Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svitko: Vlhová má talent. Aj na motorkách by niečo dokázala

Navigáciu na Dakar si natrénoval na dvoch rely v Grécku. Na jednej skončil druhý, ďalšiu vyhral. V júli sa stal súčasťou Vojenského športového centra Dukly, ktoré mu poskytlo komplexnú regeneráciu.

06.10.2017 12:30
debata

„Mám sa skvele. Všetko zatiaľ ide, ako má. Takže som spokojný,“ tvrdí slovenský motocyklový reprezentant Štefan Svitko (35).

Už sa u vás všetko točí okolo budúcoročného Dakaru?

Ešte nie. Až o dva týždne to vypukne. Budúci víkend sa ešte zúčastním na majstrovstvách Európy v endure družstiev v Gelnici. Teším sa, keďže tam budeme reprezentovať Slovensko. Je to čosi ako Šesťdňová, akurát v európskom meradle. Šesťdňovú som tento rok vynechal, lebo som bol v Grécku na pretekoch.

Na čo si v Gelnici trúfate?

Vôbec to neviem odhadnúť. Asi osem rokov som nejazdil seriál ME. Odkedy chodím na Dakar, Európu som úplne vypustil. Jazdím len domáci majstrák. Budeme sa však snažiť dosiahnuť čo najlepší výsledok.

Počas seriálu majstrovstiev Slovenska ste sa na trati v Žaškove stretli aj s lyžiarkou Petrou Vlhovou, ktorá má k motorkám blízky vzťah. Dali ste jej nejaké rady?

Boli sme pri sebe v depe i na tréningovej trati, niečo som jej povedal, poradil, ale príliš sme to nerozoberali. Jazdila najmä tak, aby sa nezranila. Má výbornú stabilitu. Keby sa motorkám viac venovala, iste by aj v našom športe niečo dokázala. Samozrejme, pre ňu je prvoradé lyžovanie a motorky sú len záľuba.

Sledujete, ako sa jej darí na lyžiach?

Jasné. Sledujem ju na instagrame a keď som doma, vždy si rád pozriem slalom či iné lyžiarske preteky so slovenským zastúpením. Držím palce Petre, ale aj Veronike Velez-Zuzulovej. Keď je v hre nejaký Slovák, rád si zapnem v televízii ľubovoľný šport. Dokonca aj futbal si pozriem.

Nedávno opäť naplno zažiaril cyklista Peter Sagan. Videli ste jeho víťazné preteky na MS?

Bolo to úžasné. S kamarátmi sme sa zhovárali, že počas celých pretekov, a to trvali takmer sedem hodín, o ňom skoro vôbec nebolo počuť. Ani keď ukazovali priebežné výsledky, nenachádzal sa v prvej desiatke. No v záverečnom šprinte sa zrazu vynoril a vyhral. Zdá sa, že vie čo robí (smiech).

V júli ste sa stali zmluvným športovcom Dukly. Čo to pre vás znamená?

Zatiaľ môžem využívať jej regeneračné centrum, a keď sa koncom roka uvoľní nejaké miesto, mohol by som sa stať aj zamestnancom Dukly. Regeneračné možnosti sú pre mňa skvelé, i keď doteraz som ich príliš nevyužíval, lebo som veľa jazdil a cestoval na preteky. V závere roka, keď budem na motorke len cez víkend a väčšinu času budem venovať fyzickej príprave, to využijem oveľa viac.

Ako ste boli spokojný v vystúpením na Hellas Rally a Rely Serres?

Rely Serres som vyhral a na Hellas Rally sme sa naháňali s Gerardom Farrésom, ktorý skončil tento rok tretí na Dakare. Štyri etapy vyhral on, tri ja. Napokon ma predbehol o necelých päť minút. Bol to pre mňa super tréning. Je pre mňa veľmi dôležité absolvovať nejaké podujatia v rely, aby som si osviežil navigáciu podľa roll booku a zlepšoval sa v nej. To je hlavný cieľ. Inak tam nebýva príliš oslnivá konkurencia. V Grécku to nie je tak finančne náročné, ako keby som šiel do Maroka. Jazdí sa tam najmä po kamenistých cestách. Sú síce pomalšie ako na Dakare, ale má to niečo do seba.

Máte už doma motorku na Dakar?

Motorku, ktorú som dostal od fabriky a odjazdil na nej tohtoročné preteky, mám celý rok. Je na nej urobená generálka. Začnem na nej trénovať a o nejaký mesiac im ju pošlem späť do fabriky. Buď mi ju zrepasujú alebo mi pošlú úplne nový stroj. Podpora od KTM ostala ako minulý rok, čo je super.

Nemusíte sa teda obávať, že niečo príde neskoro…

Vôbec nie. Keď so mnou trošku rátajú a chcú mi pomôcť, je to úplne iná situácia. Som za to veľmi vďačný. Motorky sú vlastne ich a ja ju mám vždy len požičanú.

Ako sa vám pozdáva budúcoročná trať?

Videl som šesť etáp, ktoré sa pôjdu v Peru. Argentína a Bolívia ešte nie sú kompletné. Som rád, že sa bude veľa jazdiť v Peru, tri etapy sú len na piesku. Vo zvyšných pôjdeme do hôr. Najviac ma teší, že tam nie je toľko Bolívie, kde tento rok stále pršalo. Nepríjemné počasie mnohým ľuďom Dakar poriadne znechutilo. Stále sme jazdili v zime a v daždi.

Chýba vám viac pieskových tratí v Južnej Amerike?

Mnohí fanúšikovia a najmä ľudia, ktorí Dakar príliš nesledujú, si myslia, že jazdíme len na piesku. No zväčša tvorí piesok maximálne desať percent trate, možno ani to nie. Teraz to bude určite viac. V Peru sa pôjde po plážach, tam sú pieskové duny, piesok, piesok a piesok (smiech).

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Štefan Svitko #Rely Dakar