ma trápi plantárna fascia na mieste, kde sa upína achilovka k päte. Bolesť som pociťovala len pri vyššej rýchlosti, pri poklusoch to bolo v poriadku. Rozhodla som sa, že podstúpim zákrok rázovou vlnou. Ten by mi mal pomôcť zbaviť sa bolesti. Teraz musím len čakať, kým ustúpi. Mám za sebou týždeň pokoja a zajtra začínam s tréningom,“ vravela.

Dvadsaťsedemročná rodáčka z Malaciek by veľmi rada stihla decembrové ME. Vrcholné podujatie len niekoľko desiatok kilometrov od jej rodiska je pre ňu veľkou hnacou silou.

„Verím, že budem v poriadku a dám sa rýchlo dokopy. Chcem byť stopercentne pripravená. Účasť na ME v domácom prostredí je motiváciou pre všetkých slovenských bežcov. Nerada by som v Šamoríne chýbala, lebo to bude skvelá skúsenosť,“ dodala Štuková.

Najpočetnejšiu výpravu vysielajú do Šamorína atletické veľmoci – Veľká Británia (40), Španielsko (39) a Francúzsko (38). Najväčšími hviezdami budú Nemka Konstanze Klosterhalfenová a Jakob Ingebrigtsen. Obaja na vlaňajších ME v krose ovládli juniorskú súťaž.

Ambasádormi podujatia budú triatlonista Richard Varga a moderátor Matej Sajfa Cifra. „Richard Varga by rád splnil aj kritériá pretekára. Ak mu to nevyjde, zúčastní sa aspoň behu pre verejnosť. Do úvahy prichádza aj Matej Tóth. Všetko však záleží od vyriešenia jeho prípadu,“ ozrejmil Korčok.

Známy televízny i rozhlasový zabávač Sajfa sa netají pozitívnym vzťahom k behaniu. Rád by pomocou sociálnych sietí prilákal do Šamorína čo najviac divákov. Tí sa môžu tešiť na jeho beh v reprezentačnom drese Slovenska, ktorý mu Korčok odovzdal.

„Paráda, to je moja obľúbená krajina,“ vtipkoval Sajfa. „Vidím to ako príležitosť načerpať inšpiráciu a motiváciu od profesionálov. Som bojovník. Verím, že šesť kilometrov dám do 30 minút. Som zvedavý, ako zvládnem toto branné cvičenie, najmä vodnú priekopu, ktorá bude 10. decembra pekne zamrznutá,“ doplnil s úsmevom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Šamorín #Richard Varga #ME v krose #Matej Sajfa Cifra