Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Nádej

Matejovi Tóthovi vošla farba do líc, úsmev na tvár a opätovná radosť do života. Tóth dnes a spred pol roka akoby ani nebol ten istý človek.

05.10.2017 06:00
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth.
debata (8)

Napätie a stres z podozrenia z dopingu a všemožné, najmä negatívne ozveny, ktoré s tým súviseli (stal som sa vzorom, bojujem za čistotu športu, vyznávam určité hodnoty a teraz sa všetko obrátilo proti mne), vystriedala uvoľnenosť, chvíľami aj pohoda. Z nalomeného športovca sa stal opäť sebavedomý chlap, ktorý je pevne presvedčený, že ničoho nekalého sa nedopustil, lebo by zneuctil princípy fair play, ktoré vyznáva.

Určite ho povzbudilo jednoznačné podporné stanovisko Disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu po jej druhom rokovaní o Tóthovom prípade. Po prvom v polovici augusta rozhodnutie ešte nevyriekla, vyžiadala si stanoviská od nezávislých odborníkov z domova i zahraničia.

Ak sa tvrdí, že vrcholový šport je dnes veda, v Tóthovom prípade to platí viac ako stopercentne. Vzal si ju na pomoc pri svojej obhajobe. Prísne vedecké zdôvodnenia renomovaných kapacít – vylúčili doping v súvislosti s odchýlkou jedného ukazovateľa (nízka hodnota hemoglobínu) v jednej vzorke – mu vlieva do žíl odhodlanie a dáva nádej, že najťažšiu prekážku vo svojom športovom živote môže so cťou zdolať. Galejnícka chodecká päťdesiatka je v porovnaní s očistou, o ktorú sa usiluje, ľahká prechádzka.

Dobre však vie, že vyhraté ešte nemá. Pripúšťa aj možnosť, že z kompetentných medzinárodných inštitúcií môže prísť aj negatívna správa. Ak sa tak stane, budem bojovať do konca, tvrdí. Už len zo spôsobu, ako to vyslovil, bolo vidieť, že je to opäť Matej Tóth – bojovník.

Azda mu jeho sen o obhajobe olympijského zlata v Tokiu 2020 vyjde.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Matej Tóth #chôdza