Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tóth: Celá obhajoba ma stála 60-tisíc eur. Za pravdu mi dali aj experti

Na jeho utrápenej tvári konečne zažiaril nefalšovaný úsmev. Spolu s radosťou i uvoľnením. Matej Tóth (34) si v stredu vypočul pozitívne stanovisko. Disciplinárna komisia Slovenského atletického zväzu (DK SAZ) oslobodila olympijského víťaza v chôdzi na 50 kilometrov z Ria 2016 spod dopingových obvinení.

04.10.2017 16:28
Matej Tóth Foto: ,
Matej Tóth na tlačovej konferencii po zasadnutí disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu.
debata (44)

Hoci teraz musí maximálne 21 dní čakať na definitívne očistenie od Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF), je pozitívne naladený. „Verím, že sa mi vrátia športové ideály,“ hovorí slovenský atlét.

O pocitoch

Som veľmi dobre naladený. Teším sa, že DK SAZ rozhodla v môj prospech. To, čo som tvrdil pri prvom preštudovaní obvinení mojej osoby, potvrdili aj experti. Nielen tí, ktorých som oslovil ja, ale aj takí, ktorých si vybrala DK SAZ.

O obvinení

IAAF mi v období rokov 2009 až 2016 odobrala dovedna 24 vzoriek krvi pre biologický pas športovca. Z nich len jediná bola mimo stanovených hraníc. Ide o odber zo 4. mája 2016, kde mi zistili nízke hodnoty hemoglobínu (HGB). Podľa expertov IAAF hodnoty naznačujú, že ich pokles je pravdepodobne spôsobený manipuláciou s mojou krvou.

O obhajobe

Postavil som ju na dvoch základných pilieroch. Prvým boli individuálne vlastnosti môjho organizmu a schopnosť rýchlejšie reagovať na podnety ako hypoxia (nedostatok kyslíka, pozn.), detréning (dlhotrvajúca absencia tréningového zaťaženia) či rozdiely v meraní v rôznych časových obdobiach dňa. Tým druhým zasa stav môjho organizmu v období pred inkriminovaným odberom. V marci a apríli toho roka som pre zápal holennej šľachy absolvoval dlhodobú a relatívne agresívnu liečbu liekmi a ožarovaním, tzv. RTG terapiu, ktoré majú dokázateľný vplyv na krvotvorbu a hodnoty sledovaných krvných parametrov.

O dokazovaní

Jedným z vyšetrení bolo testovanie môjho denného režimu, keďže problémovú vzorku z mája 2016 mi odobrali večer, pričom väčšinu predchádzajúcich v ranných hodinách. Testovaním sme dokazovali rozdielnosť hodnôt v jednotlivých častiach dňa. Vyhodnocovali sme údaje z môjho biologického pasu v rozpätí 7 rokov. Rozdiel HGB medzi rannými a večernými odbermi bol 7,9 g/L.

O detektore lži

Ako podporný prostriedok argumentácie a mojich vyhlásení som sa podrobil aj testu na detektore lži. Odpovedal som na otázky, ktoré sa týkajú môjho prípadu všeobecne, ale aj konkrétne vyvracajú podozrenia expertov IAAF. Na otázky som odpovedal: nie. Všetky odpovede označil špecialista-polygrafológ Nihad Malkič za pravdivé.

O motivácii

Nerád by som šiel do negatívnych pohnútok, že chcem všetkým dokázať, ako sa zmýlili. Všetko som vždy robil pre radosť a lásku k športu. Oni mi ju vzali, bolo to ťažké obdobie. Keby ste sa ma na to opýtali 10. augusta, zrejme by som povedal, že nechcem mať so športom nič spoločné. Verím, že sa mi vrátia športové ideály i keď som veľa z nich stratil.

O príprave

Sme nastavení tak, že pokračujem v ďalšej kariére. Budúci týždeň sa začína príprava, ktorej vrcholom budú augustové majstrovstvá Európy v Berlíne. Chcem sa na ne kvalifikovať.

O ujme

Celá obhajoba ma stála 60-tisíc eur. Je to veľká majetková i nemajetková ujma. Prišiel som o možnosť obhájiť titul majstra sveta. Ak všetko dobre dopadne, porozprávam sa s právnikmi. Budem zvažovať aj obrátenie sa na civilný súd.

O čakaní na verdikt

Vždy je možnosť, že príde negatívna správa. Som však optimista. Argumenty sú podľa mňa nepriestrelné. Sme presvedčení, že nám súdy dajú za pravdu. Nebudem sa vnútorne trápiť, toho som už mal dosť. Keď nájde IAAF ďalšiu prekážku, budeme pokračovať v boji.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Matej Tóth #chôdza