Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Korčok: Atletika je v období reformácie. Odchod Bolta jej pomôže

Jedným z jeho cieľov bolo po 20 rokoch zorganizovať na Slovensku vrcholné atletické podujatie. Ambiciózny sľub spolu so svojím tímom splnil.

06.10.2017 16:00
Peter Korčok Foto: ,
Peter Korčok.
debata

Už o dva mesiace sa v x-bionic® sphere v Šamoríne uskutočnia majstrovstvá Európy v krose. „Bojovali sme o ne tri roky. Máme radosť, že to vyšlo,“ vraví Peter Korčok (43), predseda organizačného výboru i Slovenského atletického zväzu (SAZ).

V utorok Disciplinárna komisia SAZ oslobodila Mateja Tótha spod dopingových obvinení. Ako vnímate toto rozhodnutie?

Verdikt disciplinárnej komisie nadobudne platnosť po doručení odôvodnenia rozhodnutia príslušným orgánom. SAZ stojí za Matejom Tóthom. Vnímame ho ako športovca, ktorý žije i športuje čisto, v duchu pravidiel fair play.

Do majstrovstiev Európy v krose zostáva niekoľko týždňov. Ako prebiehajú prípravy?

Tvrdo pracujeme na tom, aby sme všetko adekvátne pripravili. V tomto čase sme z hľadiska časového harmonogramu primerane pripravení. Do polovice septembra sme čakali na presné čísla z Európskej atletiky (EA). Išlo o počty športovcov a delegátov, ktorí prídu do Šamorína. Prihlásilo sa 556 atlétov z 35 krajín a ďalších 203 členov výprav. Predpokladáme však, že sa celkový počet ľudí, ktorých treba v súvislosti s podujatím zabezpečiť, bude cez 1000.

Slovensko čakalo na vrcholné atletické podujatie dvadsať rokov. Prídu sa diváci pozrieť na ME v hojnom počte?

Verím, že áno. Keď sme sa rozhodli pre kandidatúru, chceli sme fanúšikom atletiky i športu na Slovensku priniesť vrcholné podujatie. Zaslúžia si ho. Chceli sme ukázať, že ho vieme zorganizovať. Naším cieľom je vychovať ľudí, ktorí budú schopní takéto podujatia profesionálne pripraviť. Chceme vytvoriť novú tradíciu. Ohlas verejnosti je pozitívny. Diváci si môžu pozrieť špičkových európskych i slovenských atlétov. Naživo, ale aj v priamom prenose RTVS či Eurosportu.

Kedy ste sa začali pohrávať s myšlienkou, že podujatie špičkového rangu zorganizujete v domácich podmienkach?

Dá sa povedať, že už v roku 2013, keď sme sa dostali do vedenia SAZ. ME tu nikdy neboli. V roku 1997 Košice hostili svetový šampionát v polmaratóne, ale to už bolo veľmi dávno. Zvažovali sme, o aké podujatie by sme sa mohli uchádzať. Ruky nám zväzovala aj atletická infraštruktúra, ktorá je na Slovensku vo veľmi zlom stave. Vyšlo to na ME v krose. Usilovali sme sa o ne tri roky, v novembri 2015 nám definitívne odklepli organizovanie. Máme radosť, že to vyšlo.

Dá sa povedať, že vybudovanie moderného komplexu x-bionic® sphere v Šamoríne vám otvorilo dvere k európskemu šampionátu?

Tento areál je veľká šanca na zviditeľnenie Slovenska i pomoc pre šport v krajine. Využili sme vzájomnú spoluprácu i skúsenosti, ktoré sme nadobudli pri obnovených ročníkoch mítingu Pravda – Televízia – Slovnaft.

Ako hodnotíte s odstupom času tohtoročný míting P-T-S?

Som rád, že sme sa do projektu obnovy slávnej značky pustili. V slovenských podmienkach je organizovanie takého veľkého mítingu náročná úloha. Myslím si, že sme to zvládli. Dôkazom toho je, že sme tam mali deväť medailistov z tohtoročných MS v Londýne, z toho troch svetových šampiónov. V Šamoríne sa ukázala kvalita a môžem potvrdiť, že míting mal veľmi pozitívnu odozvu nielen doma, ale aj v zahraničí. Je to dobrá reklama pre Slovensko. Slovenskí atléti majú problém súperiť so špičkovou svetovou i európskou konkurenciou v domácich podmienkach. P-T-S im dáva túto možnosť.

Atletická sezóna je na konci. Dajú sa výkony slovenských atlétov hodnotiť pozitívne?

Myslím si, že áno. Tento rok sme sa viac presadzovali v mládežníckych kategóriách. Veľkým plusom je, že sa Slovensko v rámci družstiev prebojovalo do I. ligy, čo je druhý najvyšší stupeň. Je to signál, že slovenská atletika napreduje. Najvýraznejšou postavou bol Ján Volko. Na každom podujatí, ktoré absolvoval, nám urobil radosť. Je to vynikajúci reprezentant v šprinte. Takého výborného šprintéra sme od čias Igora Kováča nemali.

Kariéry ukončili Lucia Hrivnák Klocová i Libor Charfreitag. Môžu ich v budúcnosti nahradiť mladí atléti?

Rok 2017 mal aj svoje negatívum – výmenu generácií. Pre porovnanie – na MS v Pekingu 2015 sme mali 15 atlétov, na olympiáde v Riu 16. Tento rok na svetovom šampionáte v Londýne boli iba piati Slováci. Myslím si, že ešte nejaký čas potrvá, kým mladí plnohodnotne zaplnia dieru, ktorá zostala po ich skúsenejších kolegoch. Výsledky práce s mládežou sa ukážu až o niekoľko rokov. Dá sa skôr očakávať, že slovenský výpadok bude pokračovať. Našťastie, máme niekoľko individualít, ktoré sa dokážu presadiť.

Rok 2017 bol posledným pre Usaina Bolta. Aká budú prvá sezóna bez najrýchlejšieho muža planéty?

Bolt pomáhal celej atletike, bol jej obrovskou osobnosťou. Až teraz sa ukáže, aká je jej skutočná popularita vo svete. Jedna hviezda je málo, kráľovná športov ich potrebuje viac. Mal som pocit, že sa pozornosť upriamovala iba na Bolta. Myslím si, že jeho odchod môže atletike pomôcť.

Prečo?

Znovu to nebude len o šprinte, ale o viacerých disciplínach. Atletika sa bude môcť ukázať v celej kráse. Zo začiatku jej Boltov odchod uškodí, neskôr pomôže.

Atletika sa zmieta v dopingových škandáloch. Nebude bez Bolta zraniteľnejšia?

Atletika prežíva obdobie reformácie. Na poli boja proti dopingu vyvíja oveľa väčšie úsilie ako ostatné športové odvetvia. Existuje rebríček najpopulárnejších športov a atletika sa chce z ôsmeho miesta prepracovať na štvrté. Je to veľmi ambiciózny plán. Som zvedavý, či ho nové vedenie svetovej atletiky naplní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #Matej Tóth #Peter Korčok